Υπνωτισμός: Από την προκατάληψη ως την επιστήμη…

Υπνωτισμός: Από την προκατάληψη ως την επιστήμη…
Μοιραστείτε το άρθρο...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

Το φαινόμενο του υπνωτισμού ονομάζεται συχνά και μαγνητισμός. Η ονομασία αυτή προέρχεται από τον μαγνήτη, το μέταλλο που έλκει το αντικείμενο.

Από τα αρχαία χρόνια ακόμη, οι άνθρωποι είχαν προσέξει την ιδιότητα που είχε το σιδερένιο αυτό ορυκτό να έλκει το σίδερο. Το όνομά του το οφείλει στη Μαγνησία της Λυδίας, στη Μικρά Ασία, όπου υπήρχε σε αφθονία.

Η πόλη της Μαγνησίας (σήμερα Μανίσα) με το όρος Σίπυλος
Η πόλη της Μαγνησίας (σήμερα Μανίσα) με το όρος Σίπυλος

Φυσικά, οι αρχαίοι πρόγονοί μας υπέθεταν πως ο μαγνήτης θα είχε υπερφυσικές θεραπευτικές ιδιότητες. Αρχικά, τον χρησιμοποιούσαν ως φυλακτό. Αργότερα, ο Γαληνός, ο Διοσκουρίδης κι ο Αβικέννας το χρησιμοποιούσαν για τη θεραπεία ορισμένων ασθενειών. Από τον 4ο μ.Χ. αιώνα κιόλας, ο θεραπευτής Μάρκελλος συμβούλευε τους πάσχοντες από πονοκεφάλους να φορούν στο λαιμό τους λίθους από μαγνήτη.

Γαληνός (129 μ.Χ. - 199 μ.Χ.)
Γαληνός (129 μ.Χ. – 199 μ.Χ.)

Επίσης, ο Αέτιος ο Αμιδηνός, που ήταν ο διασημότερος γιατρός του 6ου αιώνα μ.Χ., συμβούλευε τους ρευματικούς να κρατούν πάντα στο χέρι τους λίθους από μαγνήτη. Τους ίδιους λίθους χρησιμοποιούσαν ευρέως και οι τσαρλατάνοι του Μεσαίωνα στο ψευτοθεραπευτικό οπλοστάσιό τους.

Αέτιος ο Αμιδηνός (502 μ.Χ. - 575 μ.Χ.)
Αέτιος ο Αμιδηνός (502 μ.Χ. – 575 μ.Χ.)

Το 17ο αιώνα, ο Γάλλος γιατρός Pierre Borel συνιστούσε τον μαγνήτη για τον πονόδοντο, τον οφθαλμόπονο και τις υστερικές παθήσεις.

Pierre Borel (1620 - 1671)
Pierre Borel (1620 – 1671)

Τον 18ο αιώνα, ο Ούγγρος Ιησουίτης ιερέας και ξακουστός αστρονόμος, Maximilian Hell, κατασκεύασε μαγνητικές πανοπλίες από κομμάτια μαγνητισμένου σιδήρου, που εφαρμόζονταν ακριβώς στα πάσχοντα μέρη του σώματος. Οι μαγνητικές αυτές πανοπλίες αναγνωρίστηκαν ως πανάκεια και υπήρξαν πολλοί εκείνοι που θεραπεύτηκαν. Βέβαια, είναι γνωστό πως η αυθυποβολή θεραπεύει πολλές ασθένειες, όπως και τις προκαλεί.

Maximilian Hell (1720 - 1792)
Maximilian Hell (1720 – 1792)

Για κάποια χρόνια, η θεραπεία του μαγνήτη λησμονήθηκε. Όμως, τον 19ο αιώνα, ο Γερμανός γιατρός Franz Mesmer επανέφερε στην επικαιρότητα την ίαση μέσω μαγνητισμού και το σύστημα θεραπευτικής του, γνωστό ως μεσμερισμός, θεωρήθηκε πρόδρομος του υπνωτισμού. Έτσι, ξαναέφερε στο προσκήνιο τη χίμαιρα του παγκόσμιου μαγνητικού ρευστού, ανακατεμένη με δεισιδαιμονίες, κομπογιαννιτισμό και μαγεία.

Franz Mesmer (1734 - 1815)
Franz Mesmer (1734 – 1815)

Ο ευφυής Franz Mesmer είχε φανατικούς οπαδούς, αλλά και αντιπάλους. Οι τελευταίοι κατόρθωσαν τελικά να αποδείξουν ότι ήταν τσαρλατάνος κι ο Mesmer αναγκάστηκε να φύγει από τη Βιέννη. Αφού περιπλανήθηκε για κάμποσο καιρό στην Ευρώπη, ύστερα βρήκε καταφύγιο στο Παρίσι. Μόλις έφτασε εκεί, τον Φεβρουάριο του 1778, άρχισε αμέσως τα πειράματά του. Βρήκε πλήθος αρρώστων, που ήταν προθυμότατοι να του χρησιμεύσουν ως υλικό. Αν πιστέψουμε τις μαρτυρίες των οπαδών του, πέτυχε θαυμαστές θεραπείες, που του χάρισαν δόξα και χρήμα.

Ο Franz Mesmer επιδεικνύοντας τις ικανότητές του στον υπνωτισμό
Ο Franz Mesmer επιδεικνύοντας τις ικανότητές του στον υπνωτισμό

Το 1784, ο Βασιλιάς Λουδοβίκος ΙΣΤ συγκρότησε μια επιτροπή από διακεκριμένους επιστήμονες και γιατρούς, προκειμένου να διερευνήσουν τις αμφιλεγόμενες μεθόδους του Mesmer. Mεταξύ των μελών της επιτροπής ήταν ο Αμερικανός εφευρέτης και πολιτικός Benjamin Franklin και ο Γάλλος χημικός Antoine Lavoisier. Συμπέραναν ότι ο Mesmer δεν ήταν σε θέση να υποστηρίξει επιστημονικά τους ισχυρισμούς του και από τότε το μεσμεριστικό κίνημα αποδυναμώθηκε, ενώ ο ίδιος περιήλθε σε ανυποληψία κι έζησε την υπόλοιπη ζωή του στην αφάνεια.

Λουδοβίκος ΙΣΤ (1754 - 1793)
Λουδοβίκος ΙΣΤ (1754 – 1793)

Αλλά, οι προκαταλήψεις δεν πέθαναν τόσο εύκολα. Παρ’ όλη την επίσημη καταδίκη του, ο μεσμερισμός γνώρισε καινούριες δόξες, χάρη σε έναν Γάλλο μαρκήσιο, τον Marquis de Puysegur, ο οποίος επιδιδόταν σε πειράματα μέσα στον πανέμορφο πύργο του, το Chateau de Buzancy. Ο Μαρκήσιος ασχολήθηκε με την ύπαρξη μαγνητικού υπνοβατισμού: έφερνε τους ασθενείς σε κατάσταση υπνοβασίας, αγγίζοντάς τους απλώς με το χέρι του και τους ασκούσε μαγνητικές δυνάμεις, με σκοπό να τους θεραπεύσει.

Marquis de Puysegur (1751 - 1825)
Marquis de Puysegur (1751 – 1825)

Εφευρέτης του όρου “υπνωτισμός” υπήρξε ο σπουδαίος Σκώτος γιατρός και χειρουργός, James Braid. Κρατούσε ένα λαμπερό αντικείμενο σε απόσταση μερικών εκατοστών από τα μάτια του υποκειμένου του, που έπρεπε να προσελκύει το βλέμμα του σ’ αυτό και να μην σκέφτεται τίποτα άλλο. Σε λίγα λεπτά οι κόρες των ματιών του συστέλλονταν κι ύστερα, διαστέλλονταν. Τα βλέφαρα σφάλιζαν, υπνωτιζόταν και εν τέλει, αποκοιμιόταν.

James Braid (1795 - 1860)
James Braid (1795 – 1860)

Δεν υπάρχει τίποτα το μυστηριώδες στον υπνωτισμό. Απλώς, αν ο εγκέφαλος δεν τροφοδοτείται από συνεχόμενα ερεθίσματα, τότε απλά αποκοιμιέται.

Το 1878, ο Jean Martin Charcot, Γάλλος καθηγητής ανατομικής παθολογίας και θεμελιωτής της σύγχρονης νευρολογίας, ερεύνησε τη σχέση ανάμεσα στην ύπνωση και την υστερία. Ερμήνευσε, μάλιστα, την υπνοβασία, τον λήθαργο, και την καταληψία ως υστερικά φαινόμενα.

Jean-Martin Charcot (1825-1893)
Jean-Martin Charcot (1825-1893)

Πάνω σε αυτές τις θεωρίες στηρίχτηκε έως και ο Sigmund Freud, ο πασίγνωστος Αυστριακός νευρολόγος και ιδρυτής της Ψυχανάλυσης, για να διεισδύει στα τρίσβαθα της ανθρώπινης ψυχής.

Ο υπνωτισμός, λοιπόν, μπορεί να είναι ένα πολύτιμο επιστημονικό εργαλείο, που δε σχετίζεται καθόλου με τσαρλατάνους και μαγείες.

Sigmund Freud (1856 - 1939)
Sigmund Freud (1856 – 1939)

Η είδηση δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ”, στις 28/02/1961…

Το άρθρο, όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ", στις 28/02/1961
Το άρθρο, όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ”, στις 28/02/1961

Σχετικά άρθρα

Πνεύματα, που έσωσαν τη ζωή μιας γυναίκας… Η Νάσρα είπε ακόμη ότι οι ιατροί και η νοσοκόμα είχαν κατέλθει από την οροφή, τη...χειρούργησαν και εξαφανίστηκαν, σαν να ήταν καπνός...
Ο εξορκιστής Επίσκοπος… ...ανέφερε ότι την πρώτη νύχτα της διαμονής τους στο σπίτι ένιωθε το στρώμα του...κρεβατιού του να φεύγει και τα δάχτυλα ενός αόρατου όντος να πιέζουν το στήθος...του...
Το στοιχειωμένο σπίτι του φιλόσοφου Αθηνόδωρου στην αρχαία Αθήνα… Στην αρχαία Αθήνα υπήρχε ένα ωραιότατο σπίτι, στο οποίο, όμως, δεν τολμούσε να...κατοικήσει κανείς, εξαιτίας ενός φαντάσματος, που έβγαινε τη νύχτα...
Οι πεποιθήσεις των ανθρώπων για τη μετεμψύχωση ανά τον κόσμο… Όταν, μάλιστα, το πλάσμα, στο οποίο σπεύδει να εγκατασταθεί η ψυχή ενός νεκρού,...τυχαίνει να είναι άνθρωπος, τότε το φαινόμενο αυτό λέγεται "Μετεμψύχωση"...
Το φάντασμα του Έφιππου Βαρόνου (Μέρος Α’)… Το πρώτο μέρος της ιστορίας του "Σιδηρού Βαρόνου" Μπετίνο Ρικασόλι...
Ο υπνωτισμός, ως θεραπευτικό μέσο, από την αρχαιότητα έως σήμερα… Τη δεκαετία του 1950, ο υπνωτισμός ανήκε πλέον επισήμως μεταξύ των νομίμων...θεραπευτικών μεθόδων της αμερικανικής επιστήμης, αφού επί σειρά ετών θεωρούνταν...ως ένα εκ των μέσων της "Μαύρης Μαγείας"...
Η μυστηριώδης τηλεκινητική υπηρέτρια, που συγκλόνισε τη Θάσο, το 1938… Τον Μάρτιο του 1938, ο Άγγελος Τανάγρας, Πρόεδρος της Εταιρίας Ψυχικών Ερευνών, είχε...μεταβεί στη Θάσο, όπου εξέταζε περίεργα και μυστηριώδη τηλεκινητικά φαινόμενα, τα...οποία συνέβαιναν το τελευταίο δίμηνο στο όμορφο αυτό νησί του Βορείου Αιγαίου,...αναστατώνοντας τους κατοίκους του...
Μυστικές πνευματιστικές συγκεντρώσεις στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ… Όμως, λίγες ημέρες αργότερα, διαδόθηκε ευρύτατα ότι δεν επρόκειτο περί ονείρου,...αλλά περί πνευματιστικής συγκέντρωσης και ότι στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ...
Το πόλτεργκαϊστ της Μπάιρον Στρητ… Όσο περνούσαν οι μέρες, το σπίτι συγκλονιζόταν από αόρατες σφυριές, γροθιές και...κάθε είδους χτυπήματα...
Οι έρευνες του Καθηγητή Στήβενσον… "Προσπαθώ να αποδείξω επιστημονικά, δηλαδή πέραν πάσης αμφιβολίας, ότι η...μετενσάρκωση είναι γεγονός."
Μοιραστείτε το άρθρο...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

Σχολιάστε το άρθρο

avatar

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.