Το μυστηριώδες αυγό που συντάραξε την Ευρώπη, το 1680…

Το μυστηριώδες αυγό που συντάραξε την Ευρώπη, το 1680...
Μοιραστείτε το άρθρο...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

Μια μέρα, μετά τα μεσάνυχτα της 2ας Απριλίου του μακρινού 1680, συνέβη στη Ρώμη ένα γεγονός τόσο παράξενο και αλλόκοτο, που αναστάτωσε όλο τον κόσμο και το οποίο προσέλκυσε την προσοχή των σοφών και μη, ολόκληρης της Ευρώπης.

Μια κότα είχε γεννήσει ένα αυγό, το οποίο ήταν τόσο εξαιρετικά καταπληκτικό, που όμοιό του δεν είχε ξαναδεί κανείς έως τότε. Εν πρώτοις, η κότα είχε γεννήσει το αυγό αυτό τα μεσάνυχτα, σε ώρα δηλαδή αφύσικη για το είδος της κι επί πλέον, είχε επάνω του ζωγραφισμένο πεντακάθαρα έναν κομήτη, καθώς κι άλλα περίεργα σημεία.

Άποψη της Ρώμης, πίνακας του Ολλανδού ζωγράφου Caspar van Wittel (1653 - 1736)
Άποψη της Ρώμης, πίνακας του Ολλανδού ζωγράφου Caspar van Wittel (1653 – 1736)

Μάλιστα, κάποιο φυλλάδιο της εποχής εκείνης, υπό τον τίτλο «Πρωτοφανές Θαύμα», αφού επιβεβαίωνε το περιστατικό, έγραφε: «Το γεγονός διαπιστώθηκε από την Αυτού Αγιότητα τον Πάπα, από τη Βασίλισσα της Σουηδίας και από τους πιο επιφανείς άνδρες της Ρώμης. Οι επιφανέστεροι φυσιοδίφες της Ρώμης είδαν και εξέτασαν το αυγό και αποφάνθηκαν ότι το θαύμα αυτό είναι εντελώς νέο και χωρίς κανένα προηγούμενο!»

Για το περίφημο αυτό αυγό δημιουργήθηκε τέτοια αναταραχή στη Ρώμη, ώστε κλήθηκε ο Αποστολικός Νούντσιος του Πάπα, που βρισκόταν εκείνη την περίοδο στο Παρίσι, με σκοπό να ζητήσει τη γνώμη των σοφών της Ακαδημίας των Επιστημών.

Έτσι, η Εφημερίδα των Επιστημών, στο φύλλο της 1ης Ιουνίου 1680, δημοσίευσε την εικόνα του παράξενου αυγού, με την ακόλουθη λεζάντα:

«Τη νύχτα της 1ης προς τη 2η Απριλίου, κατά τα μεσάνυχτα, μια κότα, στη Ρώμη, που μέχρι τότε δεν είχε ξανακάνει αυγό, αφού κακάρισε κατά παράδοξο και θορυβώδη τρόπο, γέννησε ένα αυγό πολύ μεγαλύτερο από τα συνηθισμένα, επάνω στο οποίο διακρίνονται ένας κομήτης κι άλλα σημεία».

Ο Κομήτης του 1680 και το μυστηριώδες αυγό, όπως αποτυπώθηκαν σε φυλλάδιο της εποχής
Ο Κομήτης του 1680 και το μυστηριώδες αυγό, όπως αποτυπώθηκαν σε φυλλάδιο της εποχής

Πράγματι, λίγες μέρες μετά τη γέννηση του αλλόκοτου αυγού, ένας κομήτης εμφανίστηκε στο στερέωμα, ο οποίος έκανε τους ανθρώπους να τρομάξουν τόσο πολύ, που μερικοί μιλούσαν ακόμα και για το τέλος του κόσμου.

Όλα τα παραπάνω είχαν καταγραφεί στο βιβλίο του Ιταλού αστρονόμου Pio Emanuelli, με τίτλο «Αστρονομικά Φαινόμενα και Επιστημονικά Περίεργα». Στο τέλος του συγγράμματός του ο Emanuelli έλεγε σκωπτικά: «Δεν κατόρθωσα να μάθω τι απέγινε το περίεργο αυγό. Μήπως το έφαγαν οι φυσιοδίφες που το εξέτασαν;»

Pio Emanuelli (1888 - 1946)
Pio Emanuelli (1888 – 1946)

Το αυγό, όμως, δεν το έφαγαν οι φυσιοδίφες, αλλά, σύμφωνα με την παράδοση, το έφαγε η Βασίλισσα της Σουηδίας, Χριστίνα.

Η Χριστίνα, την περίοδο εκείνη, είχε παραιτηθεί από τον θρόνο της και είχε αρνηθεί την πίστη των προγόνων της. Έτσι, είχε μεταβεί στη Ρώμη με μεγάλη ακολουθία, για να διαπράξει κάθε είδους παραδοξότητα, ασέβεια και τρέλα.

Η Χριστίνα ήταν η μοναχοκόρη του «Χιονάτου Γίγαντα», όπως ήταν το παρωνύμιο του Βασιλιά της Σουηδίας, Γουσταύου Αδόλφου, εξαιτίας της κατάλευκης επιδερμίδας του, της ξανθής γενειάδας του και του ψηλού του αναστήματος.

Η Βασίλισσα της Σουηδίας, Χριστίνα (10/12/1626 - 19/04/1689)
Η Βασίλισσα της Σουηδίας, Χριστίνα (10/12/1626 – 19/04/1689)

Μα, όσο λευκός ήταν ο πατέρας της, τόσο μελαψή ήταν η Χριστίνα. Εκείνη ήταν άσχημη, κοντή, μελαχρινή, με σκούρα τριχωτή επιδερμίδα, με μεγάλη και κυρτή μύτη, με φωνή βροντώδη και τραχιά.

Όταν ανέβηκε στον θρόνο, ήταν μόλις ένα κοριτσάκι έξι ετών. Στην αρχή, είχε πέσει με τα μούτρα στις σπουδές και είχε επιδείξει πρωτοφανή αγάπη για τη μάθηση. Αργότερα, όμως, τα παράτησε όλα και άρχισε τα ξέφρενα γλέντια. Οι κρατικές ασχολίες την άφηναν παγερά αδιάφορη και επιδόθηκε με μανία σε διάφορες εκκεντρικότητες και εξωφρενικότητες.

Έτσι, όταν η Χριστίνα έμαθε για το ιδιότυπο αυγό, του απέδωσε μαγικές ιδιότητες και φρόντισε να το καταβροχθίσει, ώστε να καρπωθεί τα πανίσχυρα οφέλη του, όπως τουλάχιστον θεωρούσε η ίδια.

Ο Βασιλιάς της Σουηδίας, Γουσταύος Αδόλφος (09/12/1594 - 06/11/1632)
Ο Βασιλιάς της Σουηδίας, Γουσταύος Αδόλφος (09/12/1594 – 06/11/1632)

Παρ’ όλα αυτά, η ασυγκράτητη Χριστίνα δεν φρονίμεψε. Ένα βράδυ, ένας τολμηρός αββάς θέλησε να μεταχειριστεί βία επί της ωραίας φίλης της Βασίλισσας, της καλλιτέχνιδας Angelina Giorgino, την οποία η Χριστίνα την συμπαθούσε περισσότερο από το κανονικό, μέσα στο ίδιο το σπίτι της Βασίλισσας. Η γαλαζοαίματη έγινε έξω φρενών με τον αββά. Διέταξε να συλληφθεί και να οδηγηθεί ενώπιόν της, διότι είχε ορκιστεί να τον τιμωρήσει με τρόπο τρομακτικό, ώστε να αφήσει εποχή στον κόσμο και να πάρει, βεβαίως, εκδίκηση για την προσβολή της αγαπημένης της Angelina, με τα ίδια της τα χέρια. Άλλωστε, οι σχέσεις των δύο εκείνων γυναικών είχαν ξεσηκώσει θύελλα συζητήσεων και κουτσομπολιών. Υπήρξαν τουλάχιστον αμφίβολες.

Ο δυστυχής αββάς κατάλαβε ότι ήταν χαμένος πλέον. Έτσι, έπεσε στα πόδια του Ποντίφικα και τον παρακάλεσε να τον σώσει από τη μανία εκδικητικότητας της αφιονισμένης Χριστίνας. Ο Ποντίφικας όντως παρενέβη και τον έσωσε.

Η Βασίλισσα, χολωμένη απ’ το κακό της που της ξεγλίστρησε ο αββάς μέσα από τα χέρια της, έπαθε ισχυρή νευρική κρίση και σωριάστηκε νεκρή.

Όταν την ξάπλωσαν στο νεκροκρέβατο, επάνω στο μέτωπό της, σχηματίστηκε ολοκάθαρα ένα αυγό, το οποίο είχε ένα χρώμα παράξενα βαθυμέλανο, όμοιο με εκείνο που έφερε πάνω του τον κομήτη κι άλλα παράξενα σημεία.

Η είδηση δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «ΜΠΟΥΚΕΤΟ», στις 09/05/1929…

Το άρθρο, όπως δημοσιεύθηκε στο περιοδικό "ΜΠΟΥΚΕΤΟ", στις 09/05/1929
Το άρθρο, όπως δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «ΜΠΟΥΚΕΤΟ», στις 09/05/1929

Αξιολογήστε το άρθρο

Επιλογή βαθμολογίας

Μέση βαθμολογία / 5. Βαθμολογία - σύνολο αξιολογήσεων:

Σχετικά άρθρα

Οι προφητείες του μυστηριώδους Βαυαρού Stormberger, τον 18ο αιώνα… Ο Matthias Stormberger, γεννημένος στη Βαυαρία το 1753, υπήρξε ένας χωρικός, αλλά όχι τόσο...απλοϊκός, καθώς έγινε διάσημος για τις προφητείες του...
Ο Στύλος της Μαστιγώσεως… Μέχρι τότε, ο Στύλος ήταν εκτεθειμένος στο λιθόστρωτο του πραιτοριανού παλατιού...του Πιλάτου. Ο Καρδινάλιος Κολόννα, κατά την επιστροφή του στην Ρώμη, μετέφερε το...χριστιανικό αυτό κειμήλιο, το οποίο τοποθετήθηκε επισήμως το 1223 στην εκκλησία του...Αγίου Πρασσέντε...
Ο μυστηριώδης άνθρωπος-γορίλας του Μαρόκου… Το 1938, ο Γάλλος Λοχαγός Ζιμά της Λεγεώνας των Ξένων βεβαίωνε ότι στο Μαρόκο υπήρχε...μια φυλή ιθαγενών εντελώς πρωτόγονη και της οποίας οι άνθρωποι...
Σπάνιο ουράνιο φαινόμενο πάνω από την Ευρώπη, το 1938… Ένα εξαιρετικά απρόσμενο φαινόμενο, που έμοιαζε με πολικό σέλας, φώτιζε τον...ορίζοντα επί τρία τέταρτα της ώρας, από τις 20:45 έως τις 21:30...
Ο μυστηριώδης Γάλλος των «Μυστικών Απομνημονευμάτων»… Πολλές από τις παράξενες επισημάνσεις του υπήρξαν αληθινά καταπληκτικές. Την 20η...Αυγούστου του 1870, ο Μπαλτινώ βεβαίωνε ότι μερικά πλοία βρίσκονταν...
Οι μυστηριώδεις διάφανοι λίθοι, που ανακαλύφθηκαν στην έρημο της Λιβύης το 1934… Οι μυστηριώδεις αυτοί διάφανοι λίθοι, που ανακαλύφθηκαν στην έρημο της Λιβύης,...παρά την εξαιρετική επιστημονική τους αξία, δεν είχαν...
Τα άλυτα μυστήρια της Νήσου του Πάσχα… Το άλυτο αυτό μυστήριο της Νήσου του Πάσχα, προκειμένου να απαντηθεί, απαιτούνταν...η συνεργασία πολλών επιστημονικών κλάδων, όπως η Προϊστορική...
Σμήνη ιπτάμενων δίσκων πάνω από την Ευρώπη… "Πύρινες σφαίρες" που διέσχιζαν την ατμόσφαιρα με ταχύτητα δορυφόρου...παρατηρήθηκαν την ίδια ώρα, στη 01:15, στη Γενεύη, στο Στρασβούργο, στο Παρίσι και στο...Κεντ της Αγγλίας...
Ανεξήγητη καταστροφή… ... πέτρες είχαν εκσφενδονιστεί προς όλες τις κατευθύνσεις και πολλές από αυτές...είχαν σφηνωθεί στους φλοιούς των δέντρων...
Ιστορίες φαντασμάτων… Έτσι, το φάντασμα της αδικοχαμένης Αμερικανίδας αποκάλυψε τα πάντα, γυρεύοντας...δικαίωση. Αλλά, κυρίως, ζητούσε την τιμωρία εκείνων, που της έκοψαν τόσο...
Μοιραστείτε το άρθρο...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

Σχολιάστε το άρθρο

avatar

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.