Ο άλλοτε Μητροπολίτης Κεφαλληνίας Γεράσιμος Δόριζας είχε αδερφή τη Φιλονίκη Μαυροκέφαλου, η οποία έμενε στη συνοικία Ορτάκιοϊ της Κωνσταντινούπολης. Η Φιλονίκη είχε ένα πανέμορφο κοριτσάκι εκπληκτικής ευφυίας, που το έλεγαν Βάσω. Το κοριτσάκι αυτό αρρώστησε και πέθανε σε ηλικία επτά ετών και βύθισε την οικογένειά της στο πένθος.
Η μητέρα, απελπισμένη από τον πρόωρο χαμό του παιδιού της, επιθυμούσε να απομακρυνθεί τάχιστα από το θλιβερό σπίτι της, που τόσο πολύ της υπενθύμιζε των απώλεια της κορούλας της. Έτσι, μετακόμισε στα Ταταύλα.
Επτά χρόνια μετά τον θάνατο της μικρούλας Βάσως Μαυροκέφαλου, ο Γεράσιμος Δόριζας, που ήταν τότε ακόμα Αρχιδιάκονος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, είδε στον ύπνο του τη νεκρή ανιψιά του, ζωηρή και χαρούμενη, να του λέει:
“Θείε μου, πες στη μητέρα μου να μη με κλαίει πια και να μην έρχεται στον τάφο μου στο Ορτάκιοϊ. Αν θέλει να με δει, ας έρθει στο Παντείχι (προάστιο της Κωνσταντινούπολης) κι εκεί θα με δει με τα ίδια της τα μάτια”.
Και λέγοντας αυτά, τον πήρε από το χέρι και μεταφέρθηκαν κι οι δυο στο Παντείχι, όπου και του υπέδειξε το σπίτι που θα την έβρισκαν.
Το επόμενο πρωί, υπό την έντονη επήρεια της ολοζώντανης οπτασίας του κοριτσιού, ο Αρχιδιάκονος του Οικουμενικού Πατριαρχείου Γεράσιμος Δόριζας ξεκίνησε για το Παντείχι, χωρίς να πει τίποτα σε κανέναν. Περιπλανήθηκε πολύ ώρα, ώσπου, τελείως συμπτωματικά, κατόρθωσε να βρει το σπίτι που του είχε υποδείξει η νεκρή ανιψούλα του.
Χρησιμοποιώντας σαν πρόφαση την ιδιότητά του ως ιερωμένου, χτύπησε την πόρτα και αμέσως του άνοιξε ένα κοριτσάκι έως 6 ετών. Μάλιστα, τον υποδέχτηκε με πολύ χαρά, αν και του ήταν τελείως άγνωστο.
Ο Αρχιδιάκονος ευθύς παρατήρησε την εκπληκτική ομοιότητα της μικρής με τη νεκρή ανιψιά του, τη Βασούλα. Συγκλονίστηκε τόσο, που παραπάτησε και βημάτισε, ιδιαιτέρως ταραγμένος, προς τα πίσω κρατώντας την ανάσα του.
Όταν συνήλθε από το αρχικό σοκ, της ζήτησε να του πει το όνομά της κι εκείνη απάντησε θαρρετά πως την έλεγαν Βασιλική. Ο ιερωμένος δε μπορούσε να κρύψει τη συγκίνησή του και ξέσπασε σε κλάματα.
Το όραμα και οι οδηγίες της Βάσως είχαν επαληθευτεί με τρόπο συνταρακτικό, όσο και ανεξήγητο με την κοινή λογική! Γνωρίστηκε με την οικογένεια της Βασιλικής, δημιούργησε φιλικές σχέσεις και μια μέρα, αφού αποκάλυψε τα πάντα στην αδερφή του, την έφερε στο Παντείχι, προκειμένου να δει κι εκείνη με τα μάτια της τη Βασιλική, που έμοιαζε σαν δίδυμη αδερφή της νεκρής Βάσως.
Η Φιλονίκη, αποσβολωμένη και κατάπληκτη από την ομοιότητα των δύο κοριτσιών στην εμφάνιση και στον χαρακτήρα, αγάπησε το ξένο παιδί σαν δικό της, το επισκεπτόταν συχνά, χωρίς να αποκαλύψει ποτέ τι οδήγησε τον Αρχιδιάκονο και την αδερφή του στο σπίτι τους.
Σύμφωνα με τους μελετητές και τους ειδικούς, η Βάσω έναν χρόνο μετά τον θάνατό της, είχε ξαναγεννηθεί στο πρόσωπο της Βασιλικής.
Η συγκεκριμένη περίπτωση μετενσάρκωσης είχε συνταράξει τη συντηρητική Ελλάδα στις αρχές του 20ου αιώνα.
Η είδηση αυτή δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “ΕΜΠΡΟΣ”, στις 19/03/1953…