Η επιστήμη των αρχαίων Αιγυπτίων, σύμφωνα με τον Ευγένιο Αντωνιάδη…

Η επιστήμη των αρχαίων Αιγυπτίων, σύμφωνα με τον Ευγένιο Αντωνιάδη…
Μοιραστείτε το άρθρο...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

Ο διάσημος Έλληνας αστρονόμος Ευγένιος Αντωνιάδης, ο οποίος θεωρούνταν αυθεντία στην παρατήρηση κυρίως του πλανήτη Άρη, ήταν μια πολυσχιδής προσωπικότητα. Είχε σπουδάσει και αρχιτεκτονική, ενώ ήταν παράλληλα και ένας αριστοτέχνης σκακιστής και μελετητής των αρχαίων πολιτισμών.

Ευγένιος Αντωνιάδης (01/03/1870 - 10/02/1944)
Ευγένιος Αντωνιάδης (01/03/1870 – 10/02/1944)

Μάλιστα, ο Αντωνιάδης είχε συγγράψει κι ένα βιβλίο για τις επιστημονικές γνώσεις των αρχαίων Αιγυπτίων. Η προσπάθεια του σοφού αυτού Έλληνα, που είχε δοξάσει τη χώρα μας στο εξωτερικό ποικιλοτρόπως, δεν ήταν εύκολη. Η αιγυπτιακή επιστήμη, άλλωστε, παρέμενε ερμητικά κλεισμένη μέσα στους ναούς των Αιγυπτίων ιερέων, οι οποίοι δεν πρόδιδαν τα μυστικά τους στους βέβηλους.

Ο Πυθαγόρας είχε μείνει 22 ολόκληρα χρόνια στην Αίγυπτο, για να κατορθώσει να μυηθεί στην επιστήμη των κρυψινόων ιερέων και χρειάστηκε να καταβάλει πολύ κόπο για να το επιτύχει. Ο Πορφύριος διηγείται τα σχετικά βάσανα του Πυθαγόρα, ο οποίος, με συστατικές επιστολές που του έδωσε ο Φαραώ Άμασις, μετέβη στους ιερείς της Ηλιουπόλεως.

Αυτοί, για να τον αποφύγουν, τον παρέπεμψαν στους ιερείς της Μέμφιδας, με την πρόφαση ότι οι τελευταίοι ήταν αρχαιότεροί τους και κατείχαν πολύ μεγαλύτερη σοφία.

Μα, και από εκεί, ο Πυθαγόρας παραπέμφθηκε, με την ίδια πρόφαση, στους ιερείς της Διοσπόλεως, οι οποίοι δε βρήκαν άλλους συναδέλφους τους για να τον παραπέμψουν κι έτσι, δεν μπόρεσαν να σκαρφιστούν άλλη υπεκφυγή. Αναγκάστηκαν, λοιπόν, για να μη δυσαρεστήσουν τον Φαραώ, να δεχτούν τον Πυθαγόρα στα μυστηριώδη αιγυπτιακά θυσιαστήρια.

Προκειμένου να τον κάνουν να χάσει την υπομονή και το ενδιαφέρον του, τον υποχρέωναν να υποκύπτει σε αφόρητες κακομεταχειρίσεις και απάνθρωπες αγγαρείες, με το πρόσχημα ότι αυτό απαιτούσαν οι ανάγκες της μύησης.

Πυθαγόρας (580 π.Χ. - 496 π.Χ.)
Πυθαγόρας (580 π.Χ. – 496 π.Χ.)

Αλλά, ο Πυθαγόρας αποδείχτηκε καρτερικός και υπομονετικός, διδάχτηκε τα πολύτιμα μυστικά τους, έγινε διάσημος επιστήμονας και επικεφαλής μιας από τις σπουδαιότερες φιλοσοφικές σχολές.

Επίσης, ο Πλάτων, ο Ηράκλειτος και ο Ηρόδοτος είχαν επισκεφτεί την Αίγυπτο κι είχαν σπουδάσει εκεί.

Όσα γνωρίζουμε σήμερα για την αρχαία αιγυπτιακή επιστήμη, τα οφείλουμε πρωτίστως στους Έλληνες εκείνους, οι οποίοι, ακολουθώντας το παράδειγμα του Πυθαγόρα, ζήτησαν να διεισδύσουν στα άδυτα των Αιγυπτίων ιερέων.

Οφείλουμε πολλά, όμως, και σε διάφορα γραπτά μνημεία και παραστάσεις, όπως στον περίφημο Μαθηματικό Πάπυρο Rhind, που περιείχε Άλγεβρα και Γεωμετρία και χρονολογούνταν από το 1700 π.Χ. Τον ξακουστό αυτό πάπυρο τον είχε ανακαλύψει ο Σκωτσέζος αρχαιολόγος Alexander Henry Rhind στις ανασκαφές του Λούξορ το 1858.

Η επιστήμη των αρχαίων Αιγυπτίων, σύμφωνα με τον Ευγένιο Αντωνιάδη, που προσπαθούσε να εμβαθύνει στις επιστημονικές γνώσεις τους, ήταν περισσότερο εμπειρική και δε στηρίζονταν σε γενικές ιδέες και αρχές, αλλά και άνοιξε τον δρόμο της αναζήτησης της επιστημονικής αλήθειας για πληθώρα ζητημάτων.

Ο Μαθηματικός Πάπυρος Rhind
Ο Μαθηματικός Πάπυρος Rhind

Αντιθέτως, οι αρχαίοι Έλληνες αντιμετώπιζαν την Επιστήμη με τρόπο πολύ πιο σοβαρό, ενδελεχή και μεθοδικό, προβάλλοντας αποδείξεις, που θεμελίωναν την επίλυση ενός ζητήματος, ενός θέματος ή ενός προβλήματος, καθιστώντας την ίδια την Επιστήμη ένα αδιαμφισβήτητο μέσο για την επίτευξη της Γνώσης.

Η είδηση δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Η ΒΡΑΔΥΝΗ», στις 21/04/1934…

Το άρθρο, όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "Η ΒΡΑΔΥΝΗ", στις 21/04/1934
Το άρθρο, όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Η ΒΡΑΔΥΝΗ», στις 21/04/1934

Αξιολογήστε το άρθρο

Επιλογή βαθμολογίας

Μέση βαθμολογία / 5. Βαθμολογία - σύνολο αξιολογήσεων:

Σχετικά άρθρα

Έξυπνες μηχανές και ρομπότ από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα… Οι Κινέζοι, οι Ασσύριοι και οι Αιγύπτιοι είχαν ήδη επινοήσει πίνακες αριθμητικών...πράξεων και ο Ηρόδοτος, γύρω στο 450 π.Χ. είχε αναφέρει έναν τέτοιο πίνακα,...διαδεδομένης χρήσης στους ελληνικούς μαθηματικούς και αστρονομικούς κύκλους...
Ο «Μάγος της Ολλανδίας»… Μπορούσε να δει τα πάντα...
Οι χάρτες του Πίρι Ρέις… Στο περιθώριο τους, ο Πίρι Ρέις σημείωνε: "Δεν υπάρχουν στον κόσμο άλλοι χάρτες...όμοιοί τους. Τους συνέταξα με τη βοήθεια 20 πορτογαλικών χαρτών κι ενός χάρτη του...Κολόμβου και είναι απολύτως ακριβείς για τη ναυσιπλοΐα στους ωκεανούς"...
Το θάρρος και η τραγική ζωή της Δούκισσας της Πλακεντίας… Κατά μια πληροφορία, η περίφημη Δούκισσα της Πλακεντίας, όταν βρισκόταν στην...Ελλάδα, είχε πέσει στα χέρια ληστών, οι οποίοι την άφησαν ελεύθερη...
Το μέγα μυστήριο της Τηλεπάθειας… Σύμφωνα με τον Άγγελο Τανάγρα, μια εξήγηση του φαινόμενου ήταν ότι η Μαρία...Καλογεροπούλου θα είχε αντιληφθεί την τοποθέτηση των μετοχών ασυνείδητα και η...μνήμη της, κατά τη διάρκεια του ύπνου, της επανέφερε την πληροφορία με τρόπο...συμβολικό...
Είχαν πράγματι στην κατοχή τους οι Σοβιετικοί και οι Αμερικανοί ιπτάμενους δίσκους;... Είχαν πράγματι στην κατοχή τους οι Σοβιετικοί και οι Αμερικανοί ιπτάμενους...δίσκους; Ήταν ένα ερώτημα που είχε σηκώσει θύελλα αντιδράσεων και συζητήσεων...
Τα επιτυχημένα πειράματα τηλεπάθειας, που πραγματοποιήθηκαν από την ελληνική Εταιρία Ψυχικών Ερευνών…... "Σε αυτά τα πειράματα μεταβίβασης της σκέψης συμμετείχαν η Ελένη Ζακυνθινού, η...Κωνσταντία Νικολαΐδου, η Ευαγγελία Δεληβοριά, η Ανδρονίκη Χαλκιαδάκη..."
Το πόλτεργκαϊστ της Αγίας Βαρβάρας, το 1933… Το ταπεινό σπιτάκι, στο οποίο παρατηρήθηκαν τα ανορθόδοξα αυτά γεγονότα,...βρισκόταν πολύ κοντά στο εκκλησάκι της Αγίας Βαρβάρας, ήταν ισόγειο...
Ενδείξεις για ύπαρξη ζωής στον πλανήτη Άρη, το 1924… Το 1924, ο δημόσιος διάλογος σχετικά με την ύπαρξη ζωής στον πλανήτη Άρη δεν είχε...διόλου εξαντληθεί. Παρά τις διαβεβαιώσεις των περισσότερων αστρονόμων...
Το πόλτεργκαϊστ του Καλαμακίου, το 1937… Ο Πρόεδρος της Εταιρίας Ψυχικών Ερευνών διατεινόταν ότι μερικά άτομα, τα οποία...υπό την επίδρασιν της ήβης ή ψυχικών κλονισμών ή απλώς, μιας αναστάτωσης του...οργανισμού τους, γίνονταν ραδιενεργά σώματα και πάθαιναν δυναμόλυση...
Μοιραστείτε το άρθρο...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

Σχολιάστε το άρθρο

avatar

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.