Στο τέρμα της οδού Αναγνωστοπούλου, στο Κολωνάκι και ακριβώς στους πρόποδες του Λυκαβηττού, όπου γινόταν η εκσκαφή του λόφου για την ανέγερση μιας οικίας, ανακαλύφθηκαν στις 25 Νοεμβρίου του 1925 δύο αρχαίοι τάφοι, εντός των οποίων βρέθηκαν τα εξής αντικείμενα:
- Μαρμάρινος κιονίσκος, που έφερε την επιγραφή “Παύλος χαίρη”. Κατά την εξήγηση του Εφόρου Αρχαιοτήτων, την εποχή εκείνη αντί για “ε”, χρησιμοποιούνταν “η”, εννοώντας, λοιπόν, “χαίρε”.
- Μια λίθινη θήκη εν είδει πιθαριού, σφραγισμένη με μαρμάρινο πώμα, μέσα στην οποία υπήρχαν οστά καμένου μηρού. Τα οστά, προφανώς, ανήκαν στον Παύλο.
- Πήλινα αγαλματίδια μιας καθισμένης μορφής προς ανάμνηση του Απόλλωνα του Κιθαρωδού.
- Πήλινο αγαλματίδιο μιας καθισμένης γυναίκας, η οποία κρατούσε στα γόνατα καρπούς. Το αγαλματίδιο τούτο ήταν μίμηση έργου της θεάς Δήμητρας της Καρποφόρου. Στο πίσω μέρος του, το μικρό γλυπτό έφερε ένα κεφαλαίο Ε, το οποίο ο επιφανής αρχαιολόγος και Καθηγητής Πανεπιστημίου Απόστολος Αρβανιτόπουλος απέδιδε σε έμβλημα του κεραμοποιείου που το είχε κατασκευάσει.
- Μικρό αγαλμάτιο όμοιας γυναίκας περίπου της ίδιας παράστασης.
- Ένα αγγείο πήλινο.
- Δύο αγγεία γυάλινα.
- Ένας σταυρός επίχρυσος, που παρίστανε τον Εσταυρωμένο με επιγραφή “Ι.Ν.Β.Ι.”. Στο πάνω μέρος του σταυρού υπήρχε οφθαλμός του Θεού, εγγεγραμμένος πάνω σε δύο συνήθη τρίγωνα του εβραϊκού πεντάλφα. Ο σταυρός, σύμφωνα με τον Απόστολο Αρβανιτόπουλο, είχε μεγάλη σπουδαιότητα.
Τα ευρήματα αυτά, για τη φύλαξη των οποίων είχε μεριμνήσει προσωπικά ο Διοικητής του Γ’ Αστυνομικού Τμήματος Πόλεων, κύριος Βρανόπουλος, μεταφέρθηκαν αρχικά στα γραφεία της Αστυνομίας και κατόπιν, στο Βυζαντινό Μουσείο.
Εν τούτοις, ο Έφορος των Αρχαιοτήτων Αθηνών, Απόστολος Αρβανιτόπουλος, δήλωσε ότι δεν επρόκειτο περί ευρημάτων τρανταχτής αξίας, αλλά σίγουρα δεν ήταν ασήμαντα.

Τα αγαλματίδια ανάγονταν στη μεταβατική περίοδο της ειδωλολατρίας προς τον Χριστιανισμό. Ο Καθηγητής εξέφρασε την πιθανότητα ότι ίσως ο ένας από τους τάφους αυτούς να ανήκε στον Άγιο Διονύσιο τον Αρεοπαγίτη.
Τόσο ο Αρβανιτόπουλος, όσο και ο Διευθυντής του Αρχαιολογικού Τμήματος του Υπουργείου Παιδείας κύριος Σωτηρίου, δήλωσαν ότι η ανασκαφή θα συνεχιζόταν, διότι κατά πάσα πιθανότητα θα υπήρχαν και άλλοι τάφοι.
Η είδηση δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “ΑΘΗΝΑΙ”, στις 26/11/1925…
