Ανακάλυψη αρχαίων τάφων στην οδό Αναγνωστοπούλου, στο Κολωνάκι, το 1925…

Ανακάλυψη αρχαίων τάφων στην οδό Αναγνωστοπούλου, στο Κολωνάκι, το 1925...
0
(0)

Στο τέρμα της οδού Αναγνωστοπούλου, στο Κολωνάκι και ακριβώς στους πρόποδες του Λυκαβηττού, όπου γινόταν η εκσκαφή του λόφου για την ανέγερση μιας οικίας, ανακαλύφθηκαν στις 25 Νοεμβρίου του 1925 δύο αρχαίοι τάφοι, εντός των οποίων βρέθηκαν τα εξής αντικείμενα:

  1. Μαρμάρινος κιονίσκος, που έφερε την επιγραφή “Παύλος χαίρη”. Κατά την εξήγηση του Εφόρου Αρχαιοτήτων, την εποχή εκείνη αντί για “ε”, χρησιμοποιούνταν “η”, εννοώντας, λοιπόν, “χαίρε”.
  2. Μια λίθινη θήκη εν είδει πιθαριού, σφραγισμένη με μαρμάρινο πώμα, μέσα στην οποία υπήρχαν οστά καμένου μηρού. Τα οστά, προφανώς, ανήκαν στον Παύλο.
  3. Πήλινα αγαλματίδια μιας καθισμένης μορφής προς ανάμνηση του Απόλλωνα του Κιθαρωδού.
  4. Πήλινο αγαλματίδιο μιας καθισμένης γυναίκας, η οποία κρατούσε στα γόνατα καρπούς. Το αγαλματίδιο τούτο ήταν μίμηση έργου της θεάς Δήμητρας της Καρποφόρου. Στο πίσω μέρος του, το μικρό γλυπτό έφερε ένα κεφαλαίο Ε, το οποίο ο επιφανής αρχαιολόγος και Καθηγητής Πανεπιστημίου Απόστολος Αρβανιτόπουλος απέδιδε σε έμβλημα του κεραμοποιείου που το είχε κατασκευάσει.
  5. Μικρό αγαλμάτιο όμοιας γυναίκας περίπου της ίδιας παράστασης.
  6. Ένα αγγείο πήλινο.
  7. Δύο αγγεία γυάλινα.
  8. Ένας σταυρός επίχρυσος, που παρίστανε τον Εσταυρωμένο με επιγραφή “Ι.Ν.Β.Ι.”. Στο πάνω μέρος του σταυρού υπήρχε οφθαλμός του Θεού, εγγεγραμμένος πάνω σε δύο συνήθη τρίγωνα του εβραϊκού πεντάλφα. Ο σταυρός, σύμφωνα με τον Απόστολο Αρβανιτόπουλο, είχε μεγάλη σπουδαιότητα.

Τα ευρήματα αυτά, για τη φύλαξη των οποίων είχε μεριμνήσει προσωπικά ο Διοικητής του Γ’ Αστυνομικού Τμήματος Πόλεων, κύριος Βρανόπουλος, μεταφέρθηκαν αρχικά στα γραφεία της Αστυνομίας και κατόπιν, στο Βυζαντινό Μουσείο.

Εν τούτοις, ο Έφορος των Αρχαιοτήτων Αθηνών, Απόστολος Αρβανιτόπουλος, δήλωσε ότι δεν επρόκειτο περί ευρημάτων τρανταχτής αξίας, αλλά σίγουρα δεν ήταν ασήμαντα.

Απόστολος Αρβανιτόπουλος (1874 - 1942)
Απόστολος Αρβανιτόπουλος (1874 – 1942)

Τα αγαλματίδια ανάγονταν στη μεταβατική περίοδο της ειδωλολατρίας προς τον Χριστιανισμό. Ο Καθηγητής εξέφρασε την πιθανότητα ότι ίσως ο ένας από τους τάφους αυτούς να ανήκε στον Άγιο Διονύσιο τον Αρεοπαγίτη.

Τόσο ο Αρβανιτόπουλος, όσο και ο Διευθυντής του Αρχαιολογικού Τμήματος του Υπουργείου Παιδείας κύριος Σωτηρίου, δήλωσαν ότι η ανασκαφή θα συνεχιζόταν, διότι κατά πάσα πιθανότητα θα υπήρχαν και άλλοι τάφοι.

Η είδηση δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “ΑΘΗΝΑΙ”, στις 26/11/1925…

Το άρθρο, όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "ΑΘΗΝΑΙ", στις 26/11/1925
Το άρθρο, όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “ΑΘΗΝΑΙ”, στις 26/11/1925

Αξιολογήστε το άρθρο

Επιλογή βαθμολογίας

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Βαθμολογία - σύνολο αξιολογήσεων: 0

Καμία αξιολόγηση ως τώρα...

Αν βρίσκετε ενδιαφέρουσα τη θεματολογία μας...

Ακολουθήστε μας στα social media!

guest

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments