Πόλτεργκαϊστ στο χωριό Μακρίσια Ηλείας, το 1933 (Μέρος Ε)…

Πόλτεργκαϊστ στο χωριό Μακρίσια Ηλείας, το 1933 (Μέρος Ε)…
Μοιραστείτε το άρθρο...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

Κάθε νέα πληροφορία που κατέφθανε από τα Μακρίσια της Ηλείας τον Μάιο του 1933, σχετικά με το περίφημο στοιχειωμένο σπίτι της οικογένειας Γκότση, ήταν ακόμα πιο συγκλονιστική.

Οι δαιμονιώδεις κρότοι που αναστάτωναν το όμορφο και φιλήσυχο χωριό τρεις μήνες νωρίτερα, άρχισαν να επαναλαμβάνονται και πάλι δριμύτεροι. Κάθε βράδυ, λοιπόν, από τις δέκα μέχρι και μετά το μεσονύκτιο, όλα τα έπιπλα και τα αντικείμενα μέσα στο σπίτι του Δ. Γκότση ανυψώνονταν στον αέρα και έσκαγαν με πάταγο καταγής, δίχως να τα αγγίζει ανθρώπινο χέρι.

Η στοιχειωμένη οικία Γκότση, στα Μακρίσια Ηλείας
Η στοιχειωμένη οικία Γκότση, στα Μακρίσια Ηλείας

Καρέκλες, τραπέζια, κρεβάτια και ντουλάπια λικνίζονταν ατάκτως σε έναν σατανικό, ξέφρενο χορό και ολόκληρο το σπίτι έδινε την εντύπωση μιας τσιγγάνικης κατασκήνωσης, όπου οι σκηνίτες, σε ώρα άγριου καβγά, είχαν αναποδογυρίσει και καταστρέψει τα πάντα, πετώντας ο ένας στον άλλον με οργή ό,τι έβρισκαν μπροστά τους, ενώ συγχρόνως εξαπέλυαν μια οχλαγωγία ακαθόριστων και ανατριχιαστικών κραυγών.

Οι κάτοικοι των Μακρισίων είχαν τρομοκρατηθεί. Κάθε βράδυ μετά το φαγητό, αντί να πέσουν και να ξαποστάσουν από τον καθημερινό κάματο της σκληρής αγροτικής δουλειάς, αναγκάζονταν να συγκεντρώνονται έξω από το μυστηριώδες σπίτι και να παρακολουθούν τα δραματικά γεγονότα με εμφανή αγωνία, κατάπληξη και τρόμο.

Οι περισσότεροι χωρικοί απέδιδαν τα παράδοξα αυτά συμβάντα σε υπερκόσμιες δυνάμεις. Πίστευαν ότι μέσα στο σπίτι της οικογένειας Γκότση είχαν φωλιάσει απειλητικοί βρυκόλακες και μιαρά πνεύματα, που το είχαν κατακυριεύσει, εξωθώντας τους ιδιοκτήτες του να το εγκαταλείψουν κακήν κακώς.

Οι κάτοικοι των Μακρισίων θεωρούσαν ότι τα κακά στοιχειά είχαν επιλέξει τη συγκεκριμένη οικία για να τη στοιχειώσουν, επειδή λίγα χρόνια πριν, ένα δύστυχο κοριτσάκι είχε απανθρακωθεί δίπλα στο τζάκι όπου καθόταν, κατά τρόπο φρικιαστικό, τη στιγμή που τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς της βρίσκονταν σε άλλα δωμάτια και δεν πρόλαβαν να αντιδράσουν.

Η παράδοση, ως γνωστόν, συνδέει τέτοιους τραγικούς θανάτους με μεταφυσικά φαινόμενα και έτσι, κανείς δεν μπορούσε να βγάλει από το μυαλό των χωρικών ότι η κατάρα του Θεού θέλησε να εγκατασταθούν όργανα του Εωσφόρου στο σπίτι αυτό.

Επομένως, η ιδιοκτήτρια του στοιχειωμένου σπιτιού αποτάθηκε στην Εκκλησία. Κάλεσε τον ιερέα του χωριού και τέλεσε λιτανεία μέσα και έξω από την οικία Γκότση. Ο παπάς, επηρεασμένος από τη γενική απόκοσμη ατμόσφαιρα, απήγγειλε επί ώρες όλους τους εξορκισμούς του Βασιλείου του Μεγάλου και κάλεσε τα ακάθαρτα πνεύματα να εξέλθουν της οικίας, ώστε να ησυχάσει επιτέλους το χωριό.

Όμορφο ξωκλήσι σε χωριό της Ολυμπίας, το 1933
Όμορφο ξωκλήσι σε χωριό της Ολυμπίας, το 1933

Μα, δυστυχώς, λίγο μετά την τέλεση της λιτανείας, τα φαινόμενα επαναλήφθηκαν ακόμα πιο έντονα. Οι μυστηριώδεις θόρυβοι τρύπησαν βίαια τη σάρκα της γαλήνης και όλο το χωριό σηκώθηκε και πάλι επί ποδός, ενώ αντηχούσε στα αυτιά τους ο ορυμαγδός των εκσφενδονισμένων αντικειμένων και το διαβολικό αλύχτισμα αλλόκοσμων κραυγών.

Εν τω μεταξύ, οι πιο τολμηροί και οι πιο μορφωμένοι της μικρής αυτής κοινότητας, καθώς κι ένας δικηγόρος μαζί με έναν ερευνητή ψυχικών φαινομένων από την Πάτρα, ανέλαβαν να πραγματοποιήσουν ενδελεχή εξέταση του χώρου, ώστε να διαπιστώσουν μήπως επρόκειτο περί κάποιας αδιανόητης και κακόβουλης φάρσας εναντίον των ιδιοκτητών.

Αλλά, από την πρώτη εξέταση που έκαναν, έμειναν κι αυτοί ενεοί, με το στόμα ορθάνοιχτο. Παρά το γεγονός ότι ήταν σκεπτικιστικές και επιφυλακτικοί, κανείς τους δεν μπόρεσε να εξηγήσει με ορθολογικό τρόπο πώς σημειώνονταν οι κρότοι και πού κρυβόταν η μεταφυσική αιτία τους.

Με την αινιγματική αυτή υπόθεση, που ταλάνιζε για καιρό τους κατοίκους των Μακρισίων, ασχολήθηκε κι ένας Γερμανός Καθηγητής των Ψυχικών Επιστημών. Επισκέφτηκε πολλές φορές το στοιχειωμένο σπίτι και ανακοίνωσε στους σοκαρισμένους ανθρώπους ότι, κατά τη γνώμη του, επρόκειτο περί φαινομένων τηλεκινησίας, των οποίων η αιτία υπέβοσκε κάπου μέσα στους τοίχους της οικίας Γκότση ή σε κάποια γειτονική οικία.

Σε παράκληση, όμως, της ιδιοκτήτριας να αναζητήσει και να καταστείλει την αιτία του κακού, ο Καθηγητής αυτός προέβαλε την αξίωση να πληρωθεί με το ποσό των 10.000 δραχμών. Εκ τούτου, προέκυψε η υπόνοια μήπως ο άνθρωπος αυτός είχε σκοπό να εκμεταλλευθεί την κατάσταση πανικού των κατοίκων, χωρίς να έχει κανένα σχετικό προσόν, που θα μπορούσε να τους βοηθήσει να απαλλαχθούν από το μόνιμο αίσθημα του φόβου.

Οπωσδήποτε, το στοιχειωμένο σπίτι των Μακρισίων είχε βυθίσει τους κατοίκους στην απελπισία και στον παγερό τρόμο.

Η είδηση δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ», στις 06/05/1933…

Το άρθρο, όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ", στις 06/05/1933
Το άρθρο, όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ», στις 06/05/1933

Αξιολογήστε το άρθρο

Επιλογή βαθμολογίας

Μέση βαθμολογία / 5. Βαθμολογία - σύνολο αξιολογήσεων:

Σχετικά άρθρα

Το φάντασμα του νεκροταφείου… Η κοπέλα περιέγραψε, με κάθε λεπτομέρεια, τη συνάντηση που είχε με τον άγνωστο...νεαρό, κάνοντας ακόμα πιο δύσκολο για την οικοδέσποινα της να αποδεχθεί το...γεγονός ότι ο άγνωστος, για τον οποίο μιλούσαν, ήταν ο νεκρός γιος της!
Τα πιο φημισμένα φαντάσματα της Αγγλίας – Πρεσβυτέριο του Μπόρλεϊ… Λίγο αργότερα, τα μέλη της οικογένειας άρχισαν να βάλλονται από λιθοβολισμούς...μέσα στο ίδιο τους το σπίτι...
Έντονα τηλεκινητικά φαινόμενα στην Αθήνα, το 1937 (Μέρος Α)… Πρωτοφανή τηλεκινητικά φαινόμενα είχαν σημειωθεί από άυλες δυνάμεις της...ανθρώπινης υπόστασης και ιδιαιτέρως ανάστατοι ήταν οι περίοικοι του τέρματος...
Λεονόρα Πάιπερ – Το πανίσχυρο μέντιουμ του 19ου αιώνα… ...ο Δρ. Ρίτσαρντ Χόντγκσον επισκέφτηκε την Πάιπερ, η οποία, σε κατάσταση βαθιάς...ύπνωσης, του είπε: "Ο φίλος σας ο Τζορτζ Πέλχαμ θέλει κάτι να σας πει"...
Η καταπληκτική ιστορία ανεύρεσης του ιερού λειψάνου του Αγίου Ελευθερίου… Η καταπληκτική ιστορία της ανεύρεσης και της παράδοσης του αγίου αυτού λειψάνου...στον Ναό του Παντοκράτορος των Πατρών είχε ως εξής, κατά τις εξιστορήσεις...
Τα στοιχειωμένα κάστρα της Ελλάδας – Το Κάστρο της Πάτρας (Μέρος Δ)… Από τότε, το Κάστρο της Πάτρας στοιχειώθηκε από την αδικοχαμένη κόρη, που έγινε το...καλό στοιχειό, η καλή μας Μοίρα, η δική μας η Πατρινέλα...
Το πόλτεργκαϊστ του Χαλανδρίου, το 1933… Ο Αστυνόμος του Χαλανδρίου, στον οποίον αναφέρθηκαν τα μυστηριώδη αυτά φαινόμενα,...είχε φροντίσει να τοποθετήσει Χωροφύλακες τις τρεις τελευταίες νύχτες...
Οι απαρχές του θρύλου του βρυκόλακα… Μία παραλλαγή, μάλιστα, που παρουσιάζει τη Λαοδάμεια να πεθαίνει στην αγκαλιά του...άντρα της, μας δείχνει που πρέπει να αναζητήσουμε την αρχή της μυθοπλασίας αυτής:...έχουμε να κάνουμε με μία παλιά ιστορία βρυκολάκων...
Το φάντασμα του Έφιππου Βαρόνου (Μέρος Α’)… Το πρώτο μέρος της ιστορίας του "Σιδηρού Βαρόνου" Μπετίνο Ρικασόλι...
Οι πιο παράξενες εμφανίσεις πνευμάτων… Σ' ένα σπίτι στο Μάντσεστερ της Αγγλίας, εμφανιζόταν πολύ συχνά τις νύχτες ένα...φάντασμα με λευκό, διάφανο σώμα και πρόσωπο κατάμαυρο...
Μοιραστείτε το άρθρο...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

Σχολιάστε το άρθρο

avatar

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.