Η ανακάλυψη του τάφου της Βασίλισσας Τιν Χανάν, το 1925…

Η ανακάλυψη του τάφου της Βασίλισσας Τιν Χανάν, το 1925...
0
(0)

Κατά τα μέσα Οκτωβρίου του 1925, μια γαλλοαμερικανική αρχαιολογική αποστολή κατευθυνόταν στα βουνά Hoggar της ερήμου Σαχάρας, στα νότια της Αλγερίας. Επικεφαλής της αποστολής αυτής ήταν ο Κόμης Byron Khun de Prorok, ερασιτέχνης αρχαιολόγος και ανθρωπολόγος.

Byron Khun de Prorok (1896 - 1954)
Byron Khun de Prorok (1896 – 1954)

Στο σημείο που διεξήχθησαν οι ανασκαφές υπήρχαν πολλοί τάφοι, αρχαιότατοι, τους οποίους, όμως, είχαν εξερευνήσει και σφραγίσει κατόπιν διάφοροι ξένοι και ιθαγενείς σε διαφορετικά χρονικά διαστήματα. Έτσι, έμενε μόνο ένας τάφος ανεξερεύνητος, ο οποίος, σύμφωνα με παλαιότατη παράδοση των μελών της φυλής των Τουαρέγκ, ονομαζόταν τάφος της Τιν Χανάν.

Αυτόν τον περίφημο τάφο της Βασίλισσας Τιν Χανάν ανέλαβε να εξερευνήσει η συγκεκριμένη αποστολή. Μετά τον καθαρισμό της εισόδου από τόνους άμμου της ερήμου, μπόρεσαν τελικώς να κατέλθουν σε ένα υπόγειο δωμάτιο, ορθογωνίου σχήματος, διαστάσεων πέντε επί τεσσάρων μέτρων και ύψους δύο μέτρων.

Ο Prorok προσπαθώντας να ανασυνθέσει τον σκελετό της μυστηριώδους Βασίλισσας Τιν Χανάν (φωτογραφία από την εφημερίδα "ΕΘΝΟΣ")
Ο Prorok προσπαθώντας να ανασυνθέσει τον σκελετό της μυστηριώδους Βασίλισσας Τιν Χανάν (φωτογραφία από την εφημερίδα “ΕΘΝΟΣ”)

Το δωμάτιο αυτό βρέθηκε εντελώς κενό. Μα, κάτω από μια μεγάλη και συμπαγή πλάκα εντοπίστηκε ένας άλλος τάφος. Μέσα του κειτόταν ο σκελετός μιας γυναίκας, τα συντρίμμια ενός ξύλινου κρεβατιού, αρκετά αντικείμενα οικιακής χρήσης και πολλά βαρύτιμα κοσμήματα από χρυσό, ασήμι και πολύτιμους λίθους.

Επίσης, βρέθηκαν τεμάχια δέρματος και ενδυμάτων και υπολείμματα τροφών, τα οποία είχαν προσφερθεί στη νεκρή από τους σύγχρονούς της. Αυτό που ξεχώριζε, όμως, ήταν ένα άγαλμα μιας γυναίκας που έφερε την επιγραφή : “Λιβυκή Αφροδίτη”, αλλά και μια σειρά από μικρές πλάκες, τα οποία έφεραν παράξενα και μυστηριώδη σημεία, που παρέπεμπαν σε ιδιότυπη γραφή.

Το αρχαιολογικό αυτό εύρημα θεωρήθηκε σπουδαίο και ο Κόμης Byron Khun de Prorok, μαζί με τον σκελετό και και τα βαρύτιμα κοσμήματα, αναχώρησε για την Αμερική, προκειμένου να επιδείξει τα ευρήματά του σε αμερικανικά Πανεπιστήμια, τα οποία είχαν συνδράμει στη χρηματοδότηση της εν λόγω αποστολής.

Οι ανακαλύψεις στο εσωτερικό του τάφου και τα περιβάλλοντα κτερίσματα καταδείκνυαν πως οι γηγενείς της Σαχάρας του 4ου αιώνα μ.Χ., στα νότια της Αλγερίας, είχαν φτάσει σε ένα υψηλό σημείο πολιτισμού, ίσως επηρεασμένοι και από τον ρωμαϊκό πολιτισμό.

Η είδηση δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “ΕΘΝΟΣ”, στις 06/01/1926…

Το άρθρο, όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "ΕΘΝΟΣ", στις 06/01/1926
Το άρθρο, όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “ΕΘΝΟΣ”, στις 06/01/1926

Αξιολογήστε το άρθρο

Επιλογή βαθμολογίας

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Βαθμολογία - σύνολο αξιολογήσεων: 0

Καμία αξιολόγηση ως τώρα...

Αν βρίσκετε ενδιαφέρουσα τη θεματολογία μας...

Ακολουθήστε μας στα social media!

guest

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments