CTA-102: Διαστημικά ραδιοσήματα από την εποχή των μαμούθ…

CTA-102: Διαστημικά ραδιοσήματα από την εποχή των μαμούθ...
Μοιραστείτε το άρθρο...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

Ψυχρός πόλεμος μεταξύ Αμερικανών και Σοβιετικών επιστημόνων ξεκίνησε τον Απρίλιο του 1965 για τα σήματα της μυστηριώδους πηγής CTA-102, που έφταναν από το Διάστημα.

Φασματική ανάλυση της πηγής CTA-102
Φασματική ανάλυση της πηγής CTA-102

Οι Σοβιετικοί ραδιοαστρονόμοι επέμεναν ότι τα σήματα πιθανώς να προέρχονταν από πομπό, τον οποίο χειρίζονταν λογικά όντα ενός άλλου πλανήτη, που είχαν αναπτύξει υπερπολιτισμό, ενώ οι Αμερικανοί υποστήριζαν ότι τα στοιχεία, που είχαν προκύψει από δικές τους παρατηρήσεις, απέκλειαν αυτό το ενδεχόμενο.

Πάντως, άσχετα με το ποιος είχε δίκιο ή άδικο, το όλο θέμα, που προσέλκυε εντόνως το ενδιαφέρον της παγκόσμιας κοινής γνώμης, αποδεικνυόταν ύψιστης σημασίας, καθώς τα σήματα που λάμβαναν στη Γη οι επιστήμονες το 1965, είχαν εκπεμφθεί πριν από πολλά εκατομμύρια χρόνια. Είχαν εκπεμφθεί, όταν ακόμα βασίλευαν τα μαμούθ στον πλανήτη μας.

Το Αστεροσκοπείο του όρους Wilson
Το Αστεροσκοπείο του όρους Wilson

Η απόσταση που χωρίζει τη Γη από την πηγή CTA-102 είναι πραγματικά τεράστια. Οι Σοβιετικοί την είχαν υπολογίσει στα πέντε εκατομμύρια έτη φωτός, ενώ οι Αμερικανοί την είχαν υπολογίσει σε ένα δισεκατομμύριο έτη φωτός μακριά μας.

Οι Αμερικανοί επιστήμονες έλεγαν ότι η πηγή CTA-102 παρακολουθούνταν στενά και από τα αμερικανικά παρατηρητήρια του όρους Wilson και Palomar και δημοσίευσαν στοιχεία, βάσει των οποίων και αφού ανέλυσαν το φάσμα της ακτινοβολίας της πηγής, η CTA-102 βρισκόταν σε απόσταση από τη Γη μεγαλύτερη του ενός δισεκατομμυρίου ετών φωτός.

Το Αστεροσκοπείο του Palomar
Το Αστεροσκοπείο του Palomar

Αλλά, για να αποσταλεί σήμα σε μια τέτοια ασύλληπτη απόσταση, θα απαιτούνταν ενέργεια τρομακτικής ισχύος, την οποία δεν ήταν δυνατόν να διαθέτουν τα «λογικά όντα», που φαντάζονταν οι Σοβιετικοί. Ή μήπως τη διέθεταν;

Ο Δρ. John D. Wyndham, ραδιοαστρονόμος του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Καλιφόρνια, τόνισε ότι κατά τους υπολογισμούς του, θα χρειαζόταν η ενέργεια 13 τρισεκατομμυρίων ήλιων για τη μετάδοση παρόμοιων ραδιοσημάτων. Επίσης, παραδέχτηκε ότι αδυνατούσε να καταλάβει ποιου είδους πολιτισμός θα μπορούσε να πραγματοποιήσει κάτι τέτοιο.

John D. Wyndham
John D. Wyndham

Παρόμοιο σκεπτικισμό εξέφρασε και ο Δρ. Maarten Schmidt, του Αστεροσκοπείου του Palomar, ο οποίος εξέθεσε τον ακόλουθο απλό συλλογισμό: «Η πηγή CTA-102 εκπέμπει φως, δηλαδή είναι αστέρας, κατά συνέπεια είναι θερμός αστέρας, άρα είναι αφύσικο να κατοικείται».

Maarten Schmidt
Maarten Schmidt

Ένας άλλος εξέχων Αμερικανός επιστήμονας, ο Δρ. Allan Sandage, τόνισε ότι οι Σοβιετικοί υπέπεσαν σε σφάλμα, όταν υπολόγισαν την απόσταση της ζώνης, που εξέπεμπε τα ραδιοκύματα.

Σύμφωνα με τους αμερικανικούς υπολογισμούς, τα εν λόγω σήματα προέρχονταν από αστέρα εκτός του Γαλαξία μας.

Allan Sandage
Allan Sandage

Παρόλα αυτά, οι Σοβιετικοί επέμεναν. Ο καθηγητής Gennady Sholomitskii δήλωσε στη Μόσχα ότι τα συμπεράσματα των Αμερικανών δεν απέκλειαν την πιθανότητα ότι τα λαμβανόμενα σήματα προέρχονταν από πηγή, ελεγχόμενη από λογικά όντα.

Το σοβιετικό ραδιοτηλεσκόπιο του Pulkovo, που ήταν το μεγαλύτερο της εποχής τους, ήταν επιφορτισμένο με το καθήκον να παρατηρεί στενά την πηγή CTA-102 και οι Σοβιετικοί σκόπευαν να το εφοδιάσουν άμεσα με επιστημονικά όργανα υψηλότατης ευαισθησίας.

Το Αστεροσκοπείο του Pulkovo
Το Αστεροσκοπείο του Pulkovo

Ο πρώτος που διατύπωσε τη θεωρία για την ύπαρξη εξωγήινων όντων, τα οποία εξέπεμπαν στη Γη ραδιοσήματα από την εποχή των μαμούθ ακόμα, ήταν ο καθηγητής Nikolai Kardashev. O Kardashev δήλωσε κατηγορηματικά στους δημοσιογράφους, που τον βομβάρδιζαν με ερωτήσεις, ότι ήταν βέβαιος για την ύπαρξη εξωγήινων πλασμάτων, που προσπαθούσαν από την εποχή των μαμούθ να επικοινωνήσουν με τους ανθρώπους.

Ο καθηγητής Nikolai Kardashev πρότεινε να συνεργαστούν όλοι οι επιστήμονες του κόσμου, ώστε να λυθεί το μυστήριο του καλέσματος που ερχόταν από το Διάστημα. Βέβαια, εξήγησε πως τα αποθέματα ενέργειας της Γης θα έπρεπε να είναι κατά δεκάδες δισεκατομμύρια φορές μεγαλύτερα, προκειμένου «να κατευθύνουμε δέσμη κυμάτων εκεί από όπου μας καλούν».

Nikolai Kardashev
Nikolai Kardashev

Σύμφωνα με τους Σοβιετικούς επιστήμονες, τα ραδιοκύματα της πηγής CTA-102 δεν εκπέμπονταν από ουράνιο σώμα, αλλά από τεχνητό πομπό. Η τεράστια ενέργεια, που απαιτούνταν για την εκπομπή τους, προϋπέθετε ότι το κέντρο τηλεπικοινωνιών του Άγνωστου Κόσμου δημιουργήθηκε από υπερπολιτισμό.

Η είδηση δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ», στις 15/04/1965…

Το άρθρο, όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ", στις 15/04/1965
Το άρθρο, όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ», στις 15/04/1965

Αξιολογήστε το άρθρο

Επιλογή βαθμολογίας

Μέση βαθμολογία / 5. Βαθμολογία - σύνολο αξιολογήσεων:

Σχετικά άρθρα

Διαβεβαίωση επιστημόνων για την ύπαρξη ζωής σε άλλους πλανήτες… Σε σημαντικές ανακοινώσεις σχετικά με το επίμαχο θέμα της υπάρξεως ζωής σε άλλους...πλανήτες, προέβησαν τόσο Αμερικανοί όσο και Σοβιετικοί επιστήμονες, τον Ιούλιο...του 1962...
Το καταραμένο δαχτυλίδι, που συνδέθηκε με τον θάνατο του Rodolfo Valentino… Μια ημέρα, που ο Rodolfo είχε τελειώσει νωρίς από τα γυρίσματα, περιφερόταν άσκοπα,...περιεργαζόμενος την εξωτική κινεζική συνοικία στο Hollywood. Τα βήματά του σταμάτησαν...μπροστά στη βιτρίνα ενός μικρού καταστήματος και το βλέμμα του καρφώθηκε πάνω σ'...ένα παράξενο δαχτυλίδι...
Η άμμος που τραγουδά… ..."ο ήχος προερχόταν απ' αυτούς που κατοικούσαν τον υψηλότερο των επτά κατώτερων...κόσμων"...
Το περιστατικό της Αριζόνα, το 1975… Έξι δασοφύλακες από την Αριζόνα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής υποβλήθηκαν...από την Αστυνομία σε εξέταση με ανιχνευτή αληθείας, τον Νοέμβριο του 1975...
Ανεξήγητες αεροπορικές τραγωδίες… Στις 9 Μαρτίου του 1957, ένα Douglas DC-6 της Pan American World Airways κατευθυνόμενο προς Νέα Υόρκη,...παρ' ολίγον να συγκρουστεί με ένα φωτεινό αντικείμενο...
Ανεξιχνίαστη έκρηξη στον Αργοσαρωνικό… ...στα ανοιχτά του Σαρωνικού, προς την Αίγινα, θεάθηκε αρχικά μία μεγάλη λάμψη και...στη συνέχεια ακούστηκε ένας εκκωφαντικός κρότος...
Ο μοχλός του Αρχιμήδη… Παρακινημένος από αυτήν την υπόθεση, ο Αμερικανός Καθηγητής του περίφημου Μ.Ι.Τ,...William Z. Ripley, απέδειξε ότι ο ισχυρισμός αυτός του Αρχιμήδη...
Ιπτάμενο πούρο πάνω από την Αλάσκα, το 1960… Στις 16 Φεβρουαρίου του 1960, ένα μυστηριώδες ιπτάμενο αντικείμενο, το οποίο...κινούνταν με ιλιγγιώδη ταχύτητα σε ύψος εννιακοσίων μέτρων περίπου, εθεάθη στον...ουρανό της παγωμένης Αλάσκας...
Τα άλυτα μυστήρια της Νήσου του Πάσχα… Το άλυτο αυτό μυστήριο της Νήσου του Πάσχα, προκειμένου να απαντηθεί, απαιτούνταν...η συνεργασία πολλών επιστημονικών κλάδων, όπως η Προϊστορική...
Ανακάλυψη υπολειμμάτων μυστηριώδους πανάρχαιου πολιτισμού στην Ινδία, το 1935… Στην περιοχή Vadnagar, στη δυτική Ινδία, η αποστολή Παλαιοντολόγων, που ενεργούσε στα...μέρη εκείνα ανασκαφές το 1935, ανακάλυψε απολιθωμένα οστά...
Μοιραστείτε το άρθρο...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

1
Σχολιάστε το άρθρο

avatar
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
0 Comment authors
Recent comment authors

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Ανώνυμος
Επισκέπτης
Ανώνυμος

Σας παρακολουθώ καιρό και εντυπωσιάζομαι από το πόσο προσεγμένη δουλειά κάνετε. Ιστορική έρευνα, τεκμηριωμένα άρθρα και σωστά ελληνικά! Congratulations, guys!!!