Υπνωτισμός, αυτή η μυστηριώδης δύναμη που επιτυγχάνει θαύματα…

Υπνωτισμός, αυτή η μυστηριώδης δύναμη που επιτυγχάνει θαύματα...
5
(1)

Το 1956, ενώπιον μιας ομάδας επιστημόνων, ένας υπνωτισμένος ιατρός άκουσε τον υπνωτιστή του να του λέει ότι θα τον άγγιζε με ένα πυρακτωμένο σίδερο και αμέσως μετά, θα του προξενούνταν μια φλύκταινα.

Αντ’ αυτού, όμως, ο υπνωτιστής τον άγγιξε με ένα κοινό μολύβι. Αλλά, ο υπνωτισμένος ιατρός έκανε αμέσως έναν μορφασμό πόνου, ενώ ταυτοχρόνως παρουσιάστηκε μια φλύκταινα στο σημείο που τον ακούμπησε με το μολύβι, σαν να επρόκειτο πράγματι για πυρακτωμένο σίδερο.

Ποια είναι, όμως, αυτή η δύναμη, η οποία επιτυγχάνει θαύματα; Το ερώτημα αυτό απασχολούσε ολοένα και περισσότερο τον επιστημονικό κόσμο, αλλά και την κοινή γνώμη, ιδιαιτέρως την αμερικανική.

Ο Αμερικανός υπνωτιστής, ο οποίος είχε πραγματοποιήσει το παραπάνω πείραμα, είχε δηλώσει σχετικά:

“Ένα άτομο που βρίσκεται σε κατάσταση ύπνωσης είναι εξαιρετικά επιδεκτικό σε όλες τις παρατηρήσεις και τις διαταγές του υπνωτιστή του. Οτιδήποτε κι αν του πει, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, το αποδέχεται ως πραγματικότητα. Όταν ο υπνωτιστής αγγίζει τον υπνωτισμένο με ένα μολύβι, ισχυριζόμενος ότι αυτό είναι πυρακτωμένο σίδερο, το νευρικό του σύστημα και οι ιστοί του αντιδρούν αναλόγως και γι’ αυτό τον λόγο, προκαλείται έγκαυμα”.

Τόσο οι υπνωτιστές, όσο και οι επιστήμονες γενικώς παραδέχονται ότι ο υπνωτισμός είναι μια κατάσταση παρόμοια του ύπνου, αν και δεν είναι πραγματικός ύπνος. Ένας υπνωτισμένος υπακούει στις διάφορες προφορικές εντολές, βλέπει και μπορεί να βαδίσει. Εκεί όπου όλοι συμφωνούν είναι ότι ένα υπνωτισμένο άτομο βρίσκεται σε μια αφύσικη κατάσταση συγκέντρωσης, που του την έχει επιβάλει ο υπνωτιστής του.

Ένας υπνωτισμένος άνθρωπος είναι σε θέση να κάνει εκπληκτικά πράγματα, που του είναι αδύνατο να πραγματοποιήσει σε συνειδητή κατάσταση. Συνήθως, κατορθώνει να κάνει από μνήμης πολλαπλασιασμούς πολυψήφιων αριθμών εντός λίγων δευτερολέπτων, καθώς και άλλους πολύπλοκους υπολογισμούς.

Μα, το πλέον καταπληκτικό είναι ότι μπορεί να ανακαλέσει στη μνήμη του τελείως λησμονημένα γεγονότα, ακόμη και να μεταβάλει προσωπικότητα.

Εκείνη την περίοδο, ένας 59ετής Αμερικανός επιχειρηματίας είχε δεχτεί να υπνωτιστεί και ο υπνωτιστής του τον διέταξε να μεταφερθεί και να ζήσει στην ηλικία των 10 ετών. Όταν τον ρώτησαν, λοιπόν, τι ηλικία είχε, το επιβεβαίωσε και άρχισε να περιγράφει τους δασκάλους του και να αναφέρει τα ονόματα των συμμαθητών και των φίλων του. Μάλιστα, όταν του ζήτησαν να γράψει το όνομά του, ο γραφικός του χαρακτήρας ήταν τελείως παιδικός, ενώ βελτιώθηκε όταν του είπαν ότι ήταν πλέον 12 ετών και ακόμη περισσότερο, όταν τον έπεισαν ότι έφτασε τα 15.

Αντιθέτως, όταν ο υπνωτιστής του του είπε πως ήταν μόνο 2 ετών και του επέβαλε μια ερώτηση, εκείνος απάντησε με τη γνωστή γλώσσα των βρεφών, δηλαδή με ημιάναρθρες κραυγές και χαριτωμένες φωνές. Εν τούτοις, σε ορισμένες περιπτώσεις, ο υπνωτισμένος δε ζει στη βρεφική ηλικία, αλλά αρκείται στο να περιγράφει τη ζωή του κατά την περίοδο αυτή.

Με τη μέθοδο του υπνωτισμού, πολλοί ψυχίατροι ανακαλύπτουν άγνωστα ψυχικά τραύματα, που συνέβησαν κατά τη βρεφική ηλικία, τα οποία, όμως, προκαλούν δυσάρεστες συνέπειες, ακόμα και ψυχοπάθειες στην εφηβική ηλικία. Άλλοι ψυχίατροι, πάντως, αποφεύγουν να χρησιμοποιούν τον υπνωτισμό, διότι φοβούνται ότι η αιφνίδια αποκάλυψη των ψυχικών αυτών τραυμάτων μπορεί να προκαλέσει σφοδρό ψυχικό σοκ.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, πολλοί ιατροί χρησιμοποιούσαν, μάλιστα, τον υπνωτισμό ως παυσίπονο σε διάφορες εγχειρήσεις, ακόμη και στους τοκετούς.

Σε μια περίπτωση, μια νέα κοπέλα επισκέφτηκε έναν ψυχίατρο, καθώς είχε την κακή συνήθεια να “τρώει τα νύχια της” διαρκώς και επιθυμούσε να απαλλαγεί από αυτήν. Ο ψυχίατρος, αφού την υπνώτισε, της επέβαλε την άποψη ότι η συνήθειά της αυτή θα μπορούσε να της μεταβιβάσει επικίνδυνες ασθένειες, ότι δεν ήταν διόλου αξιοπρεπής και ότι δεν έπρεπε να τη συνεχίσει. Την έπεισε, όμως, πως αν στο μέλλον ένιωθε ποτέ την ανάγκη να μασήσει τα νύχια της, να σταυρώσει τα δάχτυλα των χεριών της κι έτσι, θα είχε το ίδιο αποτέλεσμα.

Σε ένα συγκλονιστικό πείραμα υπνωτισμού, το οποίο είχε διεξαχθεί κι αυτό στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, μια υπνωτισμένη γυναίκα ανέτρεξε επιτυχώς, όχι μόνο στην παιδική της ηλικία, αλλά και σε προηγούμενη ζωή της, την οποία είχε ζήσει 300 χρόνια πριν, σε μια κωμόπολη της Σκωτίας. Αφηγήθηκε, μάλιστα, με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες τη ζωή της και έδωσε ονόματα διαφόρων εξεχόντων κατοίκων, γνωστών της, έως και καταστημάτων της εποχής εκείνης, πολλά από τα οποία διαπιστώθηκε από ιστορικές πηγές και ντοκουμέντα πως ήταν απολύτως ακριβή.

Ο υπνωτισμός, αυτή η μυστηριώδης δύναμη που επιτυγχάνει θαύματα, θα πρέπει πάντοτε να χρησιμοποιείται από πιστοποιημένους ειδικούς και ουδέποτε από αδαείς και άσχετους, προκειμένου να φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα και να μην οδηγήσει σε περαιτέρω προβλήματα.

Η είδηση δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “ΕΜΠΡΟΣ”, στις 28/07/1956…

Το άρθρο, όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "ΕΜΠΡΟΣ", στις 28/07/1956
Το άρθρο, όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “ΕΜΠΡΟΣ”, στις 28/07/1956

Αξιολογήστε το άρθρο

Επιλογή βαθμολογίας

Μέση βαθμολογία 5 / 5. Βαθμολογία - σύνολο αξιολογήσεων: 1

Καμία αξιολόγηση ως τώρα...

Αν βρίσκετε ενδιαφέρουσα τη θεματολογία μας...

Ακολουθήστε μας στα social media!

guest

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

1 σχόλιο
Inline Feedbacks
View all comments
S.Z
S.Z
31/05/2019 16:39

Υπνωση ..το πας παρτου για ΟΛΑ…
.ΜΠΟΡΕΙΣ να κανεις ΤΑ ΠΑΝΤΑ …. εχω εμπειριες κανω αναδρομες και τα παντα μεσα απο την υπνωση …. αυτα που γραφηκαν παραπανω ειναι ενα απλο μικρο δειγμα…..
Αμα μιλας για θεραπειες σε κυνηγανε τα συμφεροντα των γιατρων και των φαρμακευτικων οικων… αμα μιλας περισσοτερο για το ΘΕΙΟ σε κυνηγαει η εκκλησια σαν Αθεο… αμα κανεις καλο σε κοροιδευουν …αμα δεν τους παρεις χρηματα εισαι κομπογιαννιτης …αμα τους παρεις χρηματα εσαι ειδικος …. οσα πιο πολλα τους παρεις τοσο πιο πολυ σε θαυμαζουν…. και πιστευουν …κοροιδαααααααααα……..
Αμα μπορεις να κανεις καλο το κανεις αλλα σημερα η αχαριστια ειναι ΤΕΡΑΣΤΕΙΑ…. σου λεει γιατι δεν παιρνει λεφτα απαταιωνας ειναι ( ασχετα που δεν του εδειασες την τσεπη) οσα πιο πολλα του παρεις τοσο σε σεβεται ….. αστα να πανε …..
Μετα ειναι οι ψυχιατροι …την τυφλα τους μονο φαρμακα ξερουν να δινουν κουκουλωνωντας το προβλημα….. αμα δεν μπεις βαθεια στο υποσυνειδητο ( υπνωση ) ΔΕΝ προκεται να βρεις το αιτιο να το ΄κτυπησεις΄….. αλλα αμα γινεις γρηγορα καλα δεν εχει επισκεψεις δεν εχει φαρμακα…… ασε που οι περισσοτεροι ειναι ΄ψυχικα πειραγμενοι ΄οι ιδιοι….
πως ενας ΄΄ψυχοπαθής΄μπορει να θεραπευσει τον αλλον αφου δεν βρισκει ακρη με τον ευτον του πρωτα……
Ολοι οσοι σπουδαζουν και ακολουθουν ενα επαγγελμα ειναι η ΄αιτια΄του δικου τους προβληματος που θελουν υποσυνειδητα να λυσουν ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ γιατι δεν το βλεπουν…… εχω γραψει
και βιβλιο(δεν εχει εκδοθει) για την υπνωση και σχετικα μεταφυσικα θεματα που δεν ειναι μεταφυσικα …αλλα ….οπως ελεγε η μανα μου οσα δεν φτανει η αλεπου τα κανει κρεμασταρια ….
Πιστευετε αλλα ερευνατε