Ευρήματα Αρχανθρώπου στη Νέα Τρίγλια Χαλκιδικής, το 1978…

Ευρήματα Αρχανθρώπου στη Νέα Τρίγλια Χαλκιδικής, το 1978…

Συγκλονιστικά ευρήματα που ανήκουν στους προγόνους του Αρχανθρώπου και που η ηλικία τους υπολογίζεται από 8 έως 10 εκατομμυρίων χρόνων, βρέθηκαν σε περιοχή της Νέας Τρίγλιας Χαλκιδικής από συνεργεία της Ανθρωπολογικής Εταιρείας Ελλάδος.

Το χωριό Νέα Τρίγλια Χαλκιδικής απέχει μόλις μερικά χιλιόμετρα από το παγκοσμίως γνωστό Σπήλαιο των Πετραλώνων, που μέχρι σήμερα έχει δώσει κορυφαία παλαιοντολογικά ευρήματα, τα σημαντικότερα ίσως από όσα βρέθηκαν σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Το χαρακτηριστικότερο όλων των ανθρωποειδών ευρημάτων είναι ο ίδιος ο “Άνθρωπος των Πετραλώνων”, ο οποίος μελετήθηκε από πολλούς ανθρωπολόγους του κόσμου. Τα πορίσματα των μελετών των ειδικών επιστημόνων-παλαιοντολόγων και ανθρωπολόγων, απέβλεπαν στο να μελετηθεί κατά προσέγγιση η εξελικτική πορεία του ανθρώπου μέσα στα εκατομμύρια των ετών και των διαφορετικών γεωλογικών συνθηκών, που αποφασιστικά επηρέασαν τη διαμόρφωση του ανθρωπίνου σώματος, προσώπου, άκρων και γενικά την ανθρώπινη ανατομία.

Τα τελευταία ευρήματα της Νέας Τρίγλιας, τόνισε ο ερευνητής και γνωστός παγκοσμίως ανθρωπολόγος Άρης Πουλιανός, μιλώντας στο Πνευματικό Κέντρο της Νέας Τρίγλιας το 1978, είναι μοναδικά σε παγκόσμια κλίμακα, γιατί ανάγονται στη Μειοκαινική Εποχή, δηλαδή την εποχή των προγόνων του ανθρώπου.

Άρης Πουλιανός
Άρης Πουλιανός

Τα παλαιοντολογικά αυτά ευρήματα θα αποτελούσαν αναμφισβήτητα την απαρχή οποιασδήποτε σπουδής και μελέτης για την καταγωγή και ανθρωπολογική διαμόρφωση και κατανομή και αυτού ακόμα του προγόνου του Αρχανθρώπου.

Με τις γνάθους και τα σχηματοποιημένα από την απολίθωση άλλα ανθρωπολογικά ευρήματα, καθώς και τα διάφορα άλλα αντικείμενα, τα οποία καλύπτουν σειρά εκατομμυρίων ετών συνεχούς ζωής, γίνεται φανερό ότι η χερσόνησος της Χαλκιδικής, από τη Μειοκαινική Εποχή, πριν δηλαδή 8-10 εκατομμύρια χρόνια και έως τις μέρες μας, κατοικείται διαρκώς και αποτελεί μια από τις πλέον διάσημες παλαιοντολογικές περιοχές της Γης.

Η διαφύλαξη των οστών και η επιστημονικά τεκμηριωμένη συγκόλλησή τους οδηγούσε, κατά την άποψη του Άρη Πουλιανού, στο συμπέρασμα ότι τα λείψανα ανήκαν σε μαστόδοντα ζώα, ίσως τραγόκερους και σε ένα είδος ιππάριου, που όμοιό του δεν υπάρχει για να του δοθεί και η αντίστοιχη ονομασία. Από τον ανθρωπολόγο Πουλιανό και τους συνεργάτες του ονομάστηκε “Τριγλιανό Ιππάριο” από τον τόπο της ανακάλυψής του.

Σημαντικό είναι επίσης το γεγονός ότι μαζί με τα οστέινα λείψανα εντοπίστηκαν και νεότερα εργαλεία ανθρώπων, τα οποία ανάγονται στην Παλαιολιθική Εποχή, περίπου πριν από ενάμιση εκατομμύρια χρόνια.

Τα παλαιοντολογικά αυτά εργαλεία, πέρα από αυτή καθ’ αυτή τη χρησιμότητά τους, προσέδιδαν μια επιστημονική αλληλουχία και μια συσχέτιση του αρχαϊκού ανθρώπου με το καθημερινό του περιβάλλον.

Οι ανασκαφές στη Νέα Τρίγλια Χαλκιδικής συνεχίζονταν με αμείωτο ενδιαφέρον σε παγκόσμια κλίμακα.

Η είδηση δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ”, στις 11/10/1978…

Το άρθρο, όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ", στις 11/10/1978
Το άρθρο, όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ”, στις 11/10/1978
0 0 ψήφοι
Αξιολόγηση άρθρου
guest

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments