Τα παλαιοντολογικά ευρήματα της Κοζάνης, το 1978…

Τα παλαιοντολογικά ευρήματα της Κοζάνης, το 1978...

Στην περιοχή Λιβάδια της Κοινότητας Περδίκκα Εορδαίας, στην Κοζάνη, ανακαλύφθηκε τυχαία, κατά την εξόρυξη άμμου, ολόκληρος ελέφαντας της μεσοπλειστοκαίνου περιόδου.

Αμέσως ειδοποιήθηκε ο Πρόεδρος της Ανθρωπολογικής Εταιρίας Ελλάδας, Καθηγητής Άρης Πουλιανός, ο οποίος, αφού εξέτασε το εύρημα, έδωσε εντολή για την πλήρη αποκάλυψή του. Κατά τις πρώτες ενδείξεις, ο ελέφαντας πρέπει να έζησε πριν από 400.000 χρόνια. Η χρονολόγηση, όμως, δεν ήταν επίσημη. Όπως είχε διαπιστωθεί, δίπλα από το εύρημα, στους αμμόλοφους της Κοινότητας Πεντάβρυσου, υπήρχαν στην περιοχή ίχνη ανθρώπινης ζωής, πλέον των 1.000.000 ετών.

Άρης Πουλιανός
Άρης Πουλιανός

Δίπλα στον σκελετό, που είχε βρεθεί σε αρκετά καλή κατάσταση, ανακαλύφθηκαν μικρά εργαλεία από χαλαζία, που χρησιμοποιούνταν προφανώς για τον τεμαχισμό κρεάτων. Οι διαστάσεις του σκελετού ήταν αρκετά τετραγωνικά μέτρα και μόνο τα πίσω πόδια είχαν μήκος περίπου 2,20 μέτρα. Από τον σκελετό έλειπαν οι χαυλιόδοντες και η κάτω σιαγόνα του κεφαλιού του ελέφαντα.

Η ανασκαφή, που συνεχιζόταν, αποσκοπούσε στην ανεύρεση των χαυλιοδόντων καθώς και άλλων πιθανών στοιχείων που θα παρουσίαζαν παλαιοντολογικό ενδιαφέρον. Μέχρι τότε, δεν ήταν δυνατόν να εξαχθούν βάσιμα επιστημονικά συμπεράσματα για τη χρονολόγηση της ζωής του ελέφαντα. Σημαντικό στοιχείο για τον χρονολογικό προσδιορισμό ήταν οι χαυλιόδοντες. Ο χώρος του ευρήματος είχε περιφραχτεί και είχε τοποθετηθεί φρουρά, ενώ η ανασκαφή συνεχιζόταν υπό την εποπτεία της επιστημονικής ομάδας του Άρη Πουλιανού.

Γενική κάτοψη της θέσης του προϊστορικού ελέφαντα, που βρέθηκε κατά τις ανασκαφές στους αμμόλοφους του Περδίκκα της Κοζάνης
Γενική κάτοψη της θέσης του προϊστορικού ελέφαντα, που βρέθηκε κατά τις ανασκαφές στους αμμόλοφους του Περδίκκα της Κοζάνης

Ο Πουλιανός είχε δηλώσει ότι το εύρημα αυτό επιβεβαίωνε την άποψη ότι ο ελληνικός χώρος και ειδικότερα η περιοχή της βορείου Ελλάδας, ήταν γεμάτος από παλαιοντολογικά-ανθρωπολογικά ευρήματα και ότι ήταν καιρός η Παλαιοντολογία να πάρει τη θέση που της άξιζε στον τόπο μας. Επεσήμανε ακόμη ότι τα ευρήματα αυτά μπορούσαν να πλουτίσουν σημαντικά τις γνώσεις μας γύρω από την ανθρώπινη παρουσία στην περιοχή αυτή της βορείου Ελλάδας.

Πάντως, η ακριβής χρονολόγηση του σκελετού θα απαιτούσε μελέτη των στοιχείων, όχι λιγότερο από ένα μήνα.

Η είδηση δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ”, στις 07/09/1978…

Το άρθρο, όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ", στις 07/09/1978
Το άρθρο, όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ”, στις 07/09/1978
0 0 ψήφοι
Αξιολόγηση άρθρου
Subscribe
Notify of
guest

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments