Νεολιθικά ευρήματα στη Λάρισα…

Νεολιθικός οικισμός στη Λάρισα
0
(0)

Οι ανασκαφές που διενεργούνταν έξω από την Λάρισα και συγκεκριμένα σε απόσταση μόλις πέντε χιλιομέτρων από την πόλη, δίπλα στις όχθες του Πηνειού ποταμού, θεωρήθηκαν μεγάλης σημασίας για τον ελληνικό πολιτισμό.

Νεολιθικός οικισμός στη Λάρισα
Νεολιθικός οικισμός στη Λάρισα

Κατά τις ανασκαφές, αποκαλύφθηκε βαθύ και πλούσιο στρώμα της προκεραμεικής περιόδου της 5ης χιλιετίας π.Χ., γεμάτο υπολείμματα σίτου, ελιάς και άλλων καρπών.

Ο συνοικισμός, που έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη, απέδωσε πληθώρα νεολιθικών ευρημάτων. Οι έρευνες συνεχίζονταν επισταμένως, για να εξακριβωθούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες βρέθηκε μια περίφημη, ανάγλυφη, επιτύμβια στήλη, η οποία θεωρούνταν η αρχαιότερη που είχε ανακαλυφθεί στην Ελλάδα έως τότε.

Η ξεχωριστή αυτή επιτύμβια στήλη των μεγαλιθικών μνημείων μεταφέρθηκε στο Μουσείο της Λάρισας. Παριστάνει μια γυναικεία μορφή. Πέραν αυτής, βρέθηκαν επίσης κοχύλια του Πηνειού και οστέινο άγκιστρο, με το οποίο οι άνθρωποι της νεολιθικής εποχής το χρησιμοποιούσαν για να ψαρεύουν στον θεσσαλικό ποταμό.

Ανθρωπόμορφη στήλη τύπου Μενχίρ της Πρώιμης Εποχής του Χαλκού από την περιοχή Σουφλί Μαγούλα της Λάρισας
Ανθρωπόμορφη στήλη τύπου Μενχίρ της
Πρώιμης Εποχής του Χαλκού από την περιοχή Σουφλί Μαγούλα της Λάρισας

Τα ευρήματα αυτά, όπως και άλλα παρόμοια που ανακαλύφθηκαν στα Δένδρα, στην Ιωλκό και στη Νηλεία του Βόλου, αποδεικνύουν ότι η Θεσσαλία υπήρξε κοιτίδα πολιτισμού με μνημεία ισάξια των Μυκηνών, καθώς και άλλων περιοχών της Πελοποννήσου.

Η είδηση δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ”, στις 15/06/1958…

Το άρθρο, όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ", στις 15/06/1958
Το άρθρο, όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ”, στις 15/06/1958

Αξιολογήστε το άρθρο

Επιλογή βαθμολογίας

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Βαθμολογία - σύνολο αξιολογήσεων: 0

Καμία αξιολόγηση ως τώρα...

Αν βρίσκετε ενδιαφέρουσα τη θεματολογία μας...

Ακολουθήστε μας στα social media!

guest

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments