Σκάκι – Ένα πανάρχαιο παιχνίδι στρατηγικής από το 4.000 π.Χ…

Σκάκι - Ένα πανάρχαιο παιχνίδι στρατηγικής από το 4.000 π.Χ...
0
(0)

Η καταγωγή του σκακιού δεν είναι ακριβώς γνωστή. Δύο Άγγλοι περιηγητές και λάτρεις του ευφυούς αυτού επιτραπέζιου παιχνιδιού, αφού διέμειναν για αρκετούς μήνες στο Ιράκ, ανακάλυψαν ότι στην αρχαία πόλη Tepe Gawra, ένα παιχνίδι παρόμοιο με το σκάκι παιζόταν από τους αρχαίους κατοίκους της Μεσοποταμίας 4.000 χρόνια πριν από τη γέννηση του Χριστού!

Η ανακάλυψη αυτή, εάν επαληθευόταν από τους αρχαιολόγους, θα κατέρριπτε την επικρατούσα άποψη, σύμφωνα με την οποία το σκάκι το δημιούργησαν οι ευημερείς άρχοντες της Ανατολικής Ινδίας ανάμεσα στο 280 και 550 μ.Χ.

Ο σκοπός της δημιουργίας αυτού του παιχνιδιού, που πραγματευόταν τις πολεμικές τεχνικές και την πολεμική στρατηγική, χωρίς την αιματοχυσία των αληθινών μαχών, ήταν να αποτρέψει τους υπηκόους του βασιλείου από την εμμονή του πραγματικού πολέμου, αντικαθιστώντας τον με τη χαρά του “ψευδοπολέμου”.

Μάλιστα, στην Ανατολική Ινδία, το σκάκι ονομαζόταν Chaturanga, δηλαδή “τα τέσσερα όπλα του πολέμου”, που ήταν οι ελέφαντες, τα άλογα, τα άρματα και οι πεζικάριοι στρατιώτες.

Πιθανόν, λοιπόν, να το εισήγαγαν στη χώρα τους από τη Μεσοποταμία, αφού προηγουμένως το τελειοποίησαν. Στην Περσία, το σκάκι παιζόταν με μανία και ονομαζόταν “σετράγκ” από την ινδική ονομασία του. Οι Άραβες το αποκαλούσαν “σετράνι”, όνομα το οποίο οι Ιταλοί το μετέβαλαν σε “σκάκι”.

Το σκάκι, το πανάρχαιο αυτό παιχνίδι στρατηγικής από το 4.000 π.Χ., αφού κατέκτησε πρώτα τη Μεσοποταμία και την Ανατολική Ινδία, εξαπλώθηκε στη συνέχεια σε ολόκληρη την υφήλιο, καθηλώνοντας στην ασπρόμαυρη σκακιέρα των 64 τετραγώνων του εκατομμύρια ανθρώπους.

Η είδηση δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “ΕΘΝΟΣ”, στις 08/06/1938…

Το άρθρο, όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "ΕΘΝΟΣ", στις 08/06/1938
Το άρθρο, όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “ΕΘΝΟΣ”, στις 08/06/1938

Αξιολογήστε το άρθρο

Επιλογή βαθμολογίας

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Βαθμολογία - σύνολο αξιολογήσεων: 0

Καμία αξιολόγηση ως τώρα...

Αν βρίσκετε ενδιαφέρουσα τη θεματολογία μας...

Ακολουθήστε μας στα social media!

guest

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments