Ιωάννα Καρυάτη – Η Ελληνίδα μέντιουμ που προαισθανόταν τους σεισμούς…

Ιωάννα Καρυάτη - Η Ελληνίδα μέντιουμ που προαισθανόταν τους σεισμούς...
5
(1)

Τη δεκαετία του 1930, η οποία παγκοσμίως χαρακτηρίστηκε ως μια δεκαετία με έντονη πνευματιστική αναζήτηση, και στην Ελλάδα υπήρξαν μερικά γνωστά τηλεπαθητικά μέντιουμ, ελάχιστα από τα οποία ήταν επισήμως αναγνωρισμένα από την πρωτοποριακή για την εποχή Εταιρεία Ψυχικών Ερευνών, με Πρόεδρο τον διακεκριμένο Άγγελο Τανάγρα.

Άγγελος Τανάγρας (07/03/1877 - 05/02/1971)
Άγγελος Τανάγρας (07/03/1877 – 05/02/1971)

Ένα από αυτά τα ελάχιστα τηλεπαθητικά μέντιουμ, λοιπόν, τα οποία σημείωναν απόλυτη επιτυχία κατά τη διάρκεια των επιστημονικών πειραμάτων, ήταν και η Ιωάννα Καρυάτη (αυτό ήταν το ψευδώνυμό της και το έλαβε, ασφαλώς, από την οδό Καρυατίδων 10, όπου κατοικούσε).

Για τα ξεχωριστά χαρίσματα αυτής της γυναίκας, ο Άγγελος Τανάγρας είχε εκδηλωθεί με ενθουσιασμό. Μάλιστα, είχε πει τότε ότι η Ιωάννα Καρυάτη είχε εξαιρετικές τηλεπαθητικές ιδιότητες, από εκείνες που δε συναντώνται παρά σε άριστα μέντιουμ.

Μα, πέρα από το γεγονός ότι η γυναίκα αυτή μπορούσε να διαβάζει τις σκέψεις των ανθρώπων, το 1933 παρουσίασε και περίεργες μαγνητικές ιδιότητες, που άξιζαν ιδιαίτερης μελέτης. Ώρες ολόκληρες πριν σημειωθούν οι σεισμοί, που κατέστρεψαν την Κω των Δωδεκανήσων, η Ιωάννα Καρυάτη τους είχε ήδη προαισθανθεί.

Ήταν Κυριακή του Θωμά, ανήμερα του Αγίου Γεωργίου, στις 23 Απριλίου του 1933, όταν μια ισχυρότατη σεισμική δόνηση της τάξεως των 6,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ισοπέδωσε το νησί της Κω, αφήνοντας πίσω της χαλάσματα, πολλά θύματα και αστέγους, ενώ ακολούθησε πλήθος μετασεισμών.

Το μέντιουμ, Ιωάννα Καρυάτη, σε κατάσταση ύπνωσης
Το μέντιουμ, Ιωάννα Καρυάτη, σε κατάσταση ύπνωσης

Συγκεκριμένα, πολύ νωρίς το πρωί εκείνης της ανοιξιάτικης ημέρας, η Ιωάννα Καρυάτη τινάχτηκε τρομαγμένη από την κλίνη της και είπε στους παρισταμένους κυρία και κύριο Βέργουλα ότι είχε προαισθανθεί καταστροφικότατο σεισμό. Θα έλεγε κανείς ότι επρόκειτο περί σύμπτωσης, αν δεν είχε προαισθανθεί λίγους μήνες πριν έναν άλλο σεισμό, εκείνον της Χαλκιδικής, επίσης ώρες ολόκληρες πριν εκδηλωθεί.

Εξάλλου, στις 26 Σεπτεμβρίου του 1932, ταξίδευε από τη Θεσσαλονίκη προς την Αθήνα, όταν, έντρομη, ανακοίνωσε την προαίσθησή της στους συνταξιδιώτες της, οι οποίοι συγκλονίστηκαν, όταν, ώρες αργότερα, πληροφορήθηκαν ότι στη Χαλκιδική, 3-4 ώρες μετά την προφητική δήλωση της Καρυάτη, όντως σημειώθηκε ένας ισχυρότατος σεισμός της τάξεως των 7,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που σκόρπισε τον όλεθρο.

Σε μια άλλη περίπτωση, η Ιωάννα Καρυάτη διέμενε σε ξενοδοχείο στη Θεσσαλονίκη και συζητούσε με φίλες της στο σαλόνι, όταν, αίφνης, η όψη της αλλοιώθηκε από έναν έκδηλο μορφασμό αγωνίας. Για μια στιγμή, φάνηκε πως είχε αποκοπεί από το περιβάλλον και ήταν προσηλωμένη αλλού. Τότε, άρχισε να φωνάζει:

“Τρέξτε! Βοήθεια! Πεθαίνει ο ηλικιωμένος κύριος!”

Πού; Ποιος; Κανείς δε γνώριζε. Όμως, η Ιωάννα Καρυάτη σηκώθηκε και είπε στις φίλες της πως στο μέγαρο που βρισκόταν στη διασταύρωση των οδών Κολόμβου και Εγνατίας πέθανε κάποιος ηλικιωμένος κύριος και κάποιος οικείος του καλούσε απεγνωσμένα σε βοήθεια.

Πράγματι, μέσα σε λίγα λεπτά επιβεβαιώθηκαν τα λεγόμενα της. Στην εξώπορτα του μεγάρου συνάντησαν τη νύφη του αποθανόντος Μέλφου, η οποία ακόμη κραύγαζε, ικετεύοντας για βοήθεια.

Η Ιωάννα Καρυάτη, αυτή η χαρισματική Ελληνίδα μέντιουμ που προαισθανόταν τους καταστροφικούς σεισμούς και διάβαζε τις σκέψεις των ανθρώπων, είχε προκαλέσει την περιέργεια, αλλά και τον θαυμασμό όλων! Ο Άγγελος Τανάγρας, άλλωστε, δήλωνε υπερήφανος που η γυναίκα αυτή συμμετείχε στα πειράματα της Εταιρείας Ψυχικών Ερευνών.

Η είδηση δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ”, στις 17/05/1933…

Το άρθρο, όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ", στις 17/05/1933
Το άρθρο, όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ”, στις 17/05/1933

Αξιολογήστε το άρθρο

Επιλογή βαθμολογίας

Μέση βαθμολογία 5 / 5. Βαθμολογία - σύνολο αξιολογήσεων: 1

Καμία αξιολόγηση ως τώρα...

Αν βρίσκετε ενδιαφέρουσα τη θεματολογία μας...

Ακολουθήστε μας στα social media!

guest

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments