Το μέντιουμ με τη μαγική ράβδο, που ανακάλυψε μια αρχαία πόλη…

Το μέντιουμ με τη μαγική ράβδο, που ανακάλυψε μια αρχαία πόλη…
0
(0)

Τον Μάρτιο του 1931, όχι μακριά από τη Ρώμη, δύο ώρες περίπου σιδηροδρομικώς, είχε λάβει χώρα ένα τόσο καταπληκτικό φαινόμενο, όμοιο του οποίου δεν είχε καταγραφεί κατά τις τελευταίες δεκαετίες.

Επρόκειτο για τα επιτυχημένα πειράματα μιας νεαρής μέντιουμ, η οποία χρησιμοποιούσε μια μαγική ράβδο. Με τη χρήση τέτοιων ράβδων, άλλωστε, είχε κατορθωθεί στο παρελθόν να βρεθούν πηγές ύδατος, πετρελαιοφόρες πηγές, κοιτάσματα μεταλλείων και χρυσού.

Εν τούτοις, δε φανταζόταν κανείς ότι μέσω των κτυπημάτων μιας μαγικής ράβδου, θα ήταν δυνατόν να φανερωθεί μια ολόκληρη αρχαία πόλη στους έκπληκτους αρχαιολόγους. Κι όμως, αυτό συνέβη για πρώτη φορά μόλις εξήντα χιλιόμετρα μακριά από τη Ρώμη.

Το μέντιουμ, με το όνομα του οποίου συνδεόταν το γεγονός αυτό, ήταν η 24χρονη Maria Mattaloni, η οποία εντελώς κατά τύχη είχε την έμπνευση να επιδοθεί στην ανεύρεση αρχαιολογικών τόπων. Κοντά στην πόλη Leprignano είχαν έρθει στο φως πάσης φύσεως αρχαία αγγεία και αμφορείς κατά τη διάρκεια της καλλιέργειας του εδάφους με τη χρήση γεωργικών μηχανών. Τα αρχαία αυτά αντικείμενα, δυστυχώς, τα υφάρπαξαν οι γεωργοί που τα εντόπισαν.

Σπάνια φωτογραφία που απεικονίζει τη Maria Mattaloni (δεξιά) σε κατάστασης ύπνωσης
Σπάνια φωτογραφία που απεικονίζει τη Maria Mattaloni (δεξιά) σε κατάστασης ύπνωσης

Δεν άργησε, όμως, να εμφανιστεί στο Leprignano μια επιτροπή αρχαιολόγων, με σκοπό να προβεί σε ανασκαφές, οι οποίες, όλως περιέργως, απέβησαν άκαρπες. Είχαν ανακαλύψει μόνο μερικά ασήμαντα ευρήματα, όπως ορειχάλκινα νομίσματα και υπολείμματα οστών.

Οι αρχαιολόγοι είχαν εκπλαγεί από το αδιάφορο αποτέλεσμα των ανασκαφών τους, καθώς περίμεναν να βρουν τα ερείπια της άλλοτε ακμάζουσας πόλης των Ετρούσκων, την αρχαία Capena. Η πόλη αυτή, σύμφωνα με τις πληροφορίες των Λατίνων ιστορικών, έπρεπε να βρίσκεται λίγα μόλις χιλιόμετρα μακριά από το Leprignano.

Οι αρχαιολόγοι, απογοητευμένοι, είχαν αποφασίσει να σταματήσουν τις ανασκαφές, οπότε αιφνιδίως επήλθε μια απρόσμενη μεταστροφή της κατάστασης. Στον επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας παρουσιάστηκε ξαφνικά μια νεαρή κοπέλα, μια απλοϊκή χωρική, η οποία επέμενε πως, χρησιμοποιώντας τη μαγική ράβδο της, θα ήταν σε θέση να καθοδηγήσει τους ειδικούς στα πολυπόθητα ερείπια της αρχαίας πόλης.

Οι επιστήμονες την αντιμετώπισαν με επιφύλαξη και έκδηλο σκεπτικισμό. Αλλά, μιας και δεν είχαν τίποτε να χάσουν, αποφάσισαν να διεξάγουν ένα πείραμα.

Η 24χρονη Maria πήρε στα χέρια τη ράβδο της, η οποία ήταν πελεκημένη από ξύλο καρυδιάς και άρχισε να περιφέρεται στους αγρούς, που δεν είχαν ακόμη ανασκαφεί. Την ακολουθούσαν τρία μέλη της αρχαιολογικής επιτροπής. Ξάφνου, η νεαρή ακινητοποιήθηκε, όταν η ράβδος της αναπήδησε απότομα.

Τα ερείπια της αρχαίας Capena
Τα ερείπια της αρχαίας Capena

Σε κάθε σημείο του εδάφους όπου αναπηδούσε η ράβδος, καρφωνόταν και ένα ξύλινο παλούκι, ως σημάδι. Μετά την πάροδο δύο ωρών, τα καρφωμένα ξύλα σχημάτιζαν πλέον ένα μεγάλο πεντάγωνο, εντός του οποίου έπρεπε να γίνουν οι νέες ανασκαφές.

Το έργο της νεαρής μέντιουμ, όμως, δεν είχε τελειώσει ακόμη. Πήρε ένα κομμάτι οστό και ένα ορειχάλκινο νόμισμα, τα ακούμπησε στην παλάμη της και με τα δάχτυλά της κρατούσε σφιχτά τη ράβδο της. Με αυτόν τον τρόπο ξεκίνησε να περιδιαβαίνει την περιοχή εντός του πενταγώνου, ενώ το ξύλινο ραβδί της αναπηδούσε αρκετά συχνά.

Η κοπέλα εξήγησε στους αρχαιολόγους πως σε εκείνα τα σημεία θα ανακάλυπταν πολλούς σκελετούς και ορειχάλκινα αντικείμενα.

Οι προβλέψεις της Maria Mattaloni δεν άργησαν να επαληθευτούν. Οι νέες ανασκαφές εντόπισαν αμέτρητους τάφους, εντός των οποίων βρέθηκαν σκελετοί Ετρούσκων στρατιωτών, επιτάφιες πλάκες με χαραγμένες επιγραφές και φυσικά, πολλά νομίσματα της εποχής εκείνης.

Η Maria Mattaloni, αυτό το ακατέργαστο μέντιουμ, αυτή η απλοϊκη και αγράμματη χωρική, είχε βοηθήσει το έργο τους με τη μαγική της ράβδο. Η αρχαία πόλη Capena άρχισε να αναδύεται σταδιακά από τη χωμάτινη λήθη της και να φανερώνει τα μυστικά της στους συγκινημένους αρχαιολόγους.

Η είδηση δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Η ΒΡΑΔΥΝΗ”, στις 21/03/1931…

Το άρθρο, όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "Η ΒΡΑΔΥΝΗ", στις 21/03/1931
Το άρθρο, όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Η ΒΡΑΔΥΝΗ”, στις 21/03/1931

Αξιολογήστε το άρθρο

Επιλογή βαθμολογίας

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Βαθμολογία - σύνολο αξιολογήσεων: 0

Καμία αξιολόγηση ως τώρα...

Αν βρίσκετε ενδιαφέρουσα τη θεματολογία μας...

Ακολουθήστε μας στα social media!

guest

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments