Πεγιότ – Το μυστηριώδες φυτό, που οι Αζτέκοι αποκαλούσαν “Θεϊκό Αγγελιαφόρο”…

Πεγιότ - Το μυστηριώδες φυτό, που οι Αζτέκοι αποκαλούσαν "Θεϊκό Αγγελιαφόρο"...
5
(2)

Ο Auguste Villiers de l’ Isle – Adam, ο οποίος υπήρξε μεγάλος Γάλλος λογοτέχνης, ποιητής και ένας από τους σπουδαιότερους φυσιοδίφες της χώρας του, αλλά και ένας από τους πλέον μορφωμένους ανθρώπους της εποχής του, βεβαίωνε ότι κάποιο φυτό των πολικών περιοχών ενέκλειε στους χυμούς του όλο το μυστήριο των προϊστορικών χρόνων.

Αρκούσε, έλεγε, να πιει κανείς τον χυμό του φυτού αυτού, για να περιέλθει στην κατάσταση του οπτασιαζομένου ανθρώπου και να δει όλα τα γιγάντια ερπετά και όλα τα μεγαθήρια, των οποίων τους σκελετούς συναρμολογούν οι Παλαιοντολόγοι με απερίγραπτους κόπους.

Την εποχή που κατέγραφε αυτές τις παράδοξες γνώσεις ο Villiers de l’ Isle – Adam στο περίφημο σύγγραμμά του “Tribulat Bonhomet”, το 1887 συγκεκριμένα, κανείς δεν τον πίστευε. Από τότε, όμως, πέρασαν πολλά χρόνια και εκείνα που θεωρούνταν αποκυήματα της φαντασίας ενός ανισόρροπου ποιητή, πλέον νοούνται απτή πραγματικότητα, όχι μόνο από τους ανίδεους, αλλά και από τους επιστήμονες και τις Ακαδημίες των Επιστημών.

Auguste Villiers de l' Isle – Adam (07/11/1838 - 19/08/1889)
Auguste Villiers de l’ Isle – Adam (07/11/1838 – 19/08/1889)

Περνώντας τα χρόνια, όλο και περισσότεροι επιστήμονες ειδικεύθηκαν στη μελέτη των ιδιοτήτων διάφορων φυτών, που προκαλούν παραισθήσεις και οπτασίες. Ένας από αυτούς ήταν και ο Καθηγητής Ραχιέ, ο οποίος για χρόνια ολόκληρα επιδόθηκε στη μελέτη του περίφημου Lophophora Williamsii, αυτού του μικρού μη αγκαθωτού κάκτου, που περιέχει ψυχοδραστικά αλκαλοειδή, κυρίως μεσκαλίνη.

Το πεγιότ, όπως αποκαλείται ευρέως ο παράξενος αυτός κάκτος, φυτρώνει αφειδώς στο Μεξικό και στο νοτιοδυτικό Τέξας, ενώ ανθίζει από τον Μάρτιο μέχρι και τον Μάιο. Στους ιθαγενείς, το πεγιότ ήταν γνωστό εδώ και χιλιάδες χρόνια και οι Αζτέκοι το ονόμαζαν “Θεϊκό Αγγελιαφόρο”. Οι Ινδιάνοι, υπό την επήρεια αυτού του ψυχεδελικού φυτού, χόρευαν τον πολυθρύλητο “Χορό των Πνευμάτων”.

Οι Ινδιάνοι, υπό την επήρεια αυτού του ψυχεδελικού φυτού, χόρευαν τον πολυθρύλητο "Χορό των Πνευμάτων"
Οι Ινδιάνοι, υπό την επήρεια αυτού του ψυχεδελικού φυτού, χόρευαν τον πολυθρύλητο “Χορό των Πνευμάτων”

Ο Καθηγητής Ραχιέ είχε δημοσιεύσει ένα επιστημονικό άρθρο έναν περίπου αιώνα πριν, όπου έγραφε τα εξής:

“Εκείνος που πίνει τον χυμό του πεγιότ, αισθάνεται κάτι σαν μέθη, που όμως δεν έχει τα χαρακτηριστικά της μέθης με αλκοόλ. Το αλκοόλ, άλλωστε, φέρνει παραζάλη και κλονισμό στη λογική σκέψη του ανθρώπου. Το πεγιότ, αντιθέτως, προσβάλλει, αν είναι δυνατόν να λεχθεί έτσι, μόνο τα οπτικά νεύρα. Εκείνος, δηλαδή, που έχει πιει τον χυμό του, διατηρεί, καθ’ όλο το διάστημα που διαρκεί η ενέργειά του, ηρεμία πνεύματος και απόλυτη την ελευθερία της βούλησής του.

Μπορεί να συνομιλεί και ακόμη, να λαμβάνει σημειώσεις για ό,τι αισθάνεται. Αρκεί, όμως, να σφαλίσει τα βλέφαρά του, για να βιώσει οράματα αφάνταστης ωραιότητας, θαύματα χρωμάτων και γλυκύτητας, που δεν έχουν καμία σχέση με όσα βλέπει καθημερινά. Ποτέ, αξίζει να σημειωθεί, στις οπτασίες του δεν περιλαμβάνονται εικόνες φρίκης και τρόμου”.

Εν γένει, ζώα, λουλούδια, ανθρώπινα πρόσωπα, γελαστά ή και κωμικά, σύννεφα και παλάτια, περνούν ντυμένα με χρώματα θαυμαστά, που μεταλλάσσονται από στιγμή σε στιγμή. Ένα είδος μαγικού καλειδοσκοπίου, στο οποίο αναμιγνύονται χρυσοπάρυφα αραβουργήματα και απαράμιλλα γεωμετρικά σχήματα. Μουσικές τυρβάζουν, αρώματα αναδεύονται, φωταψίες σπάζουν και παραδείσια τοπία αναφαίνονται. Ευφορία και αγαλλίαση…

Ανθισμένο πεγιότ
Ανθισμένο πεγιότ

Πολλές μεξικανικές φυλές είχαν θεοποιήσει το πεγιότ. Ακόμη και γύρω στα 1900, υπήρχε μια εκκλησία στις βόρειες επαρχίες του Μεξικού, στην οποία οι ιερείς πρόσφεραν τον κάκτο αυτό στους πιστούς αντί της όστιας των Καθολικών ή του αντίδωρου των Ορθοδόξων.

Το πεγιότ, εν τούτοις, δεν προσφέρει μόνο οπτασιασμούς. Θεωρείται πως έχει τηλεπαθητικές ιδιότητες και αποκαλείται “προφητικό” φυτό. Ήδη από την εποχή του εξερευνητή Ερνάν Κορτές, ο ιστορικός Σααγκούν και ο φυσιοδίφης Χερνάντεζ βεβαίωναν ότι εκείνος που έπινε πεγιότ, μπορούσε να προβλέψει τις εχθρικές επιθέσεις, να δει το μέλλον και να βρει χαμένα αντικείμενα.

Ερνάν Κορτές (1485 - 1547)
Ερνάν Κορτές (1485 – 1547)

Το 1611, ο ιεραπόστολος Νικόλαος ντε Λεόν, στο βιβλίο του “Ο Δρόμος του Ουρανού”, έγραφε τα ακόλουθα για τη χρήση των εξομολογητών:

“Ήπιες πεγιότ; Έδωσες σε άλλους να πιουν, για να ανακαλύψεις τα μυστικά ή για να βρεις τα χαμένα αντικείμενα;”

Φυσικά, υπάρχουν και άλλα παραισθησιογόνα φυτά, όπως αυτό που οι Ινδιάνοι αποκαλούν “ολολικουχί” και ταυτίζεται με τους καρπούς του δέντρου Αρέκα. Ιδού, λοιπόν, η εξιστόρηση ενός γεγονότος που σχετίζεται με το φυτό αυτό:

H γυναίκα ενός Ινδιάνου έφυγε με τον εραστή της. Ο σύζυγό της, για να τη βρει, ήπιε ολολικουχί. Τότε, ο θεός του φυτού εμφανίστηκε στον ύπνο του με τη μορφή ενός γέροντα και του είπε:

“Θα σε βοηθήσω. Μη στενοχωριέσαι. Θα τη βρεις σύντομα. Πήγαινε στο χωριό που θα σου πω και εκεί θα δεις ένα μοναστήρι. Όταν θα αντικρίσεις έναν μοναχό να μπαίνει σ’ αυτό καβάλα στο άλογό του, κατευθύνσου στο τάδε σπίτι και χωρίς να μπεις, ψάξε πίσω από την πόρτα. Εκεί θα βρεις τη γυναίκα σου”.

Πράγματι, ο Ινδιάνος ακολούθησε πιστά τις συμβουλές του θεού του φυτού και εντόπισε τη σύζυγό του. Αλλά η δυστυχής κρεμάστηκε την ίδια νύχτα από τη ντροπή της.

Ένα άλλο ξεχωριστό φυτό που ευημερούσε και είχε τηλεπαθητικές ιδιότητες ήταν το Γυαζέ. Ο απλός λαός το λάτρευε.

Πολλά παραισθησιογόνα φυτά, τα οποία οι ιθαγενείς θεωρούσαν μαγικά και θεόσταλτα και τα χρησιμοποιούσαν οι μάγοι των φυλών τους για να προφητεύσουν το μέλλον, ευδοκιμούσαν και στη Δημοκρατία του Ισημερινού, τη Βραζιλία και την Κολομβία.

Σε μια ανεξερεύνητη περιοχή της Κολομβίας, στα μυστηριώδη βροχοδάση της Κακέτας, κατά τη δεκαετία του 1920, είχε εισδύσει ο Συνταγματάρχης Καουστόντιο Μοράλες, επικεφαλής ισχυρού αποσπάσματος.

Δρόμος δεκαπέντε ημερών τον χώριζε από οποιαδήποτε πόλη ή χωριό. Ήταν ένας άνθρωπος δυνατός, ρωμαλέος και ατρόμητος. Όμως, μέσα στην αδιαπέραστη εκείνη ζούγκλα είχε κλονιστεί ο ψυχισμός του και είχε καταληφθεί από νευρική κρίση. Κάθε μέρα που περνούσε, ένιωθε και χειρότερα. Αγωνιούσε και υπέφερε, διότι δε γνώριζε σε ποια κατάσταση βρίσκονταν ο πατέρας και η αδελφή του, που τους λάτρευε και τους είχε αφήσει ασθενείς.

Ένας γέρος Ινδιάνος, λοιπόν, τον συμβούλεψε να νηστέψει μια ολόκληρη μέρα και το βράδυ να πιει δεκαέξι σταγόνες από τον χυμό του γυαζέ. Τη νύχτα, ο Συνταγματάρχης είδε στον ύπνο του τον πατέρα του νεκρό και την αδελφή του να αναρρώνει από την αρρώστια της.

Όντως, ένα μήνα αργότερα, τον πληροφόρησαν πως τη νύχτα που είχε δει εκείνο το παράξενο όνειρο, ήταν η τελευταία νύχτα που ο πατέρας του ήταν ζωντανός, ενώ η αδελφή του είχε αρχίσει πια να νιώθει καλύτερα.

Ο ίδιος ο Συνταγματάρχης ανέφερε στο ημερολόγιό του ότι κατά τη μετάβασή του στις αδιάβατες ζούγκλες της Κολομβίας, συνάντησε ημιάγριες φυλές ιθαγενών, που έτρεφαν μεγάλη πίστη στους μάγους τους, τους οποίους, μάλιστα, μετά θάνατον τους λάτρευαν ως θεούς.

Είχε γράψει τα εξής:

“Συνάντησα έναν από αυτούς τους πανίσχυρους μάγους, οι οποίοι, πρέπει να ομολογήσω, είχαν σημειώσει αξιόλογες επιτυχίες στις προφητείες τους. Όπως εξακρίβωσα, πριν δώσουν τον χρησμό τους, κατανάλωναν διάφορα μυστηριώδη βότανα και φυτά. Κατόπιν, έπεφταν σε έκσταση και ήταν σε θέση να χρησμοδοτήσουν, να προφητεύσουν και να δουν το άγνωστο αύριο του καθενός”.

Η είδηση δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ”, στις 31/03/1931…

Το άρθρο, όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ", στις 31/03/1931
Το άρθρο, όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ”, στις 31/03/1931

Αξιολογήστε το άρθρο

Επιλογή βαθμολογίας

Μέση βαθμολογία 5 / 5. Βαθμολογία - σύνολο αξιολογήσεων: 2

Καμία αξιολόγηση ως τώρα...

Αν βρίσκετε ενδιαφέρουσα τη θεματολογία μας...

Ακολουθήστε μας στα social media!

guest

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments