Η γυναίκα που διέκρινε τα χρώματα με την αφή…

Η γυναίκα που διέκρινε τα χρώματα με την αφή...
Μοιραστείτε το άρθρο...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

Μια νοικοκυρά από το Μίσιγκαν των ΗΠΑ μπορούσε να αναγνωρίσει τα χρώματα μες στο σκοτάδι με τις άκρες των δαχτύλων της, υποστήριζε ένας ψυχολόγος.

Άρχισαν, επομένως, να διεξάγονται μελέτες, ώστε να εξακριβωθεί εάν αυτή η μυστηριώδης ικανότητα ήταν κοινή, σε κάποια αναλογία, σε όλον τον πληθυσμό κι αν μπορούσε ενδεχομένως να χρησιμοποιηθεί για να διαβάζουν οι τυφλοί.

Ο Δρ. Richard Youtz, καθηγητής της Ψυχολογίας στο Barnard College, δοκίμασε για 60 ολόκληρες ώρες την “όραση” των ακροδακτύλων της νοικοκυράς. Ο καθηγητής Ψυχολογίας πίστευε ότι η συγκεκριμένη γυναίκα διέθετε μια πρωτόγνωρη ικανότητα, που μέχρι τότε δεν είχε εξηγηθεί από κανέναν φυσικό ή ψυχολογικό μηχανισμό.

Δρ. Richard Youtz (14/01/1910 - 13/02/1986)
Δρ. Richard Youtz (14/01/1910 – 13/02/1986)

Το 1964, ο Δρ. Youtz επεξέτεινε την έρευνά του σε 155 σπουδαστές του Barnard College, για να διαπιστώσει αν μπορούσαν, έως έναν βαθμό, να διακρίνουν χρώματα δια της αφής. Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα καταδείκνυαν ότι περίπου το 5-15% των σπουδαστών που εξετάστηκαν, τελικά μπορούσαν να ονομάσουν τα χρώματα, χρησιμοποιώντας αποκλειστικά την αφή τους.

Έτσι, το Αμερικανικό Ινστιτούτο Πνευματικής Υγείας αποφάσισε να χρηματοδοτήσει περαιτέρω έρευνες, ώστε να αποφανθούν εάν θα μπορούσαν να αναπτυχθούν τα ανάλογα μηχανήματα, με απώτερο σκοπό να βοηθηθούν οι τυφλοί.

Έναν χρόνο νωρίτερα, οι Σοβιετικοί ερευνητές ανέφεραν ότι είχαν εντοπίσει μια νεαρή γυναίκα, ηλικίας 22 ετών, τη Rosa Kuleshova, η οποία μπορούσε να διαβάζει συνηθισμένα έντυπα μόνο με τα δάκτυλά της, έχοντας δεμένα τα μάτια της. Η περίπτωση αυτή επιβεβαιώθηκε από τη Σοβιετική Ακαδημία Επιστημών.

Η Rosa Kuleshova κατά τη διάρκεια πειράματος
Η Rosa Kuleshova κατά τη διάρκεια πειράματος

Περαιτέρω σοβιετικές έρευνες έδειχναν ότι περίπου ένα στα έξι άτομα διέθεταν την ικανότητα να “βλέπουν” με τα ακροδάκτυλά τους, δηλαδή και να διακρίνουν χρώματα, αλλά και να διαβάζουν ολόκληρα έντυπα.

Όταν κατέφτασαν οι πρώτες ειδήσεις από τη Σοβιετική Ένωση, οι Αμερικανοί επιστήμονες τις αντιμετώπισαν με επιφύλαξη και σκεπτικισμό.

Ανάμεσα στους σκεπτικιστές υπήρξε και ο Δρ. Youtz, που τού φάνηκε υπερβολικό να μπορεί κάποιος να διαβάζει ένα κείμενο μόνο με την αφή του. Συζητώντας το θέμα με τους συναδέλφους του στο Πανεπιστήμιο που εργαζόταν, εξεπλάγη όταν μία συνάδελφός του, Οικονομολόγος, τούς ανέφερε ένα επεισόδιο που συνέβη, όταν εκείνη δίδασκε στο Γυμνάσιο του Όβενσμπορν το 1939.

Μια φίλη της καθηγήτρια, που δίδασκε το μάθημα της Υγιεινής, έβαλε τις μαθήτριές της να αναγνωρίσουν διάφορα κοινά αντικείμενα, αγγίζοντάς τα με δεμένα μάτια. Μία μαθήτριά της, η Patricia Stanley, πέτυχε μια εξαιρετική επίδοση, καθώς αναγνώρισε και το σχήμα, αλλά και το χρώμα του κάθε αντικειμένου που άγγιζε. Δε δόθηκε συνέχεια, αλλά η καταπληκτική ικανότητα της μαθήτριας εντυπωσίασε τους πάντες.

Τότε, ο Δρ. Youtz αποφάσισε να εξετάσει το ζήτημα και ξεκίνησε τις προσπάθειες για τον εντοπισμό της. Αφού τη βρήκε τελικά, διαπίστωσε ότι η Patricia εξακολουθούσε να αναγνωρίζει τα χρώματα με τα δάκτυλά της κι έτσι, εργάστηκε μαζί της για 60 ώρες.

Ο Δρ. Richard Youtz χρησιμοποίησε ένα κουτί από κόντρα πλακέ, βαμμένο μαύρο μέσα κι έξω, όπου ήταν προσαρμοσμένα μανίκια από μαύρο βελούδο. Η Patricia Stanley έβαζε τα χέρια της μέσα στο κουτί κι έτσι, αναγνώριζε τα χρώματα κάτω από διάφορες πειραματικές συνθήκες.

Ο καθηγητής Ψυχολογίας δε μπόρεσε να δώσει καμιά εξήγηση. Αρχικά, υπέθεσε ότι μπορούσε να είναι κάποιο χημικό ή ηλεκτροστατικό ή φωτοηλεκτρικό φαινόμενο. Αλλά οι ενδείξεις δε φανέρωναν ότι έστεκαν αυτές οι θεωρίες.

Σκίτσο από δημοσίευμα του Αμερικανικού περιοδικού Popular Mechanics (Απρίλιος 1964), στο οποίο αναπαρίσταται το πείραμα με το κουτί
Σκίτσο από δημοσίευμα του Αμερικανικού περιοδικού Popular Mechanics (Απρίλιος 1964), στο οποίο αναπαρίσταται το πείραμα με το κουτί

Η Patricia έτριβε τα χρώματα με τα δάκτυλά της για περίπου 30 δευτερόλεπτα έως δύο λεπτά, για να τα αναγνωρίσει. Σε μερικά πειράματα, χειριζόταν χρωματιστά τετράγωνα από ύφασμα. Σε άλλα, έτριβε τα δάχτυλά της σε πλαστικά ή γυάλινα σκεπάσματα, τοποθετημένα πάνω σε χρωματιστό χαρτί. Αυτό συνέβαινε ώστε να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να αναγνωρίζει τα χρώματα από κάποια απειροελάχιστη διαφορά στην υφή.

Ο Δρ. Youtz περιέγραψε ένα από τα πιο εντυπωσιακά του πειράματα. Τοποθέτησε σ’ ένα κουτί 14 κομμάτια από ύφασμα, ανά δύο κόκκινα, κίτρινα, πράσινα, γαλάζια, βυσσινί, μαύρα και άσπρα. Τα υφάσματα ανακατεύθηκαν μέσα στο κουτί. Η γυναίκα πέρασε τα χέρια της μέσα στα μανίκια, ανακάτεψε κι εκείνη τα υφάσματα με τη σειρά της και κατόπιν ξεκίνησε η αναγνώριση.

Το πείραμα αυτό διεξήχθη τρεις φορές. Στην πρώτη δοκιμή, η Patricia αναγνώρισε σωστά τα 11 από τα 14 κομμάτια, στην επόμενη, τα 13 από τα 14 και στην τελευταία, τα 12 από τα 14.

Ο Δρ. Richard Youtz υπολόγισε ότι η πιθανότητα της εντελώς τυχαίας αναγνώρισης ήταν ένα προς πολλά εκατομμύρια, ενώ τα λάθη της οφείλονταν στη σύγχυση ανάμεσα στο κίτρινο και στο λευκό χρώμα.

Η είδηση της έρευνας του Δρ. Richard Youtz στο πρωτοσέλιδο της εβδομαδιαίας φοιτητικής εφημερίδας του Πανεπιστημίου του Κολούμπια, "Columbia Daily Spectator" (Ιανουάριος 1964)
Η είδηση της έρευνας του Δρ. Richard Youtz στο πρωτοσέλιδο της εβδομαδιαίας φοιτητικής εφημερίδας του Πανεπιστημίου του Κολούμπια, “Columbia Daily Spectator” (Ιανουάριος 1964)

Όταν τα χρώματα ήταν σκεπασμένα με γυαλί, η ικανότητα αναγνώρισης της Patricia ελαττωνόταν, αν το γυαλί ήταν παχύ. Μπορούσε, όμως, να εντοπίσει με ακρίβεια τα χρώματα, όταν το γυαλί είχε πάχος μέχρι τρία χιλιοστά της ίντσας.

Φαινόταν ότι η θερμοκρασία των δακτύλων έπαιζε σημαντικό ρόλο. Όταν τα δείγματα είχαν θερμοκρασία κάτω των 24 βαθμών Κελσίου ή όταν αυτά τοποθετούνταν σε πολύ ζεστό νερό, τότε μόνο η ικανότητα της μηδενιζόταν.

Η είδηση δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ”, στις 29/03/1964…

Το άρθρο, όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ", στις 29/03/1964
Το άρθρο, όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ”, στις 29/03/1964

Σχετικά άρθρα

Η αληθινή ιστορία του Δρ. Γιόχαν Φάουστ… ... σφοδρότατος, μανιασμένος άνεμος ταρακούνησε συθέμελα την οικία του Φάουστ...
Υπάρχουν περισσότεροι του ενός “Μαύροι Ιππότες”; ...γύρω από τη Γη κινούνταν τουλάχιστον 4 έως 6 μυστηριώδη αντικείμενα...
Τα φαντάσματα συντροφεύουν τους Άγγλους… Μια οικογένεια από το Λίβερπουλ της Αγγλίας ήθελε να μετακομίσει και να φύγει...μακριά από το σπίτι που κατοικούσε έως τότε, επειδή μία από τις κόρες της...οικογένειας, η 14χρονη Άννα, είχε τρομοκρατηθεί από τα φαντάσματα, που...εμφανίζονταν στο δωμάτιό της.
Ο βρυκόλακας της Μονμάρτης… Η αλήθεια δεν άργησε να φανεί. Μια γεροδεμένη χωριατοπούλα, που άστραφτε ολόκληρη...από υγεία και ζωντάνια, λίγο καιρό μετά την πρόσληψή της, άρχισε να παρουσιάζει τα...ίδια φαινόμενα...
Απόσπασμα από το περίφημο “Λεξικό της Κολάσεως”… Ένα από τα πιο παράξενα βιβλία που έχει γραφτεί ποτέ ήταν το περίφημο "Dictionnarie Infernal"...ή "Λεξικό της Κολάσεως". Ήταν ουσιαστικά ένα σύγγραμμα δαιμονολογίας, που...περιέγραφε λεπτομερώς τους δαίμονες και την ιεραρχία τους...
Το τεχνητό φεγγάρι του Άρη… Επομένως, ένας ευρύς κύκλος επιστημόνων πιθανολογούσε ότι ο Φόβος ήταν μια κοίλη,...μεταλλική σφαίρα, ένας τεχνητός δορυφόρος, που εκτοξεύθηκε από τους κατοίκους του...Άρη πριν από δύο δισεκατομμύρια χρόνια...
Πόλτεργκαϊστ στην Ελλάδα – Το περιστατικό του Μεσολογγίου… Τα ανεξήγητα φαινόμενα που συνέβησαν σε ένα καφενείο του Μεσολογγίου, στα μέσα...της δεκαετίας του 1920, τα οποία ερεύνησε ο Άγγελος Τανάγρας...
Το φάντασμα της οδού Στουρνάρα… Όλοι οι ένοικοι αντιλαμβάνονταν τους κρότους, επομένως ήταν όλοι τους...τρομοκρατημένοι, καθώς δεν έβρισκαν καμία λογική εξήγηση στο τι τους προκαλούσε...
Παράξενες αποτυπώσεις σε φιλμ… Οι ειδικοί που έλεγξαν το φιλμ, υπολόγιζαν οτι τα οχήματα που είχαν αποτυπωθεί σ'...αυτό, είχαν περάσει από την περιοχή την προηγούμενη ημέρα της φωτογράφισης...
Τα αλλόκοσμα οράματα του Emanuel Swedenborg (Μέρος Α’)… Σύμφωνα με τον Φώτη Κόντογλου, ο πλέον παράδοξος άνθρωπος, που μελέτησε και κήρυξε...τον λόγο του Θεού στη Γηραιά Ήπειρο, ήταν ο Σουηδός Emanuel Swedenborg...
Μοιραστείτε το άρθρο...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

Σχολιάστε το άρθρο

avatar

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.