Βρυκόλακες στην Ελλάδα…

Βρυκόλακες στην Ελλάδα...
Μοιραστείτε το άρθρο...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

Οι κάτοικοι ενός χωριού της Κοζάνης ήταν ανάστατοι και τρομοκρατημένοι εξαιτίας παράδοξων φαινομένων, τα οποία λάμβαναν χώρα στο σπίτι μιας υπερήλικης γυναίκας, ηλικίας εκατό ετών, αμέσως μετά τον θάνατό της.

Μέσα στο σπίτι ακούγονταν διαρκώς υπόκωφοι κρότοι, τα έπιπλα μετακινούνταν βίαια και με πάταγο, ενώ μία χριστιανική εικόνα εκσφενδονίστηκε μόνη της από το εικονοστάσι. Λεγόταν ότι το φάντασμα της γριάς περιφερόταν με συρτά βήματα μέσα στην παλαιά οικία, έπλεκε, έσβηνε το φως της λυχνίας και συντηρούσε τη φωτιά στο τζάκι.

Έτσι, αποφασίστηκε να τοποθετηθεί φρουρά, ώστε να νιώθουν οι κάτοικοι μεγαλύτερη ασφάλεια και να ελαχιστοποιηθεί ο πανικός τους από τα συνεχόμενα απόκοσμα φαινόμενα. Αλλά, το όπλο ενός φρουρού απωλέσθη μες στη νύχτα, με τρόπο μυστήριο και ανεξήγητο, εντείνοντας τελικώς ακόμα περισσότερο τον φόβο.

Κατά τις λαϊκές δοξασίες, τα φαινόμενα αυτά οφείλονται σε βρυκόλακα, δηλαδή σε νεκρό του οποίου η ψυχή δεν αποχωρίστηκε οριστικά από το σώμα του. Γι’ αυτό ο νεκρός συνεχίζει από τον τάφο του μια ιδιότυπη μορφή ζωής, που του επιτρέπει να εξέρχεται κατά βούλησιν, ιδίως τις νυχτερινές ώρες, και να περιφέρεται, παρενοχλώντας και κακοποιώντας ανθρώπους και ζώα.

Οι δοξασίες, που σχετίζονται με τους βρυκόλακες, είναι πανάρχαιες και παγκόσμιες, καθώς απαντώνται με διάφορες παραλλαγές σε όλους τους λαούς. Η πίστη, δε, των Ελλήνων στους επανερχόμενους νεκρούς είναι πολύ συνηθισμένη.

Εξηγήσεις του φαινομένου έχουν δοθεί πολλές υπό το πρίσμα της λαογραφίας, της θεοσοφίας, των απόκρυφων επιστημών και του πνευματισμού. Σύμφωνα με την αντίληψη του ελληνικού λαού, τα αίτια του βρυκολακιάσματος είναι ποικίλα.

Νικόλαος Πολίτης (03/03/1852 - 12/01/1921)
Νικόλαος Πολίτης (03/03/1852 – 12/01/1921)

Ο πρόδρομος της επιστήμης της λαογραφίας στη χώρα μας, ο καθηγητής Νικόλαος Πολίτης, συλλέγοντας πλήθος λαογραφικών πληροφοριών, πίστευε ότι βρυκολάκιαζε:

α) εκείνος του οποίου το πτώμα, πριν από τη ταφή, το δρασκέλιζε, πηδώντας από πάνω του, άνθρωπος που τον μισούσε ή το δρασκέλιζε σκύλος, γάτα ή κότα.

β) εκείνος τον οποίο “δεν έθαψε ο παπάς με όλα τα χρειαζούμενα διαβαστικά”, ο αφορισμένος, τα παιδιά που πεθαίνουν αβάπτιστα, οι αλλαξόπιστοι, “όποιος βλαστήμησε τον εαυτόν του την ώρα που ψυχομαχούσε”, “όποιος βλαστημήθηκε από τον εχθρό του την ώρα που ψυχορραγούσε”.

γ) ο τοκογλύφος, ο άδικος, ο φονιάς, ο αμαρτωλός, αυτός που δεν πρόλαβε να εκπληρώσει μίαν ανειλημμένη υποχρέωση.

δ) εκείνος που υπέστη βίαιο θάνατο και επιθυμεί να εκδικηθεί, αυτός που αρνείται να αποχωριστεί ένα αγαπημένο του πρόσωπο, αυτός που “έχει μολυνθεί προηγουμένως από άλλον βρυκόλακα”.

Στη φαντασία του λαού, ο βρυκόλακας είναι προικισμένος με εξαιρετική μεταμορφωτική δύναμη, ενώ την παρουσία του την αντιλαμβάνονται πάντα οι σαββατογεννημένοι αλαφροΐσκιωτοι.

Επίσης, η δεισιδαίμων πίστη στους βρυκόλακες διευκόλυνε και την τέλεση ειδεχθών εγκλημάτων. Το 1846, οι κάτοικοι του Σοφικού Κορινθίας, έχοντας πεισθεί ότι κάποιοι άνθρωποι που είχαν πνιγεί και ταφεί, είχαν μεταλλαχθεί σε βρυκόλακες, κατελήφθησαν από πανικό. Για να ηρεμήσουν και για να γλιτώσουν από πιθανό μελλοντικό κίνδυνο, αφαίρεσαν τις καρδιές των νεκρών, τις έκαψαν και μετά έριξαν τα κακοποιημένα πτώματά τους στη θάλασσα.

Σοφικό Κορινθίας
Σοφικό Κορινθίας

Οι συγγενείς των αποθανόντων, όμως, έσπευσαν στη θάλασσα και περισυνέλεξαν τα βασανισμένα κορμιά των οικείων τους, με σκοπό να τα θάψουν. Όταν έγινε γνωστή η πράξη τους το 1849, προξένησε τέτοιο ανεξέλεγκτο φόβο και σπασμωδική φρενίτιδα στους υπόλοιπους κατοίκους του χωριού, ώστε κάποιοι απ’ αυτούς πέθαναν πραγματικά από τρόμο, σίγουροι για την επέλαση των βρυκολάκων, ενώ άλλοι εγκατέλειψαν ακόμα και τα σπίτια τους και εγκαταστάθηκαν σε γειτονικά χωριά.

Όσοι παρέμειναν στον τόπο τους, συγκεντρώνονταν τις νύχτες σε ιδιότυπα τάγματα και με πυροβολισμούς, κραυγές, χτύπους χάλκινων αγγείων, έδιωχναν τα φαντάσματα που νόμιζαν πως εμφανίζονταν συχνά-πυκνά. Μάλιστα, διόρισαν και νυχτοφύλακες επ’ αμοιβή, για να επαγρυπνούν.

Σύμφωνα με την ορθή εξήγηση της εγκληματολογίας, οι ισχυρές αυτές δεισιδαιμονίες μετατράπηκαν σε πεποιθήσεις, δημιουργώντας πρόσφορο έδαφος για κάθε είδους αδικήματα: κλοπές, φόνους, βιαιοπραγίες, υπόθαλψη εγκληματιών.

Μάτεσι
Μάτεσι

Ένα άλλο χαρακτηριστικό συμβάν έλαβε χώρα στο Μάτεσι της Ολυμπίας. Εκεί, ένας γέρος που έπασχε χρόνια από παράλυση, την οποία θεωρούσε πως την του είχαν προκαλέσει οι νεράιδες, απεβίωσε τελικά. Η χήρα του, όμως, πίστευε ακράδαντα πως ο νεκρός είχε γίνει βρυκόλακας, καθώς άκουγε συνεχώς μυστηριώδεις θορύβους στο υπόγειο του σπιτιού της. Επομένως, το εγκατέλειψε και τράπηκε σε φυγή. Όταν κάποια στιγμή επέστρεψε, διαπίστωσε ότι έλειπαν πολλά από τα υπάρχοντά της. Δεν πίστεψε ποτέ ότι εκλάπησαν από υστερόβουλα άτομα, αλλά, αντιθέτως, ήταν πεπεισμένη ότι είχαν χρησιμοποιηθεί από τον βρυκόλακα σύζυγό της.

Η είδηση δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΕΜΠΡΟΣ”, στις 31/01/1952…

Το άρθρο, όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "ΕΜΠΡΟΣ", στις 31/01/1952
Το άρθρο, όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “ΕΜΠΡΟΣ”, στις 31/01/1952

Σχετικά άρθρα

Φωτεινό ιπτάμενο αντικείμενο πάνω από τη Ρόδο, το 1962… Ένα περίεργο φωτεινό αντικείμενο εθεάθη στις 3 το πρωί, στις ανατολικές ακτές του...νησιού. Μάλιστα, οι αξιωματικοί, αλλά και οι επιβάτες του τουριστικού...
Ιστορίες φαντασμάτων… Έτσι, το φάντασμα της αδικοχαμένης Αμερικανίδας αποκάλυψε τα πάντα, γυρεύοντας...δικαίωση. Αλλά, κυρίως, ζητούσε την τιμωρία εκείνων, που της έκοψαν τόσο...
Α.Τ.Ι.Α. στον ουρανό της Βέροιας… Στις αρχές Μαρτίου του 1980, αρκετοί κάτοικοι της Βέροιας και ιδιαίτερα από τις...συνοικίες Προμηθέα και Προφήτη Ηλία, έβλεπαν στον ουρανό, αργά το απόγευμα..
Η μυστηριώδης τηλεκινητική υπηρέτρια, που συγκλόνισε τη Θάσο, το 1938… Τον Μάρτιο του 1938, ο Άγγελος Τανάγρας, Πρόεδρος της Εταιρίας Ψυχικών Ερευνών, είχε...μεταβεί στη Θάσο, όπου εξέταζε περίεργα και μυστηριώδη τηλεκινητικά φαινόμενα, τα...οποία συνέβαιναν το τελευταίο δίμηνο στο όμορφο αυτό νησί του Βορείου Αιγαίου,...αναστατώνοντας τους κατοίκους του...
Το πόλτεργκαϊστ της Αγίας Βαρβάρας, το 1935… Το 1935, ολόκληρος ο συνοικισμός της Αγίας Βαρβάρας Αττικής έπαιρνε όρκο πως η...φτωχική γειτονιά τους πολιορκούνταν από άγρια κι αβυσσαλέα φαντάσματα...
Οι μεταφυσικές ανησυχίες του αυτοκινητοβιομήχανου Ford, το 1928… Ο Henry Ford ήταν ένας Αμερικανός βιομήχανος και ιδρυτής της εταιρίας Ford Motor Company...
Η απόκοσμη εξιχνίαση ενός εγκλήματος… Ισχυριζόταν ότι το φάντασμα της ηλικιωμένης Έλσας τον στοίχειωνε και δεν τον...άφηνε σε ησυχία...
Οι πεποιθήσεις των ανθρώπων για τη μετεμψύχωση ανά τον κόσμο… Όταν, μάλιστα, το πλάσμα, στο οποίο σπεύδει να εγκατασταθεί η ψυχή ενός νεκρού,...τυχαίνει να είναι άνθρωπος, τότε το φαινόμενο αυτό λέγεται "Μετεμψύχωση"...
Τα πιο φημισμένα φαντάσματα της Αγγλίας – Το τέρας του Γκλάμις… ...γιγαντόσωμο, με πυρόξανθα μαλλιά, με κόκκινα μάτια, καμπουριασμένο και ζαρωμένο...
Το φάντασμα του Λονγκ Ουίτενγχαμ… ... ο διευθυντής του καταστήματος κάλεσε τον εφημέριο του χωριού, τον αιδεσιμότατο...Σέσιλ Ρόμπερτς, να κάνει αγιασμό και να εξορκίσει το θορυβώδες φάντασμα...
Μοιραστείτε το άρθρο...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

Σχολιάστε το άρθρο

avatar

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.