Η πρώτη περίπτωση εκτοπλάσματος στην Ελλάδα, που μελετήθηκε από τον Άγγελο Τανάγρα…

Η πρώτη περίπτωση εκτοπλάσματος στην Ελλάδα, που μελετήθηκε από τον Άγγελο Τανάγρα...

Τον Μάιο του 1925, στην οικία του χημικού κυρίου Πλάτωνος στο Ηράκλειο Κρήτης, είχαν συμβεί εξόχως καταπληκτικά φαινόμενα, σε τέτοιο βαθμό, που έμελλε να συγκλονίσουν ακόμη και τους εμπειρότατους ειδικούς ερευνητές και επιστήμονες.

Η Εταιρία Ψυχικών Ερευνών, μάλιστα, μόλις έλαβε λεπτομερή γνώση των τρανταχτών γεγονότων, αποφάσισε να αποστείλει τον ίδιο τον Πρόεδρό της, Άγγελο Τανάγρα.

Ο Άγγελος Τανάγρας, αφού παρέμεινε για δεκαπέντε ημέρες στην περιοχή, κατά την επιστροφή του αποφάσισε να πληροφορήσει σχετικώς τους δημοσιογράφους, οι οποίοι έσπευσαν να μάθουν λεπτομέρειες.

Άγγελος Τανάγρας (07/03/1877 - 05/02/1971)
Άγγελος Τανάγρας (07/03/1877 – 05/02/1971)

Τους εξήγησε, λοιπόν, ότι επρόκειτο για τα πλέον καθηλωτικά φαινόμενα ψυχοφυσικής, που είχε συναντήσει μέχρι τότε, καθώς εμπεριείχαν εκτόπλασμα και τηλεκινησία.

Ο όρος “εκτόπλασμα”, όπως σχολίασε ο Άγγελος Τανάγρας, είναι λέξη καθαρώς ελληνική, η οποία είχε πλασθεί από τον Γάλλο Νομπελίστα Καθηγητή Charles Richet. Περιέγραψε το εκτόπλασμα σαν έναν άνθρωπο ζωντανό ραδιόφωνο, που μπορούσε να ακτινοβολεί μέρος του δυναμισμού του, από τον οποίο σύγκειται το σώμα του. Ο δυναμισμός αυτός συμπυκνωνόταν έξω από το σώμα του, υπό την επίδραση της ιδεοπλασίας του μέντιουμ. Έτσι, παρουσιαζόταν μια οντότητα, που συχνά είχε τη δική της αυθυποστασία και δρούσε αυτοτελώς.

Σαρλ Ρομπέρ Ρισέ (26/08/1850 - 03/12/1935)
Σαρλ Ρομπέρ Ρισέ (26/08/1850 – 03/12/1935)

Συνεχίζοντας ο Άγγελος Τανάγρας τη συνέντευξη, δήλωσε πως στο Ηράκλειο της Κρήτης, όχι μόνο συνάντησε ένα τέτοιο εκτόπλασμα, αλλά μπόρεσε να το αγγίξει και ο ίδιος. Το συγκεκριμένο εκτόπλασμα επαναλαμβανόταν σχεδόν κατά βούληση κάθε βράδυ στον κύκλο των πειραματιστών, υπό συνθήκες αυστηρότατου ελέγχου, ώστε να αποκλειστεί κάθε αμφιβολία.

Οι υπόλοιποι πειραματιστές, άλλωστε, που συμμετείχαν, ήταν δύο χημικοί, ο Ελευθέριος Πλάτων και ο Χρ. Ζουράρης, ένας καθηγητής φυσικής, κύριος Κοντονικολάκος, ο μαθηματικός κύριος Ακύλας, οι δύο Γυμνασιάρχες του Ηρακλείου, κύριος Βουρδουμπάκης και Φαραντάτος, ο ταμίας Γεώργιος Σταύρου και μερικοί ακόμη. Όλοι αυτοί, επί μακρόν και επανειλημμένως κάθε βράδυ, πιστοποιούσαν τα πλέον απίστευτα φαινόμενα ως επαφές και προσψαύσεις αόρατων χεριών, μετακινήσεις βαρέων επίπλων και κάθε είδους αντικειμένων.

Ο Πρόεδρος της Εταιρίας Ψυχικών Ερευνών επισήμανε ακόμη ότι τα φαινόμενα τηλεκινησίας, που προκαλούσε το ισχυρότατο μέντιουμ, ήταν πολλαπλά κάθε βράδυ και κάποιες φορές εκδηλώνονταν υπό τη μορφή λευκού ηλεκτρικού φωτός. Το μέντιουμ αυτό ήταν μια Επτανήσια νεαρή κοπέλα, η 18χρονη Φιλοδίκη, η οποία ήταν παντελώς αγράμματη, περιορισμένων δυνατοτήτων, που πίστευε σ’ ένα σωρό προλήψεις και δεισιδαιμονίες. Έτσι, τους απαγόρευσε να φωτογραφίσουν τα φαινόμενα, καθώς και το εκτόπλασμα, που παρήγαγε.

Ο Άγγελος Τανάγρας διαβεβαίωσε πως η περίπτωση της Φιλοδίκης ήταν η πρώτη και μοναδική περίπτωση εκτοπλάσματος, που είχε συμβεί στην Ελλάδα μέχρι τότε.

Η είδηση δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “ΑΘΗΝΑΙ”, στις 20/06/1925…

Το άρθρο, όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "ΑΘΗΝΑΙ", στις 20/06/1925
Το άρθρο, όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “ΑΘΗΝΑΙ”, στις 20/06/1925
0 0 ψήφοι
Αξιολόγηση άρθρου
Subscribe
Notify of
guest

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments