Πότε κατοικήθηκε για πρώτη φορά η Κρήτη, σύμφωνα με τον Άρη Πουλιανό…

Πότε κατοικήθηκε για πρώτη φορά η Κρήτη, σύμφωνα με τον Άρη Πουλιανό...

Στο Β’ Διεθνές Κρητολογικό Συνέδριο, που πραγματοποιήθηκε στα Χανιά της Κρήτης στα μέσα Απριλίου του 1966, μίλησαν πολλοί διακεκριμένοι επιστήμονες από όλον τον κόσμο, αλλά και Έλληνες, φυσικά, αναδεικνύοντας την πολυποικιλότητα του κρητικού πολιτισμού σε βάθος χρόνου.

Το απόγευμα της 14ης Απριλίου, συνήλθε εκ νέου η ολομέλεια του συνεδρίου, ενώπιον της οποίας μίλησε ο Καθηγητής Ανθρωπολογίας Άρης Πουλιανός, με θέμα “Η ανθρωπολογική σύνθεση του λαού της Κρήτης”.

Ο Άρης Πουλιανός, μεταξύ άλλων, ανέφερε και τα εξής ενδιαφέροντα:

Άρης Πουλιανός
Άρης Πουλιανός

“Η ανάλυση των δεδομένων μας αποδεικνύει ότι η πλειοψηφία του λαού της Κρήτης έχει ομοιογένεια σε μεγάλο βαθμό και η ομοιογένεια αυτού του τύπου παρατηρείται από τον Καύκασο έως τα παράλια της Ανατολικής Ελλάδας.

Η ομοιογένεια αυτή έχει αρχή από τον Καύκασο, από όπου φαίνεται ότι ξεκινούν οι πρώτοι κάτοικοι της Μικράς Ασίας και των νήσων, επομένως και της Κρήτης. Προκύπτει, συνεπώς, ότι υπάρχει μια κοινή καταγωγή του καυκασομεσογειακού ανθρωπολογικού τύπου.

Πότε κατοικήθηκε για πρώτη φορά η Κρήτη, είναι το ερώτημα που γεννάται. Η πρώτη ένδειξη δίδεται από την πυκνότητα των ανθρωπολογικών γνωρισμάτων και δείχνει πως έχουμε να αντιμετωπίσουμε έναν πολύ αρχαίο λαό!

Τα δεδομένα από τις επιστήμες της Ωκεανογραφίας, της Γεωγραφίας, της Αρχαιολογίας και άλλων συναφών επιστημών αποδεικνύουν ότι η Κρήτη έχει κατοικηθεί, από το σύνολο των ανθρωπολογικών γνωρισμάτων, τουλάχιστον πριν από 12.000 χρόνια!

Τέλος, αποδεικνύεται περίτρανα πως οι Κρήτες είναι ένας αυτόχθων προελληνικός λαός, ο οποίος, χάρις στην εξέχουσα γεωγραφική θέση της Κρήτης, αφομοίωσε όλα τα στοιχεία πολιτισμού των γειτονικών περιοχών, τα ανέπλασε και τα μετάδωσε, πράγμα που την έκανε να κατέχει το πραγματικό άξιο όνομα του πατρός του ευρωπαϊκού πολιτισμού”.

Η είδηση δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ”, στις 15/04/1966…

Το άρθρο, όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ", στις 15/04/1966
Το άρθρο, όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ”, στις 15/04/1966
0 0 ψήφοι
Αξιολόγηση άρθρου
Subscribe
Notify of
guest

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments