Το γνήσιο πνευματιστικό φαινόμενο, σύμφωνα με τον Henry Morselli…

Το γνήσιο πνευματιστικό φαινόμενο, σύμφωνα με τον Henry Morselli…

Ο διάσημος Ιταλός Καθηγητής της Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Τορίνο, μελετητής των παραψυχολογικών φαινομένων και διευθυντής της Ψυχιατρικής Κλινικής της Γενεύης, Henry Morselli, είχε δώσει μια περίεργη συνέντευξη το 1908, στην οποία ανέφερε τα εξής:

“Έχω παρευρεθεί σε πολλές μεταφυσικές συνεδριάσεις, όπου παρίσταντο διάφορα καταξιωμένα μέντιουμ και έχω πεισθεί για την αυθεντικότητα της πλειονότητας αυτών. Δεν αρνούμαι ότι τα εξ επαγγέλματος μέντιουμ συχνά καταφεύγουν σε απάτες, κυρίως για βιοποριστικούς λόγους.

Eusapia Palladino (21/01/1854 - 16/05/1918)
Eusapia Palladino (21/01/1854 – 16/05/1918)

Μια τέτοια περίπτωση είναι και το διάσημο μέντιουμ Eusapia Palladino, που ενίοτε έχει μηχανευτεί εξαπατήσεις, για να προκαλέσει εντυπωσιασμό κατά τις απόπειρές της να επικοινωνήσει με τον κόσμο των πνευμάτων.

Αλλά ακόμη κι έτσι, τα μεταφυσικά φαινόμενα δεν μπορούν να χάσουν την αξιοπιστία τους.

Ωστόσο, τα καθαρώς πνευματιστικά φαινόμενα χωρίζονται κατ’ εμέ σε δύο κατηγορίες. Η πρώτη περιλαμβάνει τα υποκειμενικά και τα μέσω των μέντιουμ φαινόμενα, των οποίων τα σπουδαιότερα είναι η προσωποποίηση. Αυτά ερμηνεύονται βάσει της ψυχολογίας και της ψυχοπαθολογίας του ατόμου. Συχνά εμφανίζονται και ισχυρά φαινόμενα, που δύνανται να εξηγηθούν μόνο μέσω της υπερφυσικής ψυχολογίας και στηρίζονται κυρίως στην τηλεπάθεια.

Henry Morselli (17/07/1852 - 18/02/1929)
Henry Morselli (17/07/1852 – 18/02/1929)

Όσον αφορά στη δεύτερη κατηγορία, εκείνη των λεγόμενων αντικειμενικών και έξω των μέντιουμ φαινομένων, αριθμούνται οι εξ αποστάσεως ενέργειες, οι μεταφυσικές εμφανίσεις σε πνευματιστικές συνεδριάσεις και οι υλοποιήσεις φασμάτων και πνευμάτων.

Για τις ανυψώσεις τραπεζιών κατά τη διάρκεια πολλών πνευματιστικών συνεδριάσεων, οφείλω να σας πω ότι αυτό θεωρείται ως το αλφαβητάρι του Πνευματισμού. Δε χωρά καμία αμφιβολία επ’ αυτού. Το τραπεζάκι εγείρεται μόνο του, χωρίς κάποια ορατή δύναμη να το ανυψώνει και χωρίς καμία απάτη, για 78 δευτερόλεπτα το πολύ.

Θα προσθέσω εδώ ότι έχω υπάρξει αυτόπτης μάρτυρας σε μια τέτοια πνευματιστική συνεδρία, όπου το πνεύμα ενός νεκρού ποιητή στη Γενεύη κατόρθωσε να μετακινήσει ένα τεράστιο κιβώτιο βάρους 180 κιλών.

Το γνήσιο πνευματιστικό φαινόμενο, επαναλαμβάνω υπ’ ευθύνη μου, είναι απολύτως αυθεντικό και πραγματικό και ανάγεται στη σφαίρα της Επιστήμης για περαιτέρω διερεύνηση!”

Η είδηση δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “ΑΘΗΝΑΙ”, στις 20/03/1908…

Το άρθρο, όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "ΑΘΗΝΑΙ", στις 20/03/1908
Το άρθρο, όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “ΑΘΗΝΑΙ”, στις 20/03/1908
0 0 ψήφοι
Αξιολόγηση άρθρου
Subscribe
Notify of
guest

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments