Η γυναίκα του Λωτ – Από τον θρύλο στην αλήθεια…

Η γυναίκα του Λωτ - Από τον θρύλο στην αλήθεια...
Μοιραστείτε το άρθρο...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

Άραγε, ξαναβρέθηκε ποτέ το δέντρο, που έδινε τα καταραμένα “Μήλα των Σοδόμων”; Κατά τους αρχαίους συγγραφείς, το δέντρο αυτό ήταν μεγαλοπρεπέστατο και έδινε καρπούς φαινομενικώς όμορφους και ορεκτικούς. Μόλις, όμως, κάποιος άγγιζε έναν από αυτούς, αμέσως ξεκολλούσε απ’ το κλαδί του, έπεφτε καταγής και ευθύς, γινόταν στάχτη! Έτσι, τουλάχιστον, έλεγαν οι θρύλοι…

Λοιπόν, το δέντρο αυτό, που οι βοτανολόγοι το ονόμαζαν “Calotropis Procera” και φυόταν κυρίως στη νοτιοανατολική Αφρική, είχε χαρακτηριστικά γνωρίσματα σχεδόν όμοια. Όταν ο καρπός του, ο οποίος έμοιαζε με μήλο, ωρίμαζε, πολύ γρήγορα ξεραινόταν από το εσωτερικό του, ενώ εξωτερικώς έμενε αμετάβλητος στη μορφή και στο χρώμα.

"Calotropis Procera", το φερόμενο ως "Μήλο των Σοδόμων"
“Calotropis Procera”, το φερόμενο ως “Μήλο των Σοδόμων”

Επομένως, ήταν εύκολο να ξεγελαστεί κάποιος, νομίζοντας πως έκοβε ένα λαχταριστό και ζουμερό φρούτο. Μα, μόλις το ξεφλούδιζε, απογοητευόταν, καθώς η σάρκα του ήταν κατάξερη και έμοιαζε με αποκρουστικά πριονίδια.

Καλύτερα, όμως, έτσι, εφόσον τα “Μήλα των Σοδόμων” ήταν καρπός φαρμακερός και όσοι τα δοκίμασαν, έχασαν τη ζωή τους. Θα έλεγε κανείς ότι έκλεινε μέσα του τη θεϊκή κατάρα, που εξαπολύθηκε εναντίον των Σοδόμων και ότι ξεράθηκε, όχι από τη φλόγα του ήλιου της Αφρικής, αλλά μάλλον από την ίδια φωτιά, που κατέστρεψε τις δύο αμαρτωλές πόλεις, τα Σόδομα και τα Γόμορρα.

Πράγματι, η Παλαιά Διαθήκη μας πληροφορεί ότι ήταν τόσο διεφθαρμένοι και καθολικά αμαρτωλοί οι κάτοικοι των δύο εκείνων βιβλικών πόλεων, ώστε ο γενάρχης Αβραάμ δεν μπόρεσε να βρει ούτε πενήντα ανθρώπους δίκαιους και ηθικούς σε ολόκληρα τα Σόδομα. Ο Αβραάμ είχε λάβει την υπόσχεση από τον Θεό ότι και μόνο πενήντα δίκαιους ανθρώπους αν έβρισκε, η πόλη θα σωζόταν από τη θεϊκή οργή.

Μα, η προσπάθεια απέβη μάταιη. Με πολλές ικεσίες, ο Αβραάμ προσπαθούσε να μειώσει τον αριθμό σε σαράντα, σε τριάντα, σε είκοσι και τέλος, σε δέκα. Αλλά, ούτε δέκα σωστοί και τίμιοι άνθρωποι δε βρέθηκαν σε εκείνη την πόλη-βόρβορο της αισχρότητας και της ακολασίας…

Είναι γνωστό σε όλους το τραγικό τέλος των Σοδόμων και των γειτονικών Γομόρρων, των οποίων οι κάτοικοι ήταν βουτηγμένοι στην κόλαση της ανηθικότητας και της απόλυτης χυδαιότητας. Η οργή του Θεού ξέσπασε ολέθρια. Επί τρεις μέρες, έπεφτε από τον ουρανό φωτιά και θειάφι. Οι άνθρωποι, τα ζώα, τα σπίτια, τα δέντρα έγιναν στάχτη και χάθηκαν για πάντα.

"Η φυγή του Λωτ και της οικογένειάς του από τα Σόδομα", πίνακας του Φλαμανδού ζωγράφου Jacob Jordaens (1593 - 1678)
“Η φυγή του Λωτ και της οικογένειάς του από τα Σόδομα”, πίνακας του Φλαμανδού ζωγράφου Jacob Jordaens (1593 – 1678)

Καμιά βιβλική σημείωση δε βοηθά, ώστε να προσδιοριστεί η ακριβής τοποθεσία των δύο αμαρτωλών πόλεων. Συντρέχουν, όμως, πολλά στοιχεία, που οδήγησαν τους ειδικούς να πιστέψουν πως πολύ πιθανό να βρίσκονταν σε μια κοιλάδα, που πλέον σήμερα είναι ακατοίκητη και είχε ως κέντρο της την αλμυρή εκείνη λίμνη, που είναι γεωγραφικώς γνωστή ως Νεκρά Θάλασσα.

Μέσα στην ευρύχωρη αυτή κατάλμυρη λίμνη, δεν υπάρχει ίχνος ζωής. Η ανόργανη ύλη, όμως, είναι άφθονη. Πλουσιότατα τριγύρω είναι τα κοιτάσματα χαλκού, γαιάνθρακα, ποτάσας, θειαφιού και πετρελαίου.

Τον Σεπτέμβριο του 1926, ένας Γερμανός επιστήμονας, ο Ερρίκος Μπαγιερντόφερ, ταξίδεψε μέχρι εκεί, κάνοντας μια ενδελεχή επιστημονική έρευνα. Κατά τη γνώμη του, τα Σόδομα και τα Γόμορρα βρίσκονταν επικινδύνως κοντά σε πετρελαιόφορες πηγές και πιθανώς, με τη ρίψη κάποιου κεραυνού, δημιουργήθηκε πυρκαγιά τεραστίων διαστάσεων, με καταστροφικότατα αποτελέσματα.

Άποψη της Νεκράς Θάλασσας από το Όρος των Σοδόμων
Άποψη της Νεκράς Θάλασσας από το Όρος των Σοδόμων

Ο Γερμανός χημικός υποστήριζε ότι οι δύο βιβλικές πόλεις ήταν χτισμένες στη βορεινή πλευρά της Νεκράς Θάλασσας. Εκεί, ένα άλλο στοιχείο συμπίπτει με την παράδοση, που μας διηγείται η Αγία Γραφή. Σ’ ένα γειτονικό βουνό, στέκεται πελώριο το αλατένιο άγαλμα, στο οποίο μετουσιώθηκε η γυναίκα του Λωτ. Το βουνό αυτό αποτελείται από ορυκτό άλας και ονομάζεται “Jebel Usdum”. Πάνω του δεσπόζει μια ανθρώπινη, γυναικεία φιγούρα, σε μεγάλο μέγεθος και σε όρθια στάση. Μπορεί εύκολα κανείς να διακρίνει το σχήμα μιας γυναίκας, που φέρει εβραϊκή καλύπτρα, η οποία κοιτάζει προς το μέρος, όπου κάποτε υψωνόταν η καταραμένη πόλη.

Σύμφωνα με τις Γραφές, όταν ο Θεός αποφάσισε να τιμωρήσει πια τις διεφθαρμένες και άσωτες πόλεις, θέλησε να σώσει τέσσερις δίκαιες ψυχές: τον Λωτ, τη γυναίκα του και τις δύο ανύπαντρες θυγατέρες του. Τους προειδοποίησε, λοιπόν, με έναν Άγγελό Του να φύγουν κρυφά, τη νύχτα, προς το βουνό, χωρίς, όμως, να γυρίσουν το κεφάλι τους πίσω και να δουν τι θα επακολουθούσε.

Ο Λωτ πάσχισε να πείσει και τις παντρεμένες κόρες του να τους ακολουθήσουν, μα δεν πείστηκαν από τα λόγια του ανήσυχου πατέρα τους, ξέσπασαν σε γέλια και έτσι, παρέμειναν στην πόλη.

Η οικογένεια του Λωτ βάδιζε προς το βουνό, η πύρινη βροχή ξεκίνησε να πέφτει και η γυναίκα του δεν μπόρεσε να συγκρατήσει την περιέργειά της. Έστρεψε το κεφάλι της να δει, παρά τις προειδοποιήσεις, και μετατράπηκε ευθύς σε άγαλμα από αλάτι!

"Η γυναίκα του Λωτ", Jebel Usdum, Ισραήλ
“Η γυναίκα του Λωτ”, Jebel Usdum, Ισραήλ

Το αλατένιο αυτό άγαλμα, μια κυριολεκτική στήλη άλατος, εξακολουθεί και στέκει στο ίδιο σημείο, εδώ και αιώνες, κοιτάζοντας πάντοτε προς τα πίσω, εκεί που κάποτε υπήρχαν τα Σόδομα και τα Γόμορρα, ωσάν μια ατέρμονη υπενθύμιση της ανθρώπινης ανηθικότητας και της θεϊκής οργής, που εξαπολύθηκε για να τη σταματήσει.

Η είδηση δημοσιεύθηκε στο περιοδικό “ΜΠΟΥΚΕΤΟ”, στις 24/10/1926…

Το άρθρο, όπως δημοσιεύθηκε στο περιοδικό "ΜΠΟΥΚΕΤΟ", στις 24/10/1926
Το άρθρο, όπως δημοσιεύθηκε στο περιοδικό “ΜΠΟΥΚΕΤΟ”, στις 24/10/1926

Σχετικά άρθρα

Κείμενα 1.500 ετών ανατρέπουν ευαγγελικές ρήσεις… Τον Οκτώβριο του 1966, οι καθηγητές του εβραϊκού Πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ...ζήτησαν να γίνει επανεκτίμηση του ξεκινήματος του Χριστιανισμού...
Οι σάλπιγγες του πολέμου… Κανένας δεν είχε τολμήσει "να δώσει φωνή" σε αυτές τις σάλπιγγες επί πέντε...χιλιάδες χρόνια...
Αρχαίοι Έλληνες και Αμερική… Δε μπορεί να θεωρηθεί παράδοξο ότι οι αρχαίοι Έλληνες, με το ευρύ πνεύμα που τους...διέκρινε, τη ζωηρή φαντασία και την υπέρμετρη ανάγκη για αναζήτηση και...περιπέτεια, να είχαν υποπτευθεί ότι κάτι υπήρχε μεταξύ της Ευρώπης και της Ινδίας,...έξω και πέρα από τις Ηράκλειες Στήλες...
Συντελέστηκε πυρηνικός όλεθρος στην Προϊστορία; Είναι απίθανο τελικά να κατείχαν οι προϊστορικοί άνθρωποι την ατομική βόμβα;
Τα Καβείρια παραμένουν μυστήρια… Το τι πραγματικά συνέβαινε κατά τις τελετές των Καβείρων ίσως να μην το μάθουμε...ποτέ...
Αρχαιολογικά ευρήματα για την ύπαρξη γιγάντων… ...το ύψος του μόλις έφτανε τα 10 μέτρα, πράγμα πολύ συνηθισμένο για την εποχή εκείνη!
Το κολομβιανό Ελ Ντοράντο… Το 1954, μια αποστολή, εξοπλισμένη με άφθονα κεφάλαια και τα τελειότερα μηχανικά...μέσα της εποχής, φιλοδοξούσε να εισδύσει στην ιερή λίμνη των Ίνκας και να ανασύρει...έναν από τους μεγαλύτερους θησαυρούς όλων των αιώνων...
Ανθρώπινος πολιτισμός 2.000.000 ετών… Την προσοχή της αποστολής τράβηξαν οι μεγάλοι λόφοι που έμοιαζαν σαν θόλοι...
Η Σελήνη προκάλεσε την καταβύθιση της Ατλαντίδας; Τότε, επήλθε ο καταποντισμός της δεύτερης Ατλαντίδας, η οποία βρισκόταν στον...Ατλαντικό Ωκεανό, τα ίχνη της οποίας εξακολουθούν να αναζητούν, ακόμα και σήμερα,...πολλοί ερευνητές...
Ο άγνωστος “Λαός του Δάσους” της δυτικής Σιβηρίας… Η νεοανακαλυφθείσα φυλή, η οποία έγινε γνωστή με το όνομα "Λαός του Δάσους", δεν...είχε ξαναδεί ποτέ κάποιο άλλο πρόσωπο, προερχόμενο από διαφορετική φυλή...
Μοιραστείτε το άρθρο...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

Σχολιάστε το άρθρο

avatar

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.