Η μεταφυσική εμπειρία ενός μεταλλωρύχου, που του άλλαξε τη ζωή…

Η μεταφυσική εμπειρία ενός μεταλλωρύχου, που του άλλαξε τη ζωή…
Μοιραστείτε το άρθρο...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

Το 1928, οι καλλιτεχνικοί κύκλοι της γαλλικής πρωτεύουσας, καθώς επίσης και οι κύκλοι των διανοούμενων, βρίσκονταν σε αναστάτωση, εξαιτίας των ανακοινώσεων του “Μεταψυχικού Ινστιτούτου των Παρισίων” σχετικά με τις ζωγραφικές ικανότητες, που παρουσίασε εντελώς ξαφνικά το μέντιουμ August Lesseps.

O August γεννήθηκε και έζησε στο Pas de Calais της Γαλλίας, όπου από 14 ετών εργαζόταν ως μεταλλωρύχος στα περίφημα ορυχεία της περιοχής. Αφού ολοκλήρωσε τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις στην πόλη Lille, επέστρεψε στη γενέτειρά του και συνέχισε την κοπιώδη εργασία του. Αργότερα, παντρεύτηκε και απέκτησε πέντε παιδιά. Ζούσε μια ήσυχη ζωή μέχρι το 1911, οπότε και εκδηλώθηκε το πρώτο του ψυχοφυσιολογικό φαινόμενο.

Μια μέρα εκείνης της χρονιάς, είχε κατέλθει σε μια υπόγεια στοά του ορυχείου, όπου έσκαβε, όπως συνήθως. Σιγά – σιγά, ο μονότονος ήχος της σκαπάνης του τον απορρόφησε και βυθισμένος στις σκέψεις του, άκουσε μια παράξενη φωνή να του λέει: “August, είσαι ένας μεγάλος ζωγράφος!”

Ο August Lesseps, γνωρίζοντας ότι ήταν απολύτως μόνος του στη στοά, τρόμαξε και έσπευσε να απομακρυνθεί από το σημείο. Έτρεξε στο σπίτι του, χωρίς να εκμυστηρευτεί σε κανέναν τι του είχε συμβεί, επειδή πίστευε ότι θα τον περνούσαν για παράφρονα.

Ανθρακωρυχεία στο Pas de Calais, δεκαετία 1930
Ανθρακωρυχεία στο Pas de Calais, δεκαετία 1930

Την επόμενη ημέρα ξαναπήγε στη δουλειά του, αλλά δεν άκουσε τίποτα περίεργο. Μετά από λίγες μέρες είχε πλέον ηρεμήσει και είχε σχεδόν ξεχάσει το ανεξήγητο περιστατικό, όταν ξανάκουσε την ίδια φωνή να του επαναλαμβάνει τα ίδια ακριβώς λόγια. Τότε, ο φόβος που τον κυρίευσε ήταν καθηλωτικός. Μάλιστα, χρειάστηκε να καταβάλει τεράστια προσπάθεια, ώστε να επιστρέψει τελικά στο ορυχείο, μετά από αρκετές ημέρες αναίτιας απουσίας του και να πείσει τον εαυτό του ότι όλο αυτό ήταν κάποιο παιχνίδι, που του είχε σκαρώσει η φαντασία του και η απομόνωση των στοών.

Λίγο καιρό αργότερα, έτυχε να βρεθεί σε κάποια συζήτηση, όπου γινόταν λόγος περί πνευματισμού και ο August αναρωτήθηκε μήπως η φωνή που άκουγε, ήταν πιθανό να προερχόταν από κάποιο πνεύμα, που προσπαθούσε να επικοινωνήσει μαζί του.

Έτσι, ο August μοιράστηκε τελικά τους προβληματισμούς του με τον καλύτερό του φίλο, που πίστευε βαθιά στον πνευματισμό και εκείνος, αφού πείστηκε από τα λεγόμενά του, κανόνισε να διοργανώσει μια πνευματιστική συνεδρίαση, ώστε να διαλευκανθεί το ζήτημα και να απαντηθούν οι απορίες του August.

Στη συνεδρίαση αυτή, συμμετείχαν ο August Lesseps, ο φίλος του και τρεις ακόμη γνωστοί τους. Έκατσαν γύρω από ένα τραπεζάκι, κρατώντας ο ένας τα χέρια του άλλου, όπως συνηθιζόταν. Περίμεναν για δέκα λεπτά, όταν το τραπεζάκι αιφνιδίως απέκτησε μια απότομη κλίση προς το μέρος του Lesseps τόσο ξαφνικά, ώστε τον χτύπησε αρκετά δυνατά.

Σε λίγο, το χέρι του άρχισε να συσπάται και να τρέμει. Αμέσως, του έδωσαν ένα κομμάτι χαρτί και μολύβι. Ο August, σαν να ήξερε από πάντα τι έπρεπε να κάνει, άρπαξε το μολύβι και άρχισε να σχηματίζει αρχικά μερικούς ακανόνιστους κύκλους επάνω στο χαρτί. Τέλος, έγραψε ολοκάθαρα τις εξής λέξεις: “Μη φοβάσαι, August, είσαι ένας μεγάλος ζωγράφος. Προσπάθησε να ζωγραφίσεις! Εμείς θα οδηγούμε το χέρι σου. Είμαι η Μαρία”.

Σημειωτέον ότι Μαρία ήταν το όνομα μιας αδελφής του Lesseps, η οποία είχε πεθάνει, όταν ήταν μόλις τριών ετών.

Την επόμενη ημέρα, ο έκπληκτος μεταλλωρύχος δοκίμασε να σχεδιάσει κάτι απλό μ’ ένα μολύβι, αλλά γρήγορα απογοητεύτηκε από τις ζωγραφικές του ικανότητες και παραιτήθηκε της προσπάθειας.

Οι πνευματιστικές συνεδριάσεις συνεχίζονταν. Ένα απόγευμα συγκεντρώθηκαν εκ νέου οι πέντε φίλοι και πάλι το χέρι του August άρχισε να τρέμει. Αφού του έδωσαν ξανά μολύβι και χαρτί, σχηματίστηκαν οι παρακάτω λέξεις: “Δε σου είπα να ιχνογραφήσεις, αλλά να ζωγραφίσεις. Πήγαινε να αγοράσεις χρώματα και πινέλα και θα ζωγραφίσεις!”

Έτσι, οι φίλοι του τον οδήγησαν σχεδόν με το ζόρι σ’ ένα κατάστημα ειδών ζωγραφικής, αλλά ο August δεν ήξερε τι έπρεπε να αγοράσει. Ο έμπορος, λοιπόν, παρέταξε μπροστά του διάφορα σύνεργα και χρώματα και ο απαίδευτος μεταλλωρύχος επέλεξε τις προμήθειές του με εκλεκτικότητα ειδικού, εκπλήσσοντας τους πάντες.

Από εκείνη την ημέρα κι έπειτα, επιδόθηκε στη ζωγραφική με πάθος πρωτόγνωρο. Σε δύο μήνες είχε έτοιμο κιόλας τον πρώτο του πίνακα, που ήταν ένα έργο κοσμηματογραφικής μικρογραφίας, τόσο υπέροχο και από άποψη σχεδίων, αλλά και χρωμάτων, ενδεδυμένο με αναπαραστάσεις αρχαϊκών σχημάτων. Το έργο αυτό εκτέθηκε στο Παρίσι στο συνέδριο των πνευματιστών το 1918, προξενώντας τον απόλυτο θαυμασμό.

Στην αρχή, υπέγραφε τα έργα του με διάφορα ψευδώνυμα, αλλά από το 1927 και έπειτα, τα υπέγραφε ως “Lesseps το μέντιουμ”.

Οι οπαδοί του Πνευματισμού πίστευαν ακράδαντα ότι ο August Lesseps αποτελούσε ενσάρκωση κάποιου αρχαίου Ινδού ζωγράφου, αλλά οι ψυχοφυσιολόγοι πίστευαν ότι ήταν ένα ικανότατο μέντιουμ.

Η είδηση δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ”, στις 21/05/1928…

Το άρθρο, όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ", στις 21/05/1928
Το άρθρο, όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ”, στις 21/05/1928

Σχετικά άρθρα

Ο βρυκόλακας της Μονμάρτης… Η αλήθεια δεν άργησε να φανεί. Μια γεροδεμένη χωριατοπούλα, που άστραφτε ολόκληρη...από υγεία και ζωντάνια, λίγο καιρό μετά την πρόσληψή της, άρχισε να παρουσιάζει τα...ίδια φαινόμενα...
Το τραγικό τέλος της Αικατερίνης των Μεδίκων, ύστερα από προφητεία πανίσχυρου μάγου…... Το 1589, η Αικατερίνη των Μεδίκων προσεβλήθη από πυρετό. Οι ιατροί της άρχισαν να...ανησυχούν για τη ζωή της, όταν διαπίστωσαν ότι τα συμπτώματά της...
Πνευματιστικά πειράματα στο Παρίσι, το 1912… Όπως αναμενόταν, όλο το Παρίσι περίμενε με ανυπομονησία τα αποτελέσματα των...περίφημων πειραμάτων. Την ίδια αγωνία μοιράζονταν και άλλες ευρωπαϊκές...πρωτεύουσες, ανάμεσά τους και η Αθήνα...
Νοστράδαμος – Ο πανίσχυρος μάγος και προφήτης… Ο Νοστράδαμος ήταν Γάλλος γιατρός, φαρμακοποιός και αστρολόγος, ο οποίος έμεινε...στην Ιστορία ως μέγας προφήτης, ειδικά μετά την έκδοση του βιβλίου του "Οι...Προφητείες", το 1555...
Το φάντασμα του Ανεμογιάννη… ...αντιλήφθηκαν μίαν άλλη σκιά καβάλα σ' ένα άσπρο άλογο, εκατό μέτρα μπροστά τους...
Μυστηριώδη και μαγικά φυτά… Από την αρχαιότητα έως σήμερα, τα φυτά έχουν παίξει σημαντικότατο ρόλο στη μαγεία,...αλλά κανένα από αυτά δεν είναι τόσο μυστηριώδες και τόσο θρυλικό...
Η απόκοσμη εξιχνίαση ενός εγκλήματος… Ισχυριζόταν ότι το φάντασμα της ηλικιωμένης Έλσας τον στοίχειωνε και δεν τον...άφηνε σε ησυχία...
Πόλτεργκαϊστ στην Ελλάδα – Το αρχοντικό της Λ. Κηφισίας… Τα ανεξήγητα φαινόμενα που συνέβησαν σε μία μονοκατοικία της Αθήνας, το 1952, τα...οποία ερεύνησε ο Άγγελος Τανάγρας...
Μία αλλόκοτη συνάντηση… Στη συνέχεια, ο άγνωστος επιβιβάστηκε σε μία μηχανή που είχε σχήμα "μεγάλου...πούρου", η οποία δεν είχε φώτα και ήταν μήκους περίπου τεσσάρων μέτρων...
Μυστηριώδεις δυνάμεις Αγίων και θαυματοποιών… Εξάλλου, ο Στράβων έγραφε ότι οι ιέρειες της Αρτέμιδος στην Καππαδοκία βάδιζαν με...γυμνά τα πέλματά τους πάνω σε πυρακτωμένα κάρβουνα, δίχως να καίγονται...
Μοιραστείτε το άρθρο...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

Σχολιάστε το άρθρο

avatar

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.