Ο Αρχάνθρωπος των Πετραλώνων που άλλαξε την παγκόσμια ιστορία…

Ο Αρχάνθρωπος των Πετραλώνων που άλλαξε την παγκόσμια ιστορία...

Καθήκον της ανθρωπολογίας στην Ελλάδα ήταν να μελετήσει πλήρως τη χώρα μας, μια από τις πλουσιότερες χώρες ανθρωπολογικώς της Ευρώπης και να αποκαλύψει το πλούσιο παλαιολιθικό της υπέδαφος, το οποίο της επιφύλασσε μια νέα περίοδο στην ιστορία της Επιστήμης.

Το συμπέρασμα αυτό εξήχθη από τις ανακοινώσεις, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στις 17 Απριλίου του 1968, στο Υπουργείο Βορείου Ελλάδος, στους εκπρόσωπους του Τύπου. Οι ανακοινώσεις έγιναν από τον Καθηγητή ανθρωπολογίας Άρη Πουλιανό, παρουσία του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου.

Στην αρχή, έγινε παρουσίαση στους δημοσιογράφους του διακεκριμένου επιστήμονα, ο οποίος είχε σπουδάσει στην Αμερική και δίδαξε σε πανεπιστήμια άλλων χωρών. Κατόπιν, ανέφερε ότι ο Καθηγητής Πουλιανός ήταν εκείνος που ερεύνησε το Σπήλαιο των Πετραλώνων της Χαλκιδικής και αποκάλυψε λείψανα υψίστης σημασίας της Παλαιολιθικής Εποχής.

Άρης Πουλιανός
Άρης Πουλιανός

Στη συνέχεια, ο Άρης Πουλιανός υπογράμμισε πως σημαντικότατο εύρημα παγκόσμιας σημασίας αποτελούσε το κρανίο του ανθρώπου των Πετραλώνων, το οποίο είχε εντοπίσει στο σπήλαιο ο Χρήστος Σαριγιαννίδης, μαζί με άλλους συγχωριανούς του, κατά το 1960.

Ο Αρχάνθρωπος των Πετραλώνων, στον οποίο ανήκει το περίφημο κρανίο, πρέπει να έζησε κατά την περίοδο των τελευταίων παγετώνων.

Το κρανίο των Πετραλώνων έγινε αντικείμενο συζητήσεων τόσο κατά το 7ο διεθνές συνέδριο ανθρωπολογικών και εθνογραφικών επιστημών, το οποίο συνήλθε στη Μόσχα, τον Αύγουστο του 1964, όσο και ένα έτος αργότερα, στο αντίστοιχο συνέδριο της Τσεχοσλοβακίας.

Κατά το πρώτο συνέδριο, ο Γερμανός ανθρωπολόγος Ε. Μπράιτιγκερ, ο οποίος παρουσίασε το κρανίο των Πετραλώνων, το κατέταξε στον τύπο του Ροδεσιανού Παλαιανθρώπου. Και πολλοί άλλοι ανθρωπολόγοι διεθνούς κύρους υποστήριξαν τη θεωρία αυτή και μάλιστα, ένας από αυτούς αποκάλεσε τον άνθρωπο των Πετραλώνων ως τον “πρώτο Αφρικανό εκτός Αφρικής”. Υποστήριξε δηλαδή ότι ο άνθρωπος, το κρανίο του οποίου βρέθηκε στη Χαλκιδική, προερχόταν από την Αφρική και εντοπίστηκε τυχαίως στο εν λόγω σπήλαιο.

Κατά το δεύτερο συνέδριο, όμως, ο Άρης Πουλιανός ανέτρεψε όλα τα προαναφερόμενα, διατρανώνοντας την άποψη ότι ο Πετραλώνιος Άνθρωπος έχει ευρωπαϊκή καταγωγή και μάλιστα, από τη βαλκανική χερσόνησο.

Τα περισσότερα γνωρίσματά του, όπως ο δείκτης του ύψους του κρανιακού θόλου, το ελάχιστο και μέγιστο πλάτος του μετώπου, το απόλυτο ύψος βάσης-βρέγματος, η υψηλή και προτεταμένη μύτη, η γωνία κλίσης του ινιακού τρήματος, η γωνία κλίσης του μετώπου στο οριζόντιο επίπεδο, οι μαστοειδείς αποφύσεις και άλλα ακόμη γνωρίσματα, θέτουν το κρανίο των Πετραλώνων πολύ πιο κοντά στους ευρωπαϊκούς ανθρώπους παρά στους αφρικανικούς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, από την έρευνα που διενεργήθηκε στο σπήλαιο, προέκυψε ότι ο άνθρωπος στον οποίο ανήκε το κρανίο, ήταν κανονικά ενταφιασμένος. Εκ τούτου συνάγεται ότι κατά την εποχή του είχε ήδη αρχίσει να αναπτύσσεται ψυχική και κοινωνική ζωή.

Ο Πουλιανός γνωστοποίησε πως ο Αρχάνθρωπος των Πετραλώνων αποκαλούνταν από τους ανθρωπολόγους ως “Χόμο Ελλάδικους” και προκύπτει πως έζησε την ίδια περίοδο με τον άνθρωπο του Πεκίνου και της Αφρικής, ενώ ο Ροδεσιανός θεωρείται νεότερος.

Ο άνθρωπος του σπηλαίου των Πετραλώνων, όπως τον αναπαράστησε ο Άρης Πουλιανός
Ο άνθρωπος του σπηλαίου των Πετραλώνων, όπως τον αναπαράστησε ο Άρης Πουλιανός

Από τις ενδελεχείς έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στο σπήλαιο διαπιστώθηκε ότι είχε κατοικηθεί από τρία διαφορετικά είδη ανθρώπων. Μάλιστα, ο πρώτος άρχισε να κατοικεί σε αυτό πριν από 500.000 – 400.000 χρόνια. Η ζωή στο σπήλαιο διακόπηκε κατά την περίοδο των παγετώνων.

Ζωηρή εντύπωση προκάλεσε στους δημοσιογράφους η επίδειξη από τον Άρη Πουλιανό δύο οδόντων, τα οποία ανήκαν σε βρέφη, ηλικίας έξι και εννέα μηνών αντιστοίχως. Τα βρέφη αυτά πρέπει να έζησαν πριν από 70.000 χρόνια. Τα δύο δόντια βρίσκονταν εντός των φατνίων τους, περισυνελέγησαν με μεγάλη προσοχή και υπέστησαν την κατάλληλη επεξεργασία, ώστε να διατηρηθούν.

Οι τομές, οι οποίες έγιναν σε άλλα στρώματα του σπηλαίου, έφεραν στο φως και άλλα ευρήματα υψίστης σημασίας, τα οποία φυλάγονταν στα σπλάχνα της ελληνικής γης για 200.000 έτη. Ανευρέθηκαν, για παράδειγμα, ίχνη πυράς, τα οποία ανάγονται στην Παλαιολιθική Εποχή και είναι τα μοναδικά σε όλη την Ευρώπη.

Επίσης, ο Άρης Πουλιανός επέδειξε στους δημοσιογράφους φωτογραφίες τεράστιων ζώων, όπως ρινόκερους, ελέφαντες, αρκούδες και ελάφια με πελώρια κέρατα, τα οποία αναπαράστησε βάσει των ανευρεθέντων λειψάνων.

Αναφέρθηκε ακόμη πως το Σπήλαιο των Πετραλώνων, το οποίο έχει μήκος 1.500 μέτρων και κατά τη μεγαλύτερη έκτασή του παρέμενε ανεξερεύνητο, δεν μπορούσε να ήταν το μοναδικό στην περιοχή αυτή. Βεβαίωνε πως υπάρχουν κι άλλα σπήλαια, τα οποία, όταν θα ερευνηθούν, θα αποδώσουν σπουδαιότατα ευρήματα της Παλαιολιθικής Εποχής.

Η είδηση δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ”, στις 18/04/1968…

Το άρθρο, όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ", στις 18/04/1968
Το άρθρο, όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ”, στις 18/04/1968

 

0 0 ψήφοι
Αξιολόγηση άρθρου
guest

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments