Άγνωστος δορυφόρος σε πολική τροχιά γύρω από τη Γη…

Άγνωστος δορυφόρος σε πολική τροχιά γύρω από τη Γη...

Στις 12 Φεβρουαρίου του 1960, εκπρόσωπος του αμερικανικού Υπουργείου Άμυνας προέβη σε δηλώσεις σχετικές με ένα παράξενο θέμα, που απασχολούσε τη διεθνή κοινή γνώμη.

Ένα άγνωστο αντικείμενο είχε ήδη εντοπιστεί να βρίσκεται σε πολική τροχιά γύρω από τη Γη. Η σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής είχε ως εξής:

“Το αγνώστου εθνικότητας αστρικό όχημα, το οποίο παρακολουθείται ανελλιπώς από αμερικανικούς ανιχνευτικούς σταθμούς, είναι ενδεχομένως ρωσικής προελεύσεως. Αναμένεται ότι ο δορυφόρος αυτός θα παραμείνει στην τροχιά του επί αρκετούς μήνες. Το απόγειό του είναι 1074 μίλια και το περίγειό του είναι 134 μίλια, εκτελεί δε μία πλήρη περιστροφή γύρω από τη Γη ανά 105 περίπου λεπτά”.

Μέχρι τότε, δεν είχε καταστεί δυνατό να διευκρινιστεί αν επρόκειτο περί τεμαχίου δορυφόρου ή περί μεγάλου ή μικρού μηχανήματος. Για το θέμα, είχε τοποθετηθεί και ο Γενικός Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σοβιετικής Ένωσης, Νικίτα Σεργκιέγιεβιτς Χρουστσόφ, ο οποίος το είχε χαρακτηρίσει σε πρόσφατο λόγο του ως “σπουδαίο μυστικό”.

Νικίτα Χρουστσόφ (15/04/1894 - 11/09/1971)
Νικίτα Χρουστσόφ (15/04/1894 – 11/09/1971)

Καλά πληροφορημένοι κύκλοι της Ουάσιγκτον διατύπωναν δύο απόψεις, σχετικά με την προέλευση του άγνωστου δορυφόρου:

Ότι επρόκειτο περί νέου δορυφόρου ή τμήματος του σοβιετικού δορυφόρου “Luna 3”, ο οποίος είχε εκτοξευθεί το 1959. Δεν απέκλειαν, δηλαδή, το ενδεχόμενο ο “Luna 3” να είχε εισέλθει σε τροχιά γύρω από τη Γη κατά την επιστροφή του από την Σελήνη. Ή ότι επρόκειτο περί υπολείμματος αμερικανικού δορυφόρου. Η εκδοχή αυτή απορριπτόταν από αμερικανικής πλευράς.

Luna 3
Luna 3

Για το θέμα αυτό επικρατούσε πλήρης σιγή από τους εμπλεκομένους κύκλους της Μόσχας. Αργότερα, εκπρόσωποι της Αμερικανικής Αεροπορίας δήλωναν ότι το μυστηριώδες αντικείμενο ήταν, πιθανόν, ο θάλαμος του αμερικανικού δορυφόρου “Discoverer”, ο οποίος είχε εκτοξευθεί τον Νοέμβριο του 1960.

Η εκτόξευση του αμερικανικού δορυφόρου "Discoverer", τον Νοέμβριο του 1960
Η εκτόξευση του αμερικανικού δορυφόρου “Discoverer”, τον Νοέμβριο του 1960

Η είδηση δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ”, στις 13/02/1960…

Το άρθρο, όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ", στις 13/02/1960
Το άρθρο, όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ”, στις 13/02/1960
0 0 ψήφοι
Αξιολόγηση άρθρου
guest

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments