Ο άγνωστος δορυφόρος…

Ο άγνωστος δορυφόρος…

Τον Φεβρουάριο του 1960, οι Αμερικανικές Υπηρεσίες “Ανίχνευσης του Διαστήματος” και το Αμερικανικό Υπουργείο Άμυνας προσπαθούσαν να δώσουν λύση στο μυστήριο της ταυτότητας ενός αγνώστου ιπτάμενου αντικειμένου, που κινούνταν σε πολική τροχιά γύρω από τη Γη.

Ο άγνωστος αυτός δορυφόρος του πλανήτη μας, βάρους 15 τόνων, περιστρεφόταν με απόγειο 1074 μιλίων και περίγειο 134 μιλίων, ενώ η πλήρης περιστροφή του είχε διάρκεια 104,5 λεπτών.

Σύμφωνα με υπολογισμούς Αμερικανών επιστημόνων, το αντικείμενο αυτό είχε το μέγεθος ενός μεγάλου φορτηγού αυτοκινήτου.

Οι υποψίες της Ουάσιγκτον στρέφονταν κυρίως κατά της Μόσχας, καθώς η επικρατούσα άποψη ήταν ότι το αντικείμενο αυτό ήταν κάποιος δορυφόρος που εκτοξεύθηκε στο Διάστημα από τη Σοβιετική Ένωση. Την άποψη αυτή διατύπωνε επίσημα και το Υπουργείο Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών σε ανακοίνωσή του.

Στην ανακοίνωση αυτή αναφερόταν ότι ο μυστηριώδης δορυφόρος, τον οποίο παρακολουθούσαν ανελλιπώς αμερικανικοί ανιχνευτικοί σταθμοί, αναμενόταν να παραμείνει σε τροχιά επί αρκετούς μήνες. Επίσης, στην ίδια ανακοίνωση διατυπωνόταν η εκτίμηση ότι το άγνωστο αυτό αντικείμενο “ήταν ενδεχομένως ρωσικής προέλευσης”.

Η Μόσχα πάντως τηρούσε πλήρη σιγή επί του θέματος. Εντύπωση έκανε το γεγονός ότι ο ισχυρισμός των Δυτικών περί νέου Σοβιετικού δορυφόρου δεν επιβεβαιώθηκε ούτε από το Πρακτορείο Ειδήσεων “Τας”.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, οι επικρατέστερες θεωρίες για την ταυτότητα αυτού του μυστηριώδους αντικειμένου ήταν οι εξής:

  1. Ότι επρόκειτο περί του “σπουδαίου μυστικού όπλου” για το οποίο είχε αναφερθεί σε πρόσφατο λόγο του ο ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης Νικίτα Χρουστσόφ.
  2. Ότι επρόκειτο περί του Σοβιετικού δορυφόρου Λούνικ ή τμήματός του, το οποίο εισήλθε σε τροχιά γύρω από την Γη κατά την επιστροφή του από την Σελήνη.
  3. Ότι επρόκειτο περί Σοβιετικού δορυφόρου του οποίου η εκτόξευση δεν ανακοινώθηκε.
  4. ότι επρόκειτο περί υπολείμματος αμερικανικού δορυφόρου.

Από την πλευρά των Βρετανών, επιστήμονες του ραδιοτηλεσκοπίου Τζόντρελ Μπανκ δήλωναν ότι δεν είχαν κατορθώσει να εντοπίσουν τον παράξενο αυτό δορυφόρο.

Η είδηση αυτή δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ”, στις 12/02/1960…

Το άρθρο, όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ", στις 12/02/1960
Το άρθρο, όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ”, στις 12/02/1960
0 0 ψήφοι
Αξιολόγηση άρθρου
guest

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments