Οι χάρτες του Πίρι Ρέις…

Ο αινιγματικός χάρτης του Πίρι Ρέις

Υπάρχουν ντοκουμέντα που πείθουν ότι πριν από 10.000 χρόνια αναπτύχθηκαν σπουδαίοι πολιτισμοί στον πλανήτη μας, σχεδόν όμοιοι με τον σύγχρονο πολιτισμό μας ή ίσως και ανώτεροι από τον δικό μας.

Οι χάρτες του Οθωμανού ναυάρχου Πίρι Ρέις, ο οποίος έζησε την εποχή του Κολόμβου, αποτελούν πειστήριο για αυτή τη θεωρία. Βρίσκονται στο Μουσείο των Ανακτόρων του Τοπκαπί στην Κωνσταντινούπολη και κανείς μέχρι σήμερα δεν έχει αμφισβητήσει σοβαρά την αυθεντικότητά τους.

Πίρι Ρέις (1465 - 1554)
Πίρι Ρέις (1465 – 1554)

Αυτοί οι χάρτες, που χρονολογούνται από το 1513 έως το 1528, δείχνουν με καταπληκτική ακρίβεια τη Βόρεια και Νότια Αμερική, καθώς και την Ανταρκτική. Φαίνεται, λοιπόν, να αποδεικνύουν ότι ο Χριστόφορος Κολόμβος ήξερε πολύ καλά πού κατευθυνόταν, όταν απέπλευσε το 1492 προς αναζήτηση νέων κόσμων.

Επίσης, αποδεικνύουν ότι δέκα τουλάχιστον αιώνες προ Χριστού ήταν γνωστή η ύπαρξη αυτών των ηπείρων. Το πιο αξιομνημόνευτο είναι ότι οι χάρτες περιέγραφαν με ακρίβεια όχι μόνο τις ακτές, αλλά και το εσωτερικό των συγκεκριμένων ηπείρων, παρέχοντας πλήθος πληροφοριών και λεπτομερειών.

Από άλλες έρευνες γνωστοποιήθηκε πως ο ναύαρχος Ρέις είχε στη δούλεψή του κάποιον παλιό καπετάνιο του Κολόμβου, από τον οποίο προφανώς συνέλεξε πληροφορίες για το σχεδιασμό του πληρέστατου αυτού χάρτη.

Ακόμη, είναι γνωστό πως ο Ρέις είχε χρησιμοποιήσει οκτώ αρχαίους ελληνικούς χάρτες της εποχής του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Ο αινιγματικός χάρτης του Πίρι Ρέις
Ο αινιγματικός χάρτης του Πίρι Ρέις

Ο Αμερικανός μηχανικός Άρλινγκτον Μάλερι που εξέτασε τους χάρτες, διαπίστωσε πως εκ πρώτης όψεως φαίνονταν ακριβείς και στην παραμικρή τους λεπτομέρεια, αν και ο Ρέις, μαζί με τους βοηθούς χαρτογράφους του, αγνοούσαν τα συστήματα σχεδίασης, καθώς ακόμη δεν είχαν αντίληψη του γεωγραφικού μήκους και πλάτους.

Άραγε, να πίστευαν πως η Γη ήταν επίπεδη; Είναι παράλογο να το υποθέσουμε.

Πριν από δυο χιλιάδες χρόνια, ο Ερατοσθένης είχε δώσει με θαυμαστή ακρίβεια το μήκος ενός βαθμού του μεσημβρινού. Το είχε προσδιορίσει σε 59,5 ναυτικά μίλια, ενώ στην πραγματικότητα είναι 60.

Αυτοί οι χάρτες περιέχουν πληροφορίες που ήταν άγνωστες ακόμα και στους σημερινούς χαρτογράφους, ειδικά σε ό,τι αφορά στην Ανταρκτική. Η Αμερικανική Υδρογραφική Υπηρεσία υπήρξε απολύτως κατηγορηματική γι’ αυτό το θέμα.

Για παράδειγμα, ορισμένες οροσειρές που δεν είχαν ανακαλυφθεί μέχρι το 1952, ήταν σημειωμένες στους χάρτες του Πίρι Ρέις και μάλιστα με το ακριβές ύψος τους. Ορισμένες άλλες οροσειρές, που δεν υπήρχα στους σύγχρονους χάρτες, αποδείχτηκε ότι βρίσκονταν πράγματι εκεί όπου τις σημείωνε ο Πίρι Ρέις, κάτω όμως από στρώματα πάγου, τα οποία σχηματίστηκαν πρόσφατα. Τα στοιχεία αυτά ελέγχθηκαν από Αμερικανούς επιστήμονες.

Για την Γροιλανδία αυτός ο έλεγχος έγινε από Γαλλικές Πολικές Αποστολές. Δεν υπήρχε καμία αμφιβολία: ο Πίρι Ρέις γνώριζε την Γροιλανδία όσο και ο Πωλ Εμίλ Βικτόρ. Σε ορισμένα, βεβαίως, σημεία, οι χάρτες του Πίρι Ρέις δεν συνέπιπταν με τους σημερινούς χάρτες. Ύστερα, όμως, από γεωλογικές έρευνες αποκαλύφτηκε ότι αυτά τα σημεία είχαν προσβληθεί περισσότερο από την θαλάσσια διάβρωση.

Ο Μάλερι, ο Ουώλτερς της Υδρογραφικής Υπηρεσίας του Αμερικανικού Ναυτικού κι ο Δανιήλ Λίνεχαν, διευθυντής του αστεροσκοπείου του Γεωφυσικού Έτους κατέληξαν πως οι χάρτες έχουν ηλικία 5.000 ετών, απορώντας πώς ήταν εφικτό οι θαλασσοπόροι εκείνης της τόσο παλιάς εποχής να διαθέτουν γνώσεις, που οι σύγχρονοί μας τις απέκτησαν πριν από λίγα μόλις χρόνια;

Εντυπωσιακότατο είναι επίσης το γεγονός ότι όλες οι οροσειρές της Ανταρκτικής είναι σημειωμένες με απαράμιλλη λεπτομέρεια, πολύ πριν αυτή εξερευνηθεί.

Ο Πολ Εμίλ Βικτόρ, διάσημος χαρτολόγος και σεισμολόγος, ομολογεί πως αδυνατεί να δώσει μια λογικοφανή εξήγηση. Και το πλέον μυστηριώδες είναι ότι οι οροσειρές της Ανταρκτικής, που διακρίνονται στους χάρτες του Πίρι Ρέις, έχουν οπωσδήποτε σχεδιασθεί πριν από την περίοδο των πάγων και συγκεκριμένα πριν οι πάγοι να καλύψουν τις οροσειρές και τις κοιλάδες. Δηλαδή, πριν από 10.000 χρόνια!

Το Αμερικανικό Ναυτικό προέβη σε μια ανορθόδοξη, αλλά αναγκαία επισήμανση: “Μόνο η ύπαρξη πτητικών μηχανών θα μπορούσε να δικαιολογήσει την αξιοπιστία την εν λόγω χαρτών τόσο βαθιά στο παρελθόν. Όμως, δε βρήκαμε αποδείξεις ότι οι χάρτες του Πίρι Ρέις συντάχτηκαν με τη βοήθεια αεροπλάνων. Βέβαια, θα ήταν ιδιαιτέρως ανησυχητικό εάν πιστεύαμε στην ύπαρξη ιπτάμενων μηχανών πριν από 50 αιώνες”.

Μήπως λοιπόν οι άνθρωποι είχαν δημιουργήσει πολύ προηγμένους πολιτισμούς χιλιάδες χρόνια πριν; Μήπως εξωγήινα όντα είχαν έρθει σε επαφή με τους ανθρώπους και μοιράστηκαν μαζί τους την τεχνολογία τους;

Ο Μάλερι ανακάλυψε ακόμη ίχνη μεταλλουργίας ηλικίας 7000 ετών, που αποδεικνύουν ότι οι άνθρωποι γνώριζαν να επεξεργάζονται τον χάλυβα σε υψικαμίνους των 9.000 βαθμών, κάτι για το οποίο η παλαιοντολογία δε μπορεί να μας δώσει καμιά ικανοποιητική απάντηση.

Δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι οι Κινέζοι γνώριζαν την πυξίδα πριν από 40 αιώνες. Οι Πολυνήσιοι ναυτικοί προσανατολίζονταν με τα αστέρια από την παλαιολιθική εποχή, ενώ οι Έλληνες είχαν κατασκευάσει στην αρχαιότητα τον μοναδικό μηχανισμό των Αντικυθήρων, που αποκωδικοποιούσε πολλά από τα μυστικά του ουράνιου κόσμου.

Οι χάρτες του Πίρι Ρέις έδωσαν κάποιες απαντήσεις, αλλά κυρίως άνοιξαν μια τεράστια συζήτηση για το πώς ήταν δυνατό οι άνθρωποι πριν από 50 αιώνες να γνωρίζουν τόσα πολλά…

Η είδηση αυτή δημοσιεύθηκε στο άρθρο της εφημερίδας “ΕΜΠΡΟΣ”, στις 17/12/1960…

Το άρθρο, όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "ΕΜΠΡΟΣ", στις 17/12/1960
Το άρθρο, όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “ΕΜΠΡΟΣ”, στις 17/12/1960
0 0 ψήφοι
Αξιολόγηση άρθρου
guest

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments