Μπορεί ένας υπνωτιστής να “φωτογραφίζει” με τα μάτια του;

Μπορεί ένας υπνωτιστής να "φωτογραφίζει" με τα μάτια του;
0
(0)

Μπορεί ένας υπνωτιστής να “φωτογραφίζει” με τα μάτια του; Οι επιστήμονες απαντούν αρνητικά στο ερώτημα αυτό, αλλά μια παράξενη ιστορία, που συνέβη γύρω στο 1950 στο Λονδίνο, θα μπορούσε να αποδείξει το αντίθετο.

Οι υπνωτιστές έχουν μυστηριώδεις υπερφυσικές δυνάμεις και κανείς δε μπορούσε να προβλέψει μέχρι ποιο σημείο θα γινόταν αυτές να αναπτυχθούν.

Ο υπνωτιστής Warren Beresford έκανε ένα καταπληκτικό πείραμα σε συνεργασία με τον Λονδρέζο ζωγράφο Βάσκα Λατζόλο. Ο ζωγράφος κάθισε σε μια καρέκλα στο ατελιέ του και πήρε το πινέλο του, έτοιμος να ζωγραφίσει. Ο υπνωτιστής κάρφωσε το βλέμμα του επάνω του και του είπε: “Αναπαύσου… Αναπαύσου… Τώρα μπορείς να κοιμηθείς. Κλείσε τα μάτια σου και κοιμήσου”.

Πραγματικά, ο καλλιτέχνης είχε κιόλας αποκοιμηθεί, ενώ ο υπνωτιστής έφυγε από τον χώρο. Όταν ο Λατζόλο ξύπνησε, άρχισε να ζωγραφίζει με φρενήρεις ρυθμούς, ώσπου ολοκλήρωσε το πορτραίτο του Warren Beresford, αποδίδοντάς το με συνταρακτικές λεπτομέρειες.

Το πείραμα αυτό απέδειξε ότι ο υπνωτισμός μπορεί να χρησιμοποιηθεί, για να ανασύρει στη μνήμη κάπως ζωηρότερα και με περισσότερες ουσιαστικές λεπτομέρειες τα χαρακτηριστικά ενός προσώπου. Έτσι, ο Άγγλος καλλιτέχνης κατόρθωσε να απεικονίσει με απόλυτη σαφήνεια τον υπνωτιστή του, με απειροελάχιστα στοιχεία που δεν είχε παρατηρήσει ποτέ.

Το περιστατικό αυτό απέδειξε όμως και κάτι ακόμα: ότι κατά τη διάρκεια του υπνωτισμού οξύνονται οι αισθήσεις. Οι υπνωτισμένοι μπορούν, εκτός από το να θυμούνται έντονα μερικά περιστατικά, να διατηρούν στη μνήμη τους πληρέστερη την εικόνα ενός ανθρώπου, μιας περιοχής, ενός γεγονότος, σαν να φωτογραφίζουν πραγματικά με τα μάτια τους.

Είναι δυνατόν να γίνει κάτι τέτοιο; Είναι αδιαμφισβήτητο ότι ορισμένοι καλλιτέχνες έχουν τρομερή μνήμη. Όσοι, όμως, έχουν το χάρισμα του υπνωτισμού, καταφέρνουν να απαθανατίσουν τόσο ολοκληρωμένα μια εικόνα, σαν αληθινές φωτογραφικές μηχανές.

Ο Άγγλος γιατρός Whigham, ερμηνεύοντας το φαινόμενο, υποστήριξε τα εξής: “Ο φωτογραφικός φακός είναι δημιούργημα του ανθρώπινου εγκεφάλου. Γιατί, λοιπόν, να αποκλείσουμε ότι τα μάτια μας δε μπορούν, κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες, να παίξουν αυτόν τον ρόλο;”

Το πείραμα, που τελέστηκε στην Αγγλία, απέδειξε για μια ακόμα φορά ότι ο άνθρωπος κρύβει μέσα του άγνωστες δυνάμεις, τις οποίες δύναται να χρησιμοποιήσει υπό ορισμένες προϋποθέσεις.

Η είδηση δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ”, στις 04/05/1963…

Το άρθρο, όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ", στις 04/05/1963
Το άρθρο, όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ”, στις 04/05/1963

Αξιολογήστε το άρθρο

Επιλογή βαθμολογίας

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Βαθμολογία - σύνολο αξιολογήσεων: 0

Καμία αξιολόγηση ως τώρα...

Αν βρίσκετε ενδιαφέρουσα τη θεματολογία μας...

Ακολουθήστε μας στα social media!

guest

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments