Η ανακάλυψη των λειψάνων του Λαζάρου στην Κύπρο…

Η ανακάλυψη των λειψάνων του Λαζάρου στην Κύπρο...
Μοιραστείτε το άρθρο...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

Στις 23 Νοεμβρίου του 1972, ανακαλύφθηκαν τα ιερά λείψανα του Αγίου Λαζάρου κατά τη διάρκεια ανασκαφών, υπό τη διεύθυνση του Αθανάσιου Παπαγεωργίου, εφόρου των Κυπριακών Αρχαιοτήτων.

Τα λείψανα του αγαπημένου φίλου του Ιησού εντοπίστηκαν σε λίθινη σαρκοφάγο, ακριβώς κάτω από την Αγία Τράπεζα του ομώνυμου ναού του Αγίου Λαζάρου, που βρίσκεται στη Λάρνακα. Τα οστά ήταν τυλιγμένα με ταινίες από φλούδες δέντρων.

Η Εκκλησία του Αγίου Λαζάρου στη Λάρνακα της Κύπρου
Η Εκκλησία του Αγίου Λαζάρου στη Λάρνακα της Κύπρου

Ο Λάζαρος είχε μεταβεί στην Κύπρο μαζί με τον Απόστολο Βαρνάβα και εκεί τον βρήκε ο θάνατος, αφού πρώτα διετέλεσε Επίσκοπος στο Κίτιο για πάνω από τριάντα χρόνια.

Σύμφωνα με τα ιστορικά στοιχεία του 10ου αιώνα μ.Χ., ο Βυζαντινός Αυτοκράτορας Λέων ΣΤ΄ ο Σοφός είχε διατάξει τη μετακομιδή των λειψάνων του Αγίου Λαζάρου στην Κωνσταντινούπολη.

Ψηφιδωτό στην Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης, που απεικονίζει τον Λέοντα ΣΤ' να αποτίει φόρο τιμής στον Χριστό
Ψηφιδωτό στην Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης, που απεικονίζει τον Λέοντα ΣΤ’ να αποτίει φόρο τιμής στον Χριστό

Λόγω αντιδράσεων, όμως, μερικά οστά διαμοιράστηκαν σε διαφορετικά σημεία, ενώ τα υπόλοιπα, μαζί με τα άγια σάβανα, τοποθετήθηκαν σε σαρκοφάγο. Ο Αυτοκράτορας Λέων έδωσε τη διαταγή να κτιστεί ο ομώνυμος ναός πάνω ακριβώς από τη σαρκοφάγο του στη Λάρνακα της Κύπρου.

Η ανακάλυψη αυτή θεωρήθηκε μεγάλης επιστημονικής αξίας, δεδομένου ότι τα λείψανα ήταν τυλιγμένα με λωρίδες κορμού δέντρου, δεμένες «χιαστί», όπως συνηθιζόταν από τους Εβραίους και τους Αιγυπτίους, καθώς η καταγωγή του Λαζάρου ήταν εβραϊκή.

Ο τάφος του Αγίου Λαζάρου
Ο τάφος του Αγίου Λαζάρου

Η ανακάλυψη αναμενόταν να προκαλέσει τεράστια συγκίνηση, όχι μόνο στο νησί, αλλά και σε ολόκληρη τη χριστιανική κοινότητα παγκοσμίως.

Η είδηση δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ», στις 29/11/1972…

Το άρθρο, όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ", στις 29/11/1972
Το άρθρο, όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ», στις 29/11/1972

Αξιολογήστε το άρθρο

Επιλογή βαθμολογίας

Μέση βαθμολογία / 5. Βαθμολογία - σύνολο αξιολογήσεων:

Σχετικά άρθρα

Θεάσεις ιπτάμενων δίσκων σε Ρόδο και Κύπρο, το 1950… Η παράξενη είδηση αυτή συνέπεσε με παρόμοια πληροφόρηση από την Ελλάδα και...συγκεκριμένα, από τη Ρόδο, όπου είχαν θεαθεί ιπτάμενοι δίσκοι...
Ιπτάμενοι δίσκοι στην Κύπρο… ... έγιναν αντιληπτοί κατά τη διάρκεια της νύχτας να πετούν πάνω από το νησί...
Ιπτάμενα «βαρέλια» πάνω από την Κύπρο, το 1957… Όπως πρόσθεσαν, τα ιπτάμενα αυτά "βαρέλια" μετακινούνταν με μεγάλη ταχύτητα προς...τα βορειοανατολικά και σε χαμηλό σχετικά ύψος...
Ιπτάμενο αντικείμενο στον κυπριακό ουρανό… ...αντικείμενο κωνικού σχήματος και διαμέτρου πενήντα περίπου μέτρων...
Α.Τ.Ι.Α. πάνω από τη Λεμεσό, το 1954… Το απόγευμα της 3ης Δεκεμβρίου, ένα φωτεινό κυκλικό ιπτάμενο αντικείμενο έκανε...την εμφάνισή του σε μεγάλο ύψος πάνω από την πόλη. Το παράξενο αντικείμενο...
Το μαζικό κύμα εμφανίσεων Α.Τ.Ι.Α. τον Μάρτιο του 1950… Στα τέλη Μαρτίου του 1950, ένα μαζικό κύμα εμφάνισης άγνωστης ταυτότητας ιπτάμενων...αντικειμένων, ιδιαιτέρως στην περιοχή της Μεσογείου, απασχόλησε εντόνως τα...διεθνή μέσα μαζικής ενημέρωσης...
Εμφάνιση ιπτάμενου δίσκου πάνω από τη Λευκωσία… Το άγνωστο αντικείμενο έκανε την εμφάνισή του πολλές φορές στον ουρανό,...εκπέμποντας κόκκινες και μπλε λάμψεις...
Μοιραστείτε το άρθρο...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

Σχολιάστε το άρθρο

avatar

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.