Η ανακάλυψη των λειψάνων του Λαζάρου στην Κύπρο…

Η ανακάλυψη των λειψάνων του Λαζάρου στην Κύπρο...

Στις 23 Νοεμβρίου του 1972, ανακαλύφθηκαν τα ιερά λείψανα του Αγίου Λαζάρου κατά τη διάρκεια ανασκαφών, υπό τη διεύθυνση του Αθανάσιου Παπαγεωργίου, εφόρου των Κυπριακών Αρχαιοτήτων.

Τα λείψανα του αγαπημένου φίλου του Ιησού εντοπίστηκαν σε λίθινη σαρκοφάγο, ακριβώς κάτω από την Αγία Τράπεζα του ομώνυμου ναού του Αγίου Λαζάρου, που βρίσκεται στη Λάρνακα. Τα οστά ήταν τυλιγμένα με ταινίες από φλούδες δέντρων.

Η Εκκλησία του Αγίου Λαζάρου στη Λάρνακα της Κύπρου
Η Εκκλησία του Αγίου Λαζάρου στη Λάρνακα της Κύπρου

Ο Λάζαρος είχε μεταβεί στην Κύπρο μαζί με τον Απόστολο Βαρνάβα και εκεί τον βρήκε ο θάνατος, αφού πρώτα διετέλεσε Επίσκοπος στο Κίτιο για πάνω από τριάντα χρόνια.

Σύμφωνα με τα ιστορικά στοιχεία του 10ου αιώνα μ.Χ., ο Βυζαντινός Αυτοκράτορας Λέων ΣΤ΄ ο Σοφός είχε διατάξει τη μετακομιδή των λειψάνων του Αγίου Λαζάρου στην Κωνσταντινούπολη.

Ψηφιδωτό στην Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης, που απεικονίζει τον Λέοντα ΣΤ' να αποτίει φόρο τιμής στον Χριστό
Ψηφιδωτό στην Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης, που απεικονίζει τον Λέοντα ΣΤ’ να αποτίει φόρο τιμής στον Χριστό

Λόγω αντιδράσεων, όμως, μερικά οστά διαμοιράστηκαν σε διαφορετικά σημεία, ενώ τα υπόλοιπα, μαζί με τα άγια σάβανα, τοποθετήθηκαν σε σαρκοφάγο. Ο Αυτοκράτορας Λέων έδωσε τη διαταγή να κτιστεί ο ομώνυμος ναός πάνω ακριβώς από τη σαρκοφάγο του στη Λάρνακα της Κύπρου.

Η ανακάλυψη αυτή θεωρήθηκε μεγάλης επιστημονικής αξίας, δεδομένου ότι τα λείψανα ήταν τυλιγμένα με λωρίδες κορμού δέντρου, δεμένες “χιαστί”, όπως συνηθιζόταν από τους Εβραίους και τους Αιγυπτίους, καθώς η καταγωγή του Λαζάρου ήταν εβραϊκή.

Ο τάφος του Αγίου Λαζάρου
Ο τάφος του Αγίου Λαζάρου

Η ανακάλυψη αναμενόταν να προκαλέσει τεράστια συγκίνηση, όχι μόνο στο νησί, αλλά και σε ολόκληρη τη χριστιανική κοινότητα παγκοσμίως.

Η είδηση δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ”, στις 29/11/1972…

Το άρθρο, όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ", στις 29/11/1972
Το άρθρο, όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ”, στις 29/11/1972
5 1 ψήφος
Αξιολόγηση άρθρου
Subscribe
Notify of
guest

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments