Οι Δώδεκα Μάγοι…

Η Προσκύνηση των Μάγων, πίνακας του Gentile da Fabriano (1423)
4
(1)

Ο Σύρος ιστοριοδίφης Αχμέτ Ζαχέμπ δημοσίευσε μια μελέτη στην επιθεώρηση “Ιστορική Έρευνα”, όπου υποστήριζε ότι οι Μάγοι δεν ήταν τρεις, όπως θέλει η χριστιανική παράδοση, αλλά δώδεκα!

Ο Ζαχέμπ εξηγούσε πως δεν υπάρχει γραπτή μαρτυρία ότι ο αριθμός των Μάγων ήταν εκείνος που διατρανώνει η παράδοση. Κατά τα λεγόμενά του, μόνο ο Ευαγγελιστής Ματθαίος αναφέρεται στην ύπαρξή τους, χρησιμοποιώντας απλώς πληθυντικό αριθμό.

Ο Σύρος ιστοριοδίφης αναφερόταν σε τοιχογραφίες, που ανακαλύφθηκαν τον Ιούνιο του 1966 στη Συρία και στην Παλαιστίνη, όπου εμφανίζονταν δώδεκα Μάγοι να προσφέρουν δώρα στον Ιησού. Οι τοιχογραφίες αυτές βρέθηκαν σε σπήλαια, όπου κατέφευγαν οι Χριστιανοί τα πρώτα χρόνια του χριστιανισμού, για να προσευχηθούν μακριά από τους διώκτες τους.

Η Προσκύνηση των Μάγων, πίνακας του Gentile da Fabriano (1423)
Η Προσκύνηση των Μάγων, πίνακας του Gentile da Fabriano (1423)

Την εκδοχή αυτή ενίσχυε στη μελέτη του ο Ζαχέμπ με το γεγονός ότι στη Βιβλιοθήκη των Παρισίων υπάρχει χειρόγραφο του έβδομου αιώνα, όπου αναφέρονται δώδεκα συριακά ονόματα ως Μάγοι, κάτι που ήταν σύμφωνο και με την αρμενική παράδοση.

Πάντως, ο Αχμέτ Ζαχέμπ υποστήριζε σθεναρά πως η αλήθεια για τον ακριβή αριθμό των Μάγων κρυβόταν στις τοιχογραφίες των πρώτων Χριστιανών.

Επιπλέον, ο ιστοριοδίφης πρόσθετε ότι οι Μάγοι δεν είχαν μαζί τους χρυσό, σμύρνα και λιβάνι, αλλά το κύριο φορτίο του καραβανιού τους ήταν πιπέρι, το οποίο μετέφεραν από την Περσία με σκοπό το εμπόριο, αλλά καθώς πληροφορήθηκαν τη γέννηση του Ιησού, θεώρησαν καθήκον τους να προσφέρουν αξιόλογα δώρα.

Η είδηση δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ”, στις 25/12/1966…

Το άρθρο, όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ", στις 25/12/1966
Το άρθρο, όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ”, στις 25/12/1966

Αξιολογήστε το άρθρο

Επιλογή βαθμολογίας

Μέση βαθμολογία 4 / 5. Βαθμολογία - σύνολο αξιολογήσεων: 1

Καμία αξιολόγηση ως τώρα...

Αν βρίσκετε ενδιαφέρουσα τη θεματολογία μας...

Ακολουθήστε μας στα social media!

guest

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments