Οι Τρεις Μάγοι με τα δώρα…

Οι Τρεις Μάγοι με τα δώρα...

Οι Τρεις Μάγοι, που σύμφωνα με την παράδοση ξεκίνησαν από την Περσία για να προσκυνήσουν τον νεογέννητο Χριστό και να του προσφέρουν τα ευλαβικά τους δώρα, είναι μορφές του θρύλου, που ωστόσο έχουν και εντελώς ιστορική υπόσταση.

Οι Μάγοι, δηλαδή οι σοφοί μελετητές των ουράνιων φαινομένων, προέρχονταν από την Περσία, τη χώρα όπου οι μελέτες αυτές παρουσίασαν ιδιαίτερη άνθιση.

Μάρκο Πόλο (1254 - 1324)
Μάρκο Πόλο (1254 – 1324)

Ο μεγάλος Βενετός εξερευνητής Μάρκο Πόλο, ο οποίος διέσχισε αρκετές φορές την Ανατολή κατά τον 13ο αιώνα, μας άφησε μιαν ενδιαφέρουσα μαρτυρία σε σύγγραμμά του. Σε ένα από τα ταξίδια του, ο Μάρκο Πόλο πέρασε από τη Σεβάχ, μια πόλη της Βόρειας Περσίας, που δεν υπάρχει σήμερα.

Διάφοροι λόγιοι του τόπου εκείνου τον πληροφόρησαν ότι από εκεί είχαν ξεκινήσει οι Τρεις Μάγοι για το προσκύνημα του νεογέννητου Χριστού, οδηγημένοι από ένα συγκλονιστικό ουράνιο φαινόμενο με απόκοσμη λάμψη.

Ο Μάρκο Πόλο, όταν ζήτησε περισσότερα στοιχεία γύρω από το θέμα αυτό, έμαθε ότι οι Μάγοι πέθαναν στην πατρίδα τους και είδε τους τάφους τους, όπου υπήρχαν ακόμη τα σκηνώματά τους άθικτα.

Ανεξάρτητα, όμως, από όλα αυτά, οι ερευνητές του θέματος παρατήρησαν ότι υπάρχει μια αναμφισβήτητη χρονική ανακρίβεια στην ευαγγελική περιγραφή της πορείας και του προσκυνήματος των Μάγων.

Όπως αναφέρεται, λοιπόν, οι τρεις σοφοί έφτασαν στη Βηθλεέμ, όταν ο Ιησούς ήταν μόλις λίγων ημερών. Έτσι, εξάλλου, παραδέχεται και η ακολουθία των Θεοφανείων, που απέχει λίγες μέρες από τα Χριστούγεννα.

Για να φτάσουν οι Τρεις Μάγοι από την Περσία στην Παλαιστίνη, ταξιδεύοντας με τα μέσα της εποχής εκείνης, πρέπει να χρειάστηκαν ένα έτος, ίσως και περισσότερο. Θα έφταναν δηλαδή στη Βηθλεέμ, όταν ο Χριστός είχε αρχίσει να βαδίζει και ίσως, μάλιστα, και να μιλά.

Τα δώρα που προσφέρονται στα παιδιά, με την ευκαιρία των εορτών, συνδέονται στις διάφορες χριστιανικές χώρες με κάποιον Άγιο ή με μια μορφή “ευεργέτη των μικρών”. Όπως η Ορθοδοξία έχει τον Άγιο Βασίλειο, που μοιράζει τα δώρα της Πρωτοχρονιάς, έτσι και στη Δύση Καθολικοί και Διαμαρτυρόμενοι έχουν τον δικό τους γραφικό γέροντα με τα κατάλευκα γένια, που συμβολίζει τα Χριστούγεννα και φέρνει τη χαρά στα μικρά παιδιά, δίνοντάς τους δώρα που βγάζει από τον σάκο του.

Ο τύπος αυτός, στις περισσότερες χώρες, είναι γνωστός ως “Χριστουγεννιάτικος Παππούς”. Αλλά σε ορισμένες χώρες, όπως στη Γερμανία, το όνομα του γενναιόδωρου γέροντα με τη χαρούμενη εμφάνιση είναι ο Άγιος Νικόλαος. Αυτός θεωρείται ο κομιστής των δώρων που μοιράζονται τα Χριστούγεννα.

Αλλά ποια σχέση μπορεί να έχει ο Άγιος Νικόλας με τα χριστουγεννιάτικα δώρα, που η μνήμη του εορτάζεται στις 6 Δεκεμβρίου;

Σύμφωνα με την πιο πιθανή εκδοχή, ο Άγιος Νικόλαος χαρακτηρίστηκε σε ορισμένες περιοχές ως ευεργέτης των παιδιών εξαιτίας μιας παρερμηνείας σχετικά με το θέμα που απεικονιζόταν σε μια μεσαιωνική αγιογραφία. Ο Άγιος Νικόλαος παρουσιαζόταν ανάμεσα στα μέλη ενός πληρώματος ενός πλοίου, που έσωσε με ένα θαύμα του από βέβαιο ναυάγιο και πνιγμό.

Ο αγιογράφος, λοιπόν, ακολουθώντας την τεχνοτροπία μιας σχολής της εποχής του, θέλησε να αποδώσει τον Άγιο με υπεράνθρωπες σωματικές διαστάσεις σε σύγκριση με τους υπόλοιπους ανθρώπους, που φαίνονταν πλάι του σα νήπια. Συνεπώς, η λαϊκή φαντασία έπλασε τον Άγιο Νικόλαο προστάτη των παιδιών.

Κι επειδή γίνεται λόγος για τα παιδικά δώρα, σημειώνουμε ότι στη Δανία, στο Βέλγιο και στην Αυστρία η προσφορά τους αποδίδεται στον Άγιο Θωμά, που η μνήμη του τιμάται στις 21 Δεκεμβρίου.

Στη Δανία, μάλιστα, αν και οι σχολικές διακοπές δεν έχουν ακόμα ξεκινήσει εκείνη την ημέρα, τα παιδιά πηγαίνουν τυπικά στο σχολείο, όπου δε γίνεται μάθημα. Και περνούν τη μέρα τους παίζοντας στον περίβολο.

Η είδηση δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “ΕΜΠΡΟΣ”, στις 22/12/1962…

Το άρθρο, όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "ΕΜΠΡΟΣ", στις 22/12/1962
Το άρθρο, όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “ΕΜΠΡΟΣ”, στις 22/12/1962
0 0 ψήφοι
Αξιολόγηση άρθρου
Subscribe
Notify of
guest

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments