Υπήρξαν οι Τρεις Μάγοι;

Η Προσκύνηση των Τριών Μάγων, πίνακας του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, 1568

Υπήρξαν άραγε οι Τρεις Μάγοι; Η παράδοση λέει ότι μόλις είδαν ένα άστρο στον ουρανό, κατάλαβαν ότι είχε γεννηθεί ο Σωτήρας του κόσμου και το ακολούθησαν. Το άστρο τους οδήγησε στο Θείο βρέφος, όπου πήγαν ταπεινά για να Το προσκυνήσουν.

Αν τελικώς υπήρξαν, τι ήταν; Μάγοι ή βασιλιάδες, όπως αναφέρει μια άλλη εκδοχή;

Η Προσκύνηση των Τριών Μάγων, πίνακας του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, 1568
Η Προσκύνηση των Τριών Μάγων, πίνακας του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, 1568

Οι Τρεις Μάγοι ήταν ο Βαλτασάρ, ο Γασπάρ και ο Μελχιώρ. Ο μόνος που έκανε αναφορά σ’ αυτούς, χωρίς όμως να αναφέρει τα ονόματά τους, ήταν ο Ευαγγελιστής Ματθαίος. Σε κανένα άλλο εκκλησιαστικό κείμενο δε γίνεται λόγος για τους Τρεις Μάγους. Όμως, η μικρή περικοπή του Ματθαίου ήταν αρκετή για να δώσει φτερά στη λαϊκή φαντασία, ώστε να δημιουργηθούν διάφοροι θρύλοι.

Ο Ματθαίος τους αποκαλεί Μάγους κι όχι βασιλιάδες. Τι ήταν όμως οι Μάγοι εκείνη τη μακρινή εποχή; Ήταν αυτό που αντιλαμβανόμαστε σήμερα, δηλαδή άνθρωποι που έχουν τη δυνατότητα να έρθουν σε επικοινωνία με τις σκοτεινές δυνάμεις που διέπουν τη ζωή;

Ο Ευαγγελιστής Ματθαίος
Ο Ευαγγελιστής Ματθαίος

Τουναντίον! Εκείνη τη χρονική περίοδο, οι μάγοι ήταν ιερείς της πανάρχαιας θρησκείας των Μήδων και των Περσών, δηλαδή του Ζωροάστρη. Επί της βασιλείας του Αυτοκράτορα Αυγούστου, δεν είχαν πια ούτε την ισχύ, αλλά ούτε τη σημασία που είχαν οι προκάτοχοί τους έξι αιώνες πριν.

Ζωροάστρης ή Ζαρατούστρα
Ζωροάστρης ή Ζαρατούστρα

Η έννοια του Μάγου είχε πάρει πλατύτερο χαρακτήρα. Ο Μάγος μπορούσε να είναι ένας σοφός, ένας σοβαρός αστρονόμος. Άλλωστε, τότε η Ανατολή ήταν η κοιτίδα της επιστήμης, της γνώσης και της σοφίας.

Αλλά γιατί πήγαν οι Μάγοι, που ήταν οι σοφοί της Ανατολής, στην Ιουδαία; Πώς γνώριζαν ότι ο Σωτήρας του κόσμου θα γεννιόταν στην τόσο μακρινή τους Βηθλεέμ;

Προτομή του πρώτου Ρωμαίου αυτοκράτορα, Οκταβιανού Αυγούστου
Προτομή του πρώτου Ρωμαίου αυτοκράτορα, Οκταβιανού Αυγούστου

Οι Εβραίοι τότε ήταν πολυάριθμοι στην Αραβία, αλλά και πέρα απ’ αυτήν. Μιλούσαν ελεύθερα σε όλους για τις προσδοκίες τους σχετικά με την έλευση του Μεσσία. Κάτω απ’ αυτές τις συνθήκες, μπορεί κανείς εύκολα να συμπεράνει πως οι Μάγοι, όταν είδαν ένα καινοφανές άστρο στον ουράνιο θόλο, αποφάσισαν να πάνε στη Βηθλεέμ.

Σύμφωνα με μια θεωρία, οι Τρεις Μάγοι αντιπροσώπευαν τις τρεις γνωστές φυλές: τη λευκή, τη μαύρη και την κίτρινη. Γι’ αυτό σε όλα τα καλλιτεχνικά δημιουργήματα, ο Γασπάρ απεικονιζόταν ως μελαμψός Αιθίοπας.

Η παράδοση λέει ότι 33 χρόνια μετά το ταξίδι τους στη Βηθλεέμ, οι Τρεις Μάγοι ξαναγύρισαν στην Ιερουσαλήμ και ξανασυναντήθηκαν και οι τρεις μαζί, όταν ο Ιησούς είχε σταυρωθεί. Αναγνωρίστηκαν μπροστά στον τάφο του και αποφάσισαν να εγκαταστήσουν τις σκηνές τους στα περίχωρα της πόλης και να μη χωρίσουν ποτέ πια. Μάλιστα, ο Απόστολος Θωμάς τους μύησε στον χριστιανισμό και τους βάφτισε χριστιανούς.

Απόστολος Θωμάς
Απόστολος Θωμάς

Τρεις αιώνες αργότερα, η αυτοκράτειρα Ελένη, μητέρα του Κωνσταντίνου, πήγε στην Ιερουσαλήμ, για να βρει τον τάφο του Ιησού. Έπειτα από πολλές έρευνες και ανασκαφές, ανακάλυψε τον σταυρό και ταυτόχρονα, εκεί κοντά, και τους τάφους των Τριών Μάγων. Η αυτοκράτειρα μετέφερε τα άγια λείψανα στην Κωνσταντινούπολη, από όπου ένας επίσκοπος τα πήγε εντέλει στο Μιλάνο.

Η Αγία Ελένη, πίνακας του Cima Da Conegliano (1459-1518)
Η Αγία Ελένη, πίνακας του Cima Da Conegliano (1459-1518)

Οι Τρεις Μάγοι θα βρίσκονταν ακόμη στην Ιταλία, αν ο Γερμανός αυτοκράτορας Φρειδερίκος Α’ Μπαρμπαρόσα δε λεηλατούσε το Μιλάνο. Έτσι, μετέφερε τα οστά των Μάγων στην Κολωνία. Οι Γερμανοί έχουν αναγείρει μια ωραιότατη εκκλησία γοτθικού ρυθμού προς τιμή τους.

Η λειψανοθήκη των Τριών Μάγων στον Καθεδρικό Ναό της Κολωνίας
Η λειψανοθήκη των Τριών Μάγων στον Καθεδρικό Ναό της Κολωνίας

Η είδηση δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ”, στις 25/12/1964…

Το άρθρο, όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ", στις 25/12/1964
Το άρθρο, όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ”, στις 25/12/1964
0 0 ψήφοι
Αξιολόγηση άρθρου
Subscribe
Notify of
guest

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments