Η πρώτη απόπειρα δημιουργίας τεχνητής ζωής…

Η πρώτη απόπειρα δημιουργίας τεχνητής ζωής…
Μοιραστείτε το άρθρο...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

Πάταγο προκάλεσε σ’ ολόκληρο τον κόσμο η είδηση σχετικά με τη νέα, τεράστια επιστημονική επιτυχία του Ιταλού καθηγητή Ντανιέλε Πετρούτσι, ο οποίος κατόρθωσε να δημιουργήσει τεχνητή ζωή, δηλαδή ανθρώπινο έμβρυο που έζησε έξω από το ανθρώπινο σώμα για περίπου δύο μήνες.
Το καταπληκτικό αυτό πείραμα διεξήχθη το 1961, στη Μπολόνια της Ιταλίας, από τον καθηγητή Πετρούτσι, ο οποίος είχε στο πλευρό του την πολύτιμη συνεργάτιδά του Δόκτορα Λάουρα Ντι Πάουλι.

Ντανιέλε Πετρούτσι (1923 - 1973)
Ντανιέλε Πετρούτσι (1923 – 1973)

Το «μωρό» του καθηγητή, που θύμιζε στους ανθρώπους τη μυθολογική γέννηση της θεάς Αθηνάς από το κεφάλι του Δία, ακολούθησε τη μυστηριώδη διαδικασία ζωής για εξήντα ημέρες. Με αυτόν τον τρόπο, εξασφάλισε στον διαπρεπή Ιταλό επιστήμονα, εκτός από τον παγκόσμιο θαυμασμό, και το βραβείο της «Ιταλικής Εβδομάδας», που οργανώθηκε στη Ρώμη, για την επιστημονική ταινία: «Η γέννηση και η ζωή ενός ανθρώπινου εμβρύου μέχρι τον δεύτερο μήνα».

Το όνομα του καθηγητή Ντανιέλε Πετρούτσι έγινε ευρέως γνωστό στις 13 Ιανουαρίου του 1961. Ο διακεκριμένος επιστήμονας ήταν όχι μόνο άριστος βιολόγος, αλλά ταυτοχρόνως χειρουργός, παθολόγος και φωτογράφος μεγάλης αξίας.

Για πολλούς μήνες, ο Πετρούτσι μαζί με τους συνεργάτες του, κατάφερε να σημειώσει καταπληκτικές προόδους στη λύση του προβλήματος της δημιουργίας ζωής (γονιμοποίηση επί της υάλου). Τελικά, επέτυχε τη γονιμοποίηση ωαρίου μέσα στον δοκιμαστικό σωλήνα, θέτοντάς το σε επαφή με σπερματοζωάριο.

Ο Δρ. Πετρούτσι μαζί με τη συνεργάτιδά του, Δρ. Λάουρα Ντι Πάουλι
Ο Δρ. Πετρούτσι μαζί με τη συνεργάτιδά του, Δρ. Λάουρα Ντι Πάουλι

Για είκοσι επτά ημέρες, το πρώτο τεχνητό ανθρώπινο έμβρυο έζησε έξω από το φυσιολογικό περιβάλλον, τη μήτρα, προκαλώντας τους κεραυνούς της Εκκλησίας, η οποία διατράνωνε ότι η γέννηση του ανθρώπου αποτελεί θείον μυστήριον, εκφράζοντας τις επιφυλάξεις της προς τους βιολόγους.

Ο Ιταλός επιστήμονας, στις κατηγορίες του Βατικανού, απάντησε θυμωμένα: «Δε δημιούργησα έναν Φρανκενστάιν! Απλά κάνω επιστήμη!»

Σε δεύτερο επίπεδο, ο Ντανιέλε Πετρούτσι ασχολήθηκε με ένα ακόμη λεπτό θέμα, δηλαδή πώς να επιβιώσει ένα ανθρώπινο έμβρυο για πολλούς μήνες. Έτσι, κατόρθωσε να δημιουργήσει τεχνητώς, μέσα σε δοκιμαστικό σωλήνα, τις προϋποθέσεις που υφίστανται στο σώμα της μητέρας.

Ο ειδικός φωτογραφικός εξοπλισμός που χρησιμοποιήθηκε για το πείραμα
Ο ειδικός φωτογραφικός εξοπλισμός που χρησιμοποιήθηκε για το πείραμα

Για να παρακολουθήσει και να μελετήσει την εξέλιξη του εμβρύου, την εμφάνιση των πρώτων οργανικών κέντρων, του ήπατος, του εγκεφάλου κλπ., ο καθηγητής Πετρούτσι εγκατέστησε φωτογραφικό μηχάνημα, που αποτύπωνε στο φιλμ την καταπληκτική αυτή εξέλιξη και πορεία. Αυτό ακριβώς το φιλμ βραβεύτηκε στη Ρώμη, το οποίο είχε κεφαλαιώδη σημασία για τη διαφώτιση του μυστηρίου της ζωής.

Ο καθηγητής Ντανιέλε Πετρούτσι ήλπιζε ότι η ανακάλυψή του θα βοηθούσε στην καταπολέμηση ανίατων ασθενειών, όπως ο καρκίνος και ότι θα ήταν κάποια στιγμή εφικτό να καλλιεργηθούν ανθρώπινα όργανα, ώστε να πραγματοποιούνται μεταμοσχεύσεις σε πάσχοντες ανθρώπινους οργανισμούς.

Η είδηση αυτή δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΕΜΠΡΟΣ», στις 20/05/1961…

Το άρθρο, όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "ΕΜΠΡΟΣ", στις 20/05/1961
Το άρθρο, όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΕΜΠΡΟΣ», στις 20/05/1961

Σχετικά άρθρα

Εμφάνιση σφαιρικού κεραυνού μέσα σε σπίτι… Η Φελιτσιτά Γκαμπιάτι Αλμπερταρέλλι κατοικούσε στο Τορίνο της Ιταλίας. Στις...αρχές Ιουλίου του 1956, της συνέβη κάτι πραγματικό ασυνήθιστο, που έμοιαζε μάλλον...απίθανο, όταν καλέστηκε να το εξηγήσει στους γείτονές της.
Η Σονάτα του Διαβόλου… Ο Ιταλός Giuseppe Tartini ήταν ένας από τους σπουδαιότερους συνθέτες της Μπαρόκ μουσικής,...αλλά και αριστοτέχνης βιολονίστας...
Το φάντασμα του Έφιππου Βαρόνου (Μέρος Α’)… Το πρώτο μέρος της ιστορίας του "Σιδηρού Βαρόνου" Μπετίνο Ρικασόλι...
«Φώτα» πάνω από την Ιταλία… Οι ιταλικές εφημερίδες διερωτώνταν την επόμενη ημέρα, κατά πόσο επρόκειτο περί...ενός ή περισσοτέρων ιπτάμενων δίσκων...
Η απαγωγή από εξωγήινους που συντάραξε την Ιταλία… "Είχαν κίτρινα τριγωνικά μάτια, πράσινο δέρμα και στις παρειές τους είχαν αγκάθια....Όταν μιλούσαν, ένα πράσινο φως έβγαινε από το στόμα τους"...
Φάντασμα προκαλεί την ματαίωση γάμου… "Το φάντασμα του πατέρα μου!" και φεύγει τρέχοντας από την εκκλησία...
Μαζικές εμφανίσεις Α.Τ.Ι.Α. στην Ιταλία… Δύο ψαράδες στο Φορλάνι είδαν επίσης το αντικείμενο, που όπως είπαν, είχε σχήμα V...
Η βυθισμένη πόλη της Αδριατικής… Μία ολόκληρη πόλη με καλοδιατηρημένους πύργους, παλαιά ανάκτορα, μία εκκλησία, με...τους δρόμους της και τις πλατείες της, ανακαλύφθηκε τον Ιούνιο του 1959 στον βυθό...της θάλασσας, κοντά στη Βενετία...
Θησαυρός στο λιμάνι της Αγκόνα… Τον Δεκέμβρη του 1927, στην Αγκόνα της Ιταλίας, ενεργούνταν εκχωματώσεις, ούτως ώστε...να ευρυνθεί η είσοδος του λιμανιού...
Το «ιπτάμενο τσιγάρο»… Οι περιγραφές μιλούσαν για ένα ιπτάμενο αντικείμενο, κοκκινωπού χρώματος και...σχήματος που έμοιαζε με "τσιγάρο"...
Μοιραστείτε το άρθρο...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

Σχολιάστε το άρθρο

Κάνετε το πρώτο σχόλιο!

avatar