Η πρώτη απόπειρα δημιουργίας τεχνητής ζωής…

Η πρώτη απόπειρα δημιουργίας τεχνητής ζωής…

Πάταγο προκάλεσε σ’ ολόκληρο τον κόσμο η είδηση σχετικά με τη νέα, τεράστια επιστημονική επιτυχία του Ιταλού καθηγητή Ντανιέλε Πετρούτσι, ο οποίος κατόρθωσε να δημιουργήσει τεχνητή ζωή, δηλαδή ανθρώπινο έμβρυο που έζησε έξω από το ανθρώπινο σώμα για περίπου δύο μήνες.
Το καταπληκτικό αυτό πείραμα διεξήχθη το 1961, στη Μπολόνια της Ιταλίας, από τον καθηγητή Πετρούτσι, ο οποίος είχε στο πλευρό του την πολύτιμη συνεργάτιδά του Δόκτορα Λάουρα Ντι Πάουλι.

Ντανιέλε Πετρούτσι (1923 - 1973)
Ντανιέλε Πετρούτσι (1923 – 1973)

Το “μωρό” του καθηγητή, που θύμιζε στους ανθρώπους τη μυθολογική γέννηση της θεάς Αθηνάς από το κεφάλι του Δία, ακολούθησε τη μυστηριώδη διαδικασία ζωής για εξήντα ημέρες. Με αυτόν τον τρόπο, εξασφάλισε στον διαπρεπή Ιταλό επιστήμονα, εκτός από τον παγκόσμιο θαυμασμό, και το βραβείο της “Ιταλικής Εβδομάδας”, που οργανώθηκε στη Ρώμη, για την επιστημονική ταινία: “Η γέννηση και η ζωή ενός ανθρώπινου εμβρύου μέχρι τον δεύτερο μήνα”.

Το όνομα του καθηγητή Ντανιέλε Πετρούτσι έγινε ευρέως γνωστό στις 13 Ιανουαρίου του 1961. Ο διακεκριμένος επιστήμονας ήταν όχι μόνο άριστος βιολόγος, αλλά ταυτοχρόνως χειρουργός, παθολόγος και φωτογράφος μεγάλης αξίας.

Για πολλούς μήνες, ο Πετρούτσι μαζί με τους συνεργάτες του, κατάφερε να σημειώσει καταπληκτικές προόδους στη λύση του προβλήματος της δημιουργίας ζωής (γονιμοποίηση επί της υάλου). Τελικά, επέτυχε τη γονιμοποίηση ωαρίου μέσα στον δοκιμαστικό σωλήνα, θέτοντάς το σε επαφή με σπερματοζωάριο.

Ο Δρ. Πετρούτσι μαζί με τη συνεργάτιδά του, Δρ. Λάουρα Ντι Πάουλι
Ο Δρ. Πετρούτσι μαζί με τη συνεργάτιδά του, Δρ. Λάουρα Ντι Πάουλι

Για είκοσι επτά ημέρες, το πρώτο τεχνητό ανθρώπινο έμβρυο έζησε έξω από το φυσιολογικό περιβάλλον, τη μήτρα, προκαλώντας τους κεραυνούς της Εκκλησίας, η οποία διατράνωνε ότι η γέννηση του ανθρώπου αποτελεί θείον μυστήριον, εκφράζοντας τις επιφυλάξεις της προς τους βιολόγους.

Ο Ιταλός επιστήμονας, στις κατηγορίες του Βατικανού, απάντησε θυμωμένα: “Δε δημιούργησα έναν Φρανκενστάιν! Απλά κάνω επιστήμη!”

Σε δεύτερο επίπεδο, ο Ντανιέλε Πετρούτσι ασχολήθηκε με ένα ακόμη λεπτό θέμα, δηλαδή πώς να επιβιώσει ένα ανθρώπινο έμβρυο για πολλούς μήνες. Έτσι, κατόρθωσε να δημιουργήσει τεχνητώς, μέσα σε δοκιμαστικό σωλήνα, τις προϋποθέσεις που υφίστανται στο σώμα της μητέρας.

Ο ειδικός φωτογραφικός εξοπλισμός που χρησιμοποιήθηκε για το πείραμα
Ο ειδικός φωτογραφικός εξοπλισμός που χρησιμοποιήθηκε για το πείραμα

Για να παρακολουθήσει και να μελετήσει την εξέλιξη του εμβρύου, την εμφάνιση των πρώτων οργανικών κέντρων, του ήπατος, του εγκεφάλου κλπ., ο καθηγητής Πετρούτσι εγκατέστησε φωτογραφικό μηχάνημα, που αποτύπωνε στο φιλμ την καταπληκτική αυτή εξέλιξη και πορεία. Αυτό ακριβώς το φιλμ βραβεύτηκε στη Ρώμη, το οποίο είχε κεφαλαιώδη σημασία για τη διαφώτιση του μυστηρίου της ζωής.

Ο καθηγητής Ντανιέλε Πετρούτσι ήλπιζε ότι η ανακάλυψή του θα βοηθούσε στην καταπολέμηση ανίατων ασθενειών, όπως ο καρκίνος και ότι θα ήταν κάποια στιγμή εφικτό να καλλιεργηθούν ανθρώπινα όργανα, ώστε να πραγματοποιούνται μεταμοσχεύσεις σε πάσχοντες ανθρώπινους οργανισμούς.

Η είδηση αυτή δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “ΕΜΠΡΟΣ”, στις 20/05/1961…

Το άρθρο, όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "ΕΜΠΡΟΣ", στις 20/05/1961
Το άρθρο, όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “ΕΜΠΡΟΣ”, στις 20/05/1961
0 0 ψήφοι
Αξιολόγηση άρθρου
Subscribe
Notify of
guest

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments