Ήταν η Σαχάρα η πρώτη κοιτίδα του πολιτισμού;

Ήταν η Σαχάρα η πρώτη κοιτίδα του πολιτισμού;

Το 1934, στο Εθνολογικό Μουσείο του Παρισιού εκτέθηκαν νέα ευρήματα από την έρημο της Σαχάρας, τα οποία έκαναν ιδιαίτερη εντύπωση, διότι αποκάλυπταν ότι εκεί που βρίσκεται σήμερα η καυτή και άνυδρη τούτη έκταση, υπήρχε άλλοτε μια πολιτισμένη χώρα.

Οι μελετητές των προϊστορικών χρόνων δε δυσκολεύονταν να παραδεχτούν αυτή την άποψη. Στη Σαχάρα ίσως δέσποζε ο πραγματικός Κήπος της Εδέμ, μέσα στον οποίο ένα πιθηκόμορφο πλάσμα αποφάσισε για πρώτη φορά να σταθεί στα πόδια του.

Βραχογραφία που αναπαριστά ελέφαντα και η οποία βρέθηκε στη Σαχάρα
Βραχογραφία που αναπαριστά ελέφαντα και η οποία βρέθηκε στη Σαχάρα

Οι εξαιρετικές σπηλαιογραφίες που ήρθαν στο φως, χρονολογούνταν πριν από 12.000 χρόνια και αποδείκνυαν, σύμφωνα με τους επιστήμονες, πως δεν είναι διόλου απίθανο η Σαχάρα να ήταν η πατρίδα των πρώτων ανθρώπων και να καταγόμαστε όλοι από εκεί.

Άλλωστε, το απέραντο έδαφος της Σαχάρας, που έχει έκταση ίση με τη μισή Ευρώπη, είχε άλλοτε ποταμούς και δάση. Την περίοδο, λοιπόν, που η Γηραιά Ήπειρος ήταν θαμμένη κάτω από πάγους, η Σαχάρα ήταν ένας τόπος ευδαιμονίας, πλούσιος και εύφορος, με καταπράσινα λιβάδια, όπου οι άνθρωποι της Εποχής του Λίθου ψάρευαν από τους ποταμούς της και σύλλεγαν καρπούς από τα δέντρα της.

Με την παρέλευση της Εποχής των Παγετώνων, τα πλούσια εδάφη της Σαχάρας άρχισαν να αποξηραίνονται. Οι φοβερές ξηρασίες που ακολούθησαν κατά κύματα, εξανάγκασαν τους κατοίκους της να αναζητήσουν ομαδικώς καταφύγιο σε βορειότερες περιοχές, όπως τα σπήλαια της Ευρώπης.

Αλλά πάντοτε έμεναν εστίες οικισμών στη σημερινή αυτή έρημο της Αφρικής, οι οποίες με την πάροδο του χρόνου αφανίστηκαν ολοσχερώς. Οι λαοί της Σαχάρας που αντιστάθηκαν στις δυσχέρειες, συγκεντρώθηκαν στα βόρεια παράλια της Αφρικής, στις ακτές της Μεσογείου. Οι πανίσχυρες δυνάμεις των αρχαίων χρόνων, όπως οι Αιγύπτιοι, οι Ρωμαίοι και οι Καρχηδόνιοι, δεν κατόρθωσαν να τους υποτάξουν.

Ο "χορός των πέντε Δερβισών", όπως ονομάστηκε η συγκεκριμένη βραχογραφία της Σαχάρας
Ο “χορός των πέντε Δερβισών”, όπως ονομάστηκε η συγκεκριμένη βραχογραφία της Σαχάρας

Προφανώς, απόγονοι των αδάμαστων αυτών λαών είναι η φυλή των Τουαρέγκ. Οι άντρες έχουν πάντοτε καλυμμένο το κεφάλι τους και δεν αφαιρούν το τουρμπάνι ούτε όταν τρώνε ούτε όταν κοιμούνται. Αντίθετα, οι γυναίκες της φυλής απολαμβάνουν μεγάλη ελευθερία, δεν καλύπτουν το κεφάλι και έχουν καταργήσει την πίστη προς τον σύζυγό τους. Ένας γάμος των Τουαρέγκ μπορεί εύκολα να διαλυθεί, εάν κάποιος από τους δύο συζύγους δηλώσει απλώς ότι βαρέθηκε τον άλλο.

Οι Τουαρέγκ διακατέχονται από βαθιά πίστη σε διάφορες δεισιδαιμονίες. Πιστεύουν στην ύπαρξη κακών πνευμάτων και στη μαγεία, όσο πίστευαν και οι πρόγονοί τους κατά την Παλαιολιθική Εποχή.

Κεφαλή καμηλοπάρδαλης - αντίγραφο βραχογραφίας
Κεφαλή καμηλοπάρδαλης – αντίγραφο βραχογραφίας

Το εντυπωσιακό είναι ότι ο κυριότερος δαίμονάς τους είναι ο Σαϊτάν, ένα μοχθηρό πνεύμα με γαλανά μάτια, ξανθά μαλλιά και λευκό πρόσωπο.

Στη φυλή τους, όσο πιο ευτραφής είναι η γυναίκα, τόσο πιο όμορφη και θελκτική είναι. Στη μητριαρχική αυτή κοινωνία, το κορίτσι είναι αυτό που φλερτάρει έναν άντρα και αφού αποφασίσει ποιον νέο θα παντρευτεί, παραγγέλνει στη μητέρα του την πρότασή της.

Στην εκλογή ενός νεαρού παίζουν ρόλο η οικονομική του κατάσταση, η μαχητική του δύναμη και η χροιά της φωνής, καθώς δε βλέπουν ποτέ την όψη τους, αφού οι άντρες μένουν πάντοτε καλυμμένοι με το χοντρό τουρμπάνι.

Οι γυναίκες Τουαρέγκ, αν και φιλοπερίεργες, δεν επιθυμούν να δουν το πραγματικό πρόσωπο του συζύγου, επειδή κυριαρχεί η πεποίθηση πως αν το δουν, θα υποστούν τεράστιες συνέπειες, συμφορές και δεινά.

Η είδηση δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “ΕΘΝΟΣ”, στις 04/11/1934…

Το άρθρο, όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "ΕΘΝΟΣ", στις 04/11/1934
Το άρθρο, όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “ΕΘΝΟΣ”, στις 04/11/1934

 

0 0 ψήφοι
Αξιολόγηση άρθρου
guest

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments