Τα μυστικά της ακουστικής του Σινικού Τείχους…

Τα μυστικά της ακουστικής του Σινικού Τείχους…

Η άνεση και η ομορφιά της μυστηριώδους και χιλιοτραγουδισμένης Ανατολής είναι το αποτέλεσμα της εφαρμογής διαφόρων μεθόδων και της τελειοποίησης πολύτιμων μυστικών. Όταν στην Ευρώπη οι άνθρωποι βίωναν μια σκληροτράχηλη ζωή, στην Ανατολή και ειδικά στην Κίνα, οι Κινέζοι κατείχαν ήδη τα αγαθά ενός πολιτισμού πολύ προηγμένου.

Οι Κινέζοι χρησιμοποιούσαν εδώ και πάρα πολλούς αιώνες τα χαλιά, το μετάξι, τα θερμά λουτρά και την κεντρική θέρμανση για τα σπίτια τους. Γνώριζαν όχι μόνο τα μυστικά της κατασκευής της ντελικάτης πορσελάνης και της τυπογραφίας αρκετούς αιώνες πριν από τη γέννηση του Χριστού, αλλά ήξεραν καλά και τους νόμους της Ακουστικής, που θεωρούμε σήμερα αποκλειστική ανακάλυψη των νεότερων χρόνων.

Οι Κινέζοι είχαν μελετήσει τους νόμους αυτούς τόσο σχολαστικά από τότε, ώστε να μπορούν να τους εφαρμόζουν και πρακτικά, όπως για παράδειγμα στο περίφημο Σινικό Τείχος.

Το Μέγα Σινικό Τείχος είναι μια κινεζική οχύρωση, που ξεκίνησε να κατασκευάζεται τον 7ο αιώνα π.Χ., προκειμένου να προστατευθεί η Κίνα από τις εισβολές των μογγολικών και τουρκικών φυλών. Το κολοσσιαίο αυτό κτίσμα, που αποτελεί το μεγαλύτερο ανθρώπινο οικοδόμημα στον πλανήτη μας, είχε χτιστεί με τέτοιον τρόπο, έτσι ώστε η εφαρμογή των ακουστικών κανόνων να επιτρέπει τη μετάδοση της ανθρώπινης φωνής σε απόσταση μεγαλύτερη των 1.500 μέτρων, χωρίς να μεσολαβεί κανένα άλλο όργανο για να την ενισχύει. Η αρχιτεκτονική και τα επιλεγμένα υλικά ήταν το μέσον να μεταδοθεί ο ήχος με αφάνταστη ευκολία.

Οι διαταγές προς τις αμέτρητες φρουρές των αρίφνητων πύργων του αχανούς τείχους μεταβιβάζονταν από το Πεκίνο, την πρωτεύουσα της Κίνας, έως τα βάθη του Θιβέτ, μόλις μέσα σ’ ένα εικοσιτετράωρο το αργότερο!

Έτσι, το Μέγα Σινικό Τείχος, με συνολικό μήκος περίπου εννέα χιλιάδες χιλιόμετρα, το οποίο ήταν συγχρόνως φρούριο, μεγάλη εθνική οδός και… τηλεφωνική επικοινωνία, όφειλε την πολύπλευρη ύπαρξή του στους πολυπράγμονες Κινέζους μηχανικούς της εποχής εκείνης, οι οποίοι ήταν τόσο σοφοί, ώστε να γνωρίζουν τα δαιδαλώδη μυστικά πολλών διαφορετικών κλάδων επιστήμης, πολύ πριν από τους υπόλοιπους λαούς.

Τα μυστικά της ακουστικής του Σινικού Τείχους εξακολουθούν να συναρπάζουν και να αποτελούν έναν ασίγαστο φόρο τιμής στους σπουδαίους Κινέζους σοφούς μιας πολύ παλιάς εποχής.

Η είδηση δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “ΣΚΡΙΠ”, στις 17/05/1939…

Το άρθρο, όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "ΣΚΡΙΠ", στις 17/05/1939
Το άρθρο, όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “ΣΚΡΙΠ”, στις 17/05/1939
0 0 ψήφοι
Αξιολόγηση άρθρου
guest

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments