Ο μοχλός του Αρχιμήδη…

Ο μοχλός του Αρχιμήδη...
0
(0)

Ο Αρχιμήδης, ο εξαιρετικά πολυσχιδής αυτός Έλληνας, μαθηματικός, εφευρέτης, μηχανικός, φυσικός και αστρονόμος, υποστήριζε πως αν του έδιναν ένα σταθερό μέρος να σταθεί, θα μπορούσε να μετακινήσει τη Γη με τον μοχλό του.

Παρακινημένος από αυτήν την υπόθεση, ο Αμερικανός Καθηγητής του περίφημου Μ.Ι.Τ, William Z. Ripley, απέδειξε ότι ο ισχυρισμός αυτός του Αρχιμήδη ήταν παντελώς ακριβής.

William Z. Ripley (1867 - 1941)
William Z. Ripley (1867 – 1941)

Κατόπιν μακρών μαθηματικών υπολογισμών, επί των οποίων ασχολήθηκε για τρία ολόκληρα χρόνια, ο William Z. Ripley κατέληξε στα εξής συμπεράσματα: Η Γη έχει βάρος 6 περίπου επτάκις εκατομμυρίων κιλών. Εάν το υπομόχλιο του Αρχιμήδη βρισκόταν σε απόσταση ενός μέτρου από τη Γη και ο Αρχιμήδης ήταν άνθρωπος συνηθισμένων σωματικών δυνάμεων, βάρους 72 κιλών, θα όφειλε να σταθεί σε απόσταση τεράστια από τη Γη, ώστε να την υψώσει έστω και κατά ένα χιλιοστό του μέτρου.

Αρχιμήδης (περ. 287 π.Χ. - περ. 212 π.Χ.)
Αρχιμήδης (περ. 287 π.Χ. – περ. 212 π.Χ.)

Άρα, ο μοχλός του Αρχιμήδη θα έπρεπε να είχε μήκος περίπου 80 τετράκις εκατομμυρίων χιλιομέτρων. Αξίζει να σημειωθεί πως η απόσταση μεταξύ Γης και Ήλιου είναι 130 μόνο εκατομμυρίων χιλιομέτρων.

Η είδηση δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “ΕΘΝΟΣ”, στις 04/08/1938…

Το άρθρο, όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "ΕΘΝΟΣ", στις 04/08/1938
Το άρθρο, όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “ΕΘΝΟΣ”, στις 04/08/1938

Αξιολογήστε το άρθρο

Επιλογή βαθμολογίας

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Βαθμολογία - σύνολο αξιολογήσεων: 0

Καμία αξιολόγηση ως τώρα...

Αν βρίσκετε ενδιαφέρουσα τη θεματολογία μας...

Ακολουθήστε μας στα social media!

guest

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments