Ο οφθαλμός διατηρεί άραγε την τελευταία εικόνα πριν τον θάνατο;

Ο οφθαλμός διατηρεί άραγε την τελευταία εικόνα πριν τον θάνατο;
0
(0)

Ένα ζήτημα, πεισματικά αμφισβητούμενο, είναι εάν ο οφθαλμός διατηρεί μετά τον θάνατο την τελευταία εικόνα, η οποία επέδρασε επί του αμφιβληστροειδούς χιτώνα.

Το θέμα αυτό φαίνεται πως λύθηκε κατά τρόπο υποσχόμενο, κυρίως για την επιστήμη της εγκληματολογίας. Μετά από ένα τρομερό και αποτρόπαιο έγκλημα, που συνέβη τη δεκαετία του 1920, όπου οκτώ άνθρωποι έχασαν με άγριο τρόπο τη ζωή τους, αλλά τα μάτια τους είχαν παραμείνει ανοιχτά, ένας οφθαλμολόγος, ονόματι Μπον, αποφάσισε να απαθανατίσει τα μάτια των θυμάτων, φωτογραφίζοντάς τα, προκειμένου να τα μελετήσει.

Τότε, παρατήρησε ξαφνικά πως στις κόρες των οφθαλμών του ενός θύματος είχε αποτυπωθεί, ως κάτοπτρο, η μορφή του δολοφόνου, κρατώντας υψωμένο τον πέλεκυ με τον οποίο δολοφόνησε τα θύματά του.

Ο Καθηγητής Μπον, σε σχετική μελέτη του που δημοσιεύθηκε σε επιστημονικό περιοδικό της εποχής, ισχυριζόταν πως, όταν το νευρικό σύστημα υποστεί εξόχως ισχυρό κλονισμό, ιδίως από τρόμο, ο αμφιβληστροειδής ενεργεί ως φωτογραφική πλάκα και ο οφθαλμός είναι σε θέση να διατηρεί την τελευταία εικόνα.

Η είδηση δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “ΕΘΝΟΣ”, στις 16/12/1924…

Το άρθρο, όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "ΕΘΝΟΣ", στις 16/12/1924
Το άρθρο, όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “ΕΘΝΟΣ”, στις 16/12/1924

Αξιολογήστε το άρθρο

Επιλογή βαθμολογίας

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Βαθμολογία - σύνολο αξιολογήσεων: 0

Καμία αξιολόγηση ως τώρα...

Αν βρίσκετε ενδιαφέρουσα τη θεματολογία μας...

Ακολουθήστε μας στα social media!

guest

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments