Ο Άγγλος μοναχός που έφτασε στην Αμερική πριν τον Κολόμβο…

Ο Άγγλος μοναχός που έφτασε στην Αμερική πριν τον Κολόμβο...

To 1962, o Σοβιετικός γεωγράφος Samuel Varshavsky ισχυρίστηκε ότι ο Άγγλος μοναχός του Τάγματος των Καρμελιτών, Nicholas of Lynn, ανακάλυψε την Αμερική περίπου 130 χρόνια νωρίτερα από τον Χριστόφορο Κολόμβο.

Το Μοναστήρι των Καρμελιτών στο Σέφιλντ της Αγγλίας
Το Μοναστήρι των Καρμελιτών στο Σέφιλντ της Αγγλίας

Η εκπληκτική αυτή πληροφορία μεταδόθηκε από τον ραδιοφωνικό σταθμό της Μόσχας, ο εκφωνητής του οποίου ανέφερε ότι ο Varshavsky κατέληξε στο ρηξικέλευθο αυτό συμπέρασμα κατόπιν ενδελεχούς μελέτης παλαιότερων εγγράφων, στα οποία περιγραφόταν τα ταξίδι κάποιου Nicholas of Lynn στην Αρκτική.

Nicholas of Lynn
Nicholas of Lynn

Ο Samuel Varshavsky δήλωσε ότι ορισμένοι επιστήμονες θεωρούσαν μέχρι τότε ότι το ταξίδι του Άγγλου μοναχού ήταν απλώς αποκύημα μιας ζωηρής φαντασίας. Εν τούτοις, μετά από κοπιαστική και σε βάθος έρευνα αποδείχτηκε ότι η λεπτομερέστατη αφήγηση του ταξιδιού γράφτηκε από κάποιον που είχε πραγματικά βηματίσει πάνω στην αμερικανική ήπειρο.

Μεταξύ των παλιών χειρόγραφων, υπήρχε κι ένας χάρτης της Αρκτικής με το όνομα “Inventio Fortunata”, που σύμφωνα με τον Σοβιετικό γεωγράφο, ανάμεσα σε άλλα, απεικόνιζε επίσης και τον Κόλπο του Hudson, στον βορειοανατολικό Καναδά.

Χάρτης του Φλαμανδού χαρτογράφου Gerardus Mercator, του 1595, στον οποίο απεικονίζεται η Αρκτική. Η σχεδίαση του χάρτη στηρίχτηκε στο "Inventio Fortunata"
Χάρτης του Φλαμανδού χαρτογράφου Gerardus Mercator, του 1595, στον οποίο απεικονίζεται η Αρκτική. Η σχεδίαση του χάρτη στηρίχτηκε στο “Inventio Fortunata”

Όπως εξακριβώθηκε από ιστορικούς, ο Άγγλος μοναχός Nicholas of Lynn γεννήθηκε το 1330 και ήταν υφηγητής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, μιας και ήταν παράλληλα κι ένας από τους πιο επιφανείς αστρονόμους της Αγγλίας του 14ου αιώνα, που μάλιστα θεωρήθηκε ότι κατασκεύασε τον περίφημο Αστρολάβο του Canterbury.

Ο Αστρολάβος του Canterbury
Ο Αστρολάβος του Canterbury

Η είδηση δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ”, στις 21/12/1962…

Το άρθρο, όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ", στις 21/12/1962
Το άρθρο, όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ”, στις 21/12/1962
0 0 ψήφοι
Αξιολόγηση άρθρου
Subscribe
Notify of
guest

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments