Πόσο κόστισε, άραγε, η ανακάλυψη της Αμερικής από τον Χριστόφορο Κολόμβο;

Πόσο κόστισε, άραγε, η ανακάλυψη της Αμερικής από τον Χριστόφορο Κολόμβο;
Μοιραστείτε το άρθρο...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

Αμέτρητες είναι οι μελέτες, οι μονογραφίες, αλλά και οι βιογραφίες, που δημοσιεύθηκαν για τη ζωή του Χριστόφορου Κολόμβου, χωρίς εν τούτοις να εξαντληθεί ακόμη το θέμα. Στα τελευταία έργα για τον μεγάλο αυτόν εξερευνητή, οι ιστορικοί προσπάθησαν να λύσουν το ζήτημα της εθνικότητάς του, καθώς και να εξιχνιάσουν μερικές άγνωστες πτυχές της ιδιωτικής ζωής του.

Χριστόφορος Κολόμβος (31/10/1451 - 20/05/1506)
Χριστόφορος Κολόμβος (31/10/1451 – 20/05/1506)

Όμως, εν καιρώ, προστέθηκαν νέες πληροφορίες και νέες άγνωστες λεπτομέρειες για τα ταξίδια του Κολόμβου στην Αμερική, που παρουσιάζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον, διότι πραγματεύονταν περί του κόστους του ταξιδιού, που χάρισε στον κόσμο την καινούρια αυτή ήπειρο. Οι λεπτομέρειες αυτές ήρθαν στο φως χάρις στις έρευνες μερικών ιστορικών, που είχαν την τύχη να ανακαλύψουν τα σχετικά έγγραφα.

Κατά τα ντοκουμέντα αυτά, το ποσό, που είχε διατεθεί για την ανακάλυψη του Νέου Κόσμου, για την ναυπήγηση δηλαδή και τον εφοδιασμό του στόλου του Χριστόφορου Κολόμβου, υπολογιζόταν σε περίπου σαράντα χιλιάδες φράγκα (με την ισοτιμία του 1936). Με άλλα λόγια, η ναυπήγηση των τριών θρυλικών πλοίων «Santa Maria», «Pinta» και «Nina», με τα οποία ο τρανός θαλασσοπόρος διέπλευσε πρώτος τον Ατλαντικό Ωκεανό, στοίχισαν όσο κι ένα σημερινό κοινό αυτοκίνητο.

Η αναχώρηση του στόλου του Κολόμβου από την Ισπανία, το 1492
Η αναχώρηση του στόλου του Κολόμβου από την Ισπανία, το 1492

Η διαπίστωση αυτή ανατρέπει την άποψη, που την διατράνωναν πολλοί ιστορικοί, ότι δηλαδή οι μεγαλύτερες δυσκολίες, που συνάντησε ο Κολόμβος για την υλοποίηση του εγχειρήματός του, προέρχονταν κυριότατα από τα τεράστια έξοδα, που απαιτούσε η προετοιμασία του ταξιδιού του.

Τα σχετικά ντοκουμέντα μαρτυρούν ότι ο Βασιλιάς της Ισπανίας Φερδινάνδος Β’ της Αραγωνίας αρχικώς δίσταζε να χρηματοδοτήσει τον εξερευνητή, όχι λόγω της δαπάνης του ταξιδιού, αλλά διότι ήταν απασχολημένος με έτερα, πολύ σοβαρότερα ζητήματα από την προβληματική ανακάλυψη μιας νέας οδού, που θα οδηγούσε στις Ινδίες από τα δυτικά. Βασικό του μέλημα την εποχή εκείνη ήταν πώς να εκτοπίσει τους Άραβες από τις τελευταίες περιοχές, που κατείχαν ακόμη στην Ισπανία, πράγμα το οποίο και πέτυχε τελικώς.

Ο Βασιλιάς Φερδινάνδος και η Βασίλισσα Ισαβέλλα της Καστίλης
Ο Βασιλιάς Φερδινάνδος και η Βασίλισσα Ισαβέλλα της Καστίλης

Μετά την αποτυχία των πρώτων διαβημάτων, που έκανε στην Ισπανία για να βρει τους χρηματικούς πόρους, ώστε να πραγματοποιήσει τον πολυπόθητο σκοπό του, ο Κολόμβος απευθύνθηκε στον Βασιλιά της Γαλλίας, της Αγγλίας και κατόπιν, σε πολλούς άλλους σύγχρονους μονάρχες. Παντού, όμως, συνάντησε άρνηση και σκεπτικισμό, όχι λόγω του μεγάλου ποσού, που θα έπρεπε να του εξασφαλίσουν, αλλά επειδή το σχέδιό του το έκριναν ως ανυπόστατο, ουτοπικό και καθαρώς χιμαιρικό.

Η αποτυχία όλων αυτών των αποπειρών ανάγκασε τον Χριστόφορο Κολόμβο, ο οποίος στερούνταν παντελώς χρημάτων, να επιχειρήσει να επιστρέψει με τα πόδια πίσω στην Ισπανία, όπου θα συναντούσε κάποιον συγγενή του, στον οποίο θα άφηνε τον μικρό του γιο, Ντιέγκο.

Ντιέγκο Κολόμβος (1479 ή 1480 - 1526)
Ντιέγκο Κολόμβος (1479 ή 1480 – 1526)

Βρισκόμενος σε ολική ένδεια, υποχρεώθηκε να αιτηθεί άσυλο στο Μοναστήρι της Rabida, στην Ανδαλουσία. Ευτυχώς γι’ αυτόν, ο Ηγούμενος, ονόματι Francisco Jimenez de Cisneros, έδειχνε ζωηρό ενδιαφέρον για τα εξερευνητικά ταξίδια, αλλά ταυτοχρόνως ήταν και ο Πνευματικός ιερέας της Βασίλισσας Ισαβέλλας, προς την οποία άρκεσε να αποστείλει μιαν επιστολή, ώστε να μετριάσει την αντίδραση των θεολόγων, οι οποίοι δεν ήθελαν να αναγνωρίσουν άλλη γεωγραφία, εκτός από την Γεωγραφία της Γενέσεως. Για να κατανικηθεί η αναμενόμενη αυτή αντίδραση, μεσολάβησε αρκετός χρόνος από την παραλαβή της επιστολής του Ηγούμενου από την Ισαβέλλα, η οποία θα αναλάμβανε την προστασία των σχεδίων του Κολόμβου.

Ο Χριστόφορος Κολόμβος και ο γιος του, ζητώντας άσυλο στο Μοναστήρι της Rabida (πίνακας του Eugene Delacroix, 1838)
Ο Χριστόφορος Κολόμβος και ο γιος του, ζητώντας άσυλο στο Μοναστήρι της Rabida (πίνακας του Eugene Delacroix, 1838)

Το γεγονός ότι έπρεπε πρώτα να λήξει ο πόλεμος των Ισπανών με τους Άραβες, καταδεικνύει ότι το ζήτημα δεν ήταν καθόλου οικονομικής φύσης, αλλά πολιτικής.

Άλλωστε, τα ντοκουμέντα, που ήρθαν στο φως, αποδείκνυαν, επίσης, πόσο εσφαλμένη ήταν η επικρατούσα άποψη ότι ο μέγας εξερευνητής ήταν ένας στυγνός αριβίστας, ένας ασυνείδητος τυχοδιώκτης, που ζητούσε προς όφελός του φανταστικά ποσά. Τα ιστορικά αυτά έγγραφα αποκάλυπταν ότι ο μηνιαίος μισθός του Χριστόφορου Κολόμβου έφτανε μετά βίας το ποσό των 180 περίπου σημερινών φράγκων, ενώ οι κυβερνήτες των δύο άλλων πλοίων λάμβαναν περίπου 120 σημερινά φράγκα. Κατά τα έγγραφα αυτά, ο μισθός των αντρών των πληρωμάτων ανερχόταν σε περίπου δέκα με δώδεκα φράγκα. Φυσικά, εκτός από τον μισθό τους, είχαν και την τροφή τους.

Francisco Jimenez de Cisneros (1436 - 1517)
Francisco Jimenez de Cisneros (1436 – 1517)

Έτσι, αν προστεθούν οι σαράντα χιλιάδες φράγκα, που στοίχισαν τα τρία πλοία του Κολόμβου, στο ποσό των μισθών που του καταβλήθηκαν, τους δύο κυβερνήτες και τα πληρώματα για ένα έτος προκαταβολικώς, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι το σύνολο του ταξιδιού, που οδήγησε στην ανακάλυψη της αμερικανικής ηπείρου, ανήλθε στο συντηρητικό ποσό των εβδομήντα χιλιάδων φράγκων.

Εν κατακλείδι, με το συνολικό κόστος των μόλις εβδομήντα χιλιάδων φράγκων, η ανθρωπότητα απέκτησε τον αμύθητο πλούτο μιας νέας, αχανούς ηπείρου, ενώ ο Χριστόφορος Κολόμβος απέκτησε το εισιτήριο της υστεροφημίας για όλη την αιωνιότητα.

Η είδηση δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΕΘΝΟΣ», στις 10/12/1936…

Το άρθρο, όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "ΕΘΝΟΣ", στις 10/12/1936
Το άρθρο, όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΕΘΝΟΣ», στις 10/12/1936

Σχετικά άρθρα

Η πιθανότητα ύπαρξης ζωής στο εσωτερικό της Σελήνης… "Η πιθανότητα να διαβιούν ζώντες οργανισμοί στην επιφάνεια της Σελήνης είναι ίσως...μικρή, αλλά όχι αδύνατη", ανέφερε χαρακτηριστικά...
Το μέγα μυστήριο της Τηλεπάθειας… Σύμφωνα με τον Άγγελο Τανάγρα, μια εξήγηση του φαινόμενου ήταν ότι η Μαρία...Καλογεροπούλου θα είχε αντιληφθεί την τοποθέτηση των μετοχών ασυνείδητα και η...μνήμη της, κατά τη διάρκεια του ύπνου, της επανέφερε την πληροφορία με τρόπο...συμβολικό...
Οι περίφημες διώρυγες του Άρη, σύμφωνα με τον Νομπελίστα Arrhenius… Ο Arrhenius υποστήριζε ότι συνεπεία διαφόρων μεταβολών πάνω στον Κόκκινο Πλανήτη και...εξαιτίας της μεγάλης μεταβλητότητας της στερεότητας του φλοιού του,...σχηματίστηκαν πάνω στην επιφάνειά του πελώριες σχισμές, οι οποίες βαθμηδόν...γέμισαν με άμμο...
Τα στοιχειωμένα κάστρα της Ελλάδας – Το Κάστρο της Ναυπάκτου… Το Κάστρο της Ναυπάκτου, λοιπόν, ο περίφημος Έπαχτος, όπως ονομαζόταν τα χρόνια...της Ενετοκρατίας, είναι ένα κάστρο εξαιρετικά φημισμένο μέσα στο πέρασμα...
Οι χάρτες του Πίρι Ρέις… Στο περιθώριο τους, ο Πίρι Ρέις σημείωνε: "Δεν υπάρχουν στον κόσμο άλλοι χάρτες...όμοιοί τους. Τους συνέταξα με τη βοήθεια 20 πορτογαλικών χαρτών κι ενός χάρτη του...Κολόμβου και είναι απολύτως ακριβείς για τη ναυσιπλοΐα στους ωκεανούς"...
Τα στοιχειωμένα κάστρα της Ελλάδας – Το Κάστρο της Πάτρας (Μέρος Δ)… Από τότε, το Κάστρο της Πάτρας στοιχειώθηκε από την αδικοχαμένη κόρη, που έγινε το...καλό στοιχειό, η καλή μας Μοίρα, η δική μας η Πατρινέλα...
Το Σπίτι του Μυστηρίου (Μέρος Γ’)… Η κόρη, μιλώντας με τους ερευνητές, τους εξήγησε με κάπως προκλητικά αδιάφορο...τρόπο πως ναι μεν είχε ακούσει τους δυνατούς κρότους μέσα στο σπίτι της δύο φορές,...αλλά δεν είχε τρομάξει καθόλου. Τους άφησε έκπληκτους, όταν τους είπε...αποστομωτικά: "Εγώ δε φοβάμαι κανέναν! Μόνο τον Χάρο σκιάζομαι..."
Οι απόψεις του Καθηγητή Παύλου Σαντορίνη για το φαινόμενο των ιπτάμενων δίσκων…... Στο ερώτημα, γιατί τα εξωγήινα αυτά όντα δεν μας δίνουν μια απτή απόδειξη της...ύπαρξής τους, η άποψη του Καθηγητή Σαντορίνη ήταν ότι τα όντα αυτά...
Γαβριήλ Αντριάνοβιτς Τίχοφ.. Αυτό το γεγονός, κατά τον Τίχοφ, επιβεβαίωνε τη θεωρία των Σοβιετικών επιστημόνων,...σύμφωνα με την οποία τα σκοτεινά τμήματα του Άρη αποτελούσαν ζώνες βλάστησης...
Χάρι Πράις – Ένας αληθινός κυνηγός φαντασμάτων… Η παρέλαση οντοτήτων διήρκησε για περίπου 10 λεπτά...
Μοιραστείτε το άρθρο...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

Σχολιάστε το άρθρο

avatar

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.