Βρέθηκαν Γοργόνες στη Νότιο Αφρική το 1936; (Μέρος Β)

Βρέθηκαν Γοργόνες στη Νότιο Αφρική το 1936; (Μέρος Α)
Μοιραστείτε το άρθρο...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

Παρουσιάστηκε εχθές το πρώτο μέρος της αληθινά καταπληκτικής ιστορίας, σχετικά με την ανεύρεση πλάσματος, εξαιρετικά όμοιου με τη μυθολογική Γοργόνα, στις ακτές της Νοτίου Αφρικής.

Η Γοργόνα είχε παρασυρθεί μια νύχτα του Μαΐου του 1936 έξω από τη θάλασσα και εντοπίστηκε στις αλυκές του Έλληνα ιδιοκτήτη, κυρίου Παρασκευά, κοντά στο λιμάνι του Λοουρένσο Μάρκες, στη Μοζαμβίκη, όπου και τη φόνευσαν. Τρεις νύχτες αργότερα, ένα άλλο τέρας εμφανίστηκε στις ίδιες αλυκές.

Εκείνη τη φορά, όμως, δεν επρόκειτο για Γοργόνα. Οι φωνές, που έσκουζαν άγρια, ήταν περισσότερο βροντώδεις, σαν απειλητικά μουγκρητά και ο Παρασκευάς, υπό το ωχρό φως των ηλεκτρικών φανών, διέκρινε στο σκοτάδι ένα αλλόκοτο ον, που συρόταν προς το μέρος του με βρυχηθμούς και απελπιστικές χειρονομίες.

Δίχως να διστάσει ούτε για μια στιγμή, έβγαλε το όπλο του και το πυροβόλησε αμέσως. Το παράξενο πλάσμα γκρεμίστηκε στο έδαφος με γδούπο βαρύ, ενώ εκδήλωνε τον τραυματισμό του με γόους φοβερούς και άναρθρους.

Όταν, τελικά, αποκαταστάθηκε η σιγή των αναστεναγμών του, ο Παρασκευάς το πλησίασε με τόλμη. Αντίκρισε ένα παρόμοιο τέρας με τη Γοργόνα, αισθητά μεγαλύτερο και ογκωδέστερο, με μουστάκια φώκιας, ξυρισμένο κεφάλι, στιβαρά χέρια και ανδρικά μέλη.

"Ζεύγος Γοργόνων", πίνακας άγνωστου Ρώσου ζωγράφου, 1866
“Ζεύγος Γοργόνων”, πίνακας άγνωστου Ρώσου ζωγράφου, 1866

Η σφαίρα τού είχε τρυπήσει τον λαιμό και φαίνονταν ξεκάθαρα ματωμένα κομμάτια από βρόγχους ψαριού, από τους οποίους ο Έλληνας ιδιοκτήτης των αλυκών έλυσε πάραυτα την απορία, που του είχε γεννηθεί εξ αρχής. Τα όντα αυτά δεν ανέπνεαν στο νερό με πνεύμονες, αλλά με βράγχια, όπως και τα ψάρια.

Προφανώς, η Γοργόνα, άγνωστο πώς, αφού περιπλανήθηκε, έπεσε στην αλυκή, όπου και αιχμαλωτίστηκε και δεν κατόρθωσε να επιστρέψει ζωντανή στη θαλάσσια διαμονή της. Φώναζε, λοιπόν, καλώντας ίσως σε βοήθεια τον σύντροφό της, αλλά στις φωνές της κατέφτασε πρώτος ο Παρασκευάς μαζί με τους συντρόφους του κι έτσι, επακολούθησε η σκληρή σκηνή του φόνου της.

Ήδη ο αρσενικός, που ήταν το ταίρι της, ο Γοργόνος αν θέλετε, ερχόταν να την αναζητήσει και τα απεγνωσμένα μουγκρητά του έμοιαζαν λίγο με κλάμα, με παράπονο. Ο Παρασκευάς δεν μπορούσε να δώσει άλλη εξήγηση στο διπλό, μυστηριώδες περιστατικό.

Οπωσδήποτε, το γεγονός αυτό μαθεύτηκε αμέσως σ’ ολόκληρη τη Μοζαμβίκη και γράφτηκε, μάλιστα, και στις τοπικές εφημερίδες. Ένας άλλος Έλληνας, ονόματι Λιβαρός, που ζούσε κι αυτός στην εξωτική, αφρικανική χώρα, πρότεινε στον Παρασκευά να αγοράσει τα αλλόκοτα τέρατα και συμφώνησαν τελικά στην τιμή των εκατό λιρών.

Ο Λιβαρός έκανε τη σπουδαιότερη επιχείρηση της ζωής του. Τοποθέτησε τα μοναδικά πλάσματα σε δυο πελώριες γυάλες και άρχισε να περιφέρεται σε πόλεις και χωριά της Νοτίου Αφρικής, επιδεικνύοντάς τα, αντί εισιτηρίου 2 σελλινίων και 6 πεννών κατ’ άτομο. Στις ομαδικές επισκέψεις σε σχολεία έκανε και έκπτωση, εισπράττοντας ένα σελλίνι για κάθε μαθητή.

Με λίγα λόγια, με αυτόν τον τρόπο ο Λιβαρός θησαύρισε και υπολογίστηκε ότι σε εκείνη την πρωτότυπη περιοδεία, αποκόμισε τουλάχιστον πέντε χιλιάδες λίρες. Μόνο στη Γεωργοκτηνοτροφική Έκθεση, που διοργανώνονταν κάθε χρόνο στο Γιοχάνεσμπουργκ και όπου μετέφερε τα περίεργα εκθέματά του, για να τα επιδείξει, παρήλασαν περίπου δέκα χιλιάδες θεατές, μεταξύ των οποίων και όλοι σχεδόν οι Έλληνες της πλούσιας πρωτεύουσας της Νοτίου Αφρικής.

Γιοχάνεσμπουργκ, αρχές 20ου αιώνα
Γιοχάνεσμπουργκ, αρχές 20ου αιώνα

Εκεί, ανάμεσα στα έκπληκτα πλήθη, είχαν βρεθεί και δύο Αμερικανοί φυσιολόγοι, που αμέσως προσφέρθηκαν να αγοράσουν τα αινιγματικά θαλάσσια όντα, για λογαριασμό του Μουσείου της Νέας Υόρκης, πράγμα που πέτυχαν τελικώς. Η συμφωνία κλείστηκε στην τιμή των δύο χιλιάδων λιρών.

Το ζεύγος των Γοργόνων κατέληξε, λοιπόν, στο Μουσείο και οι φυσιολόγοι δεν άργησαν να το κατατάξουν:

Φλάβιος Αρριανός (95 μ.Χ.- 180 μ.Χ.)
Φλάβιος Αρριανός (95 μ.Χ.- 180 μ.Χ.)

“Ένα νέο είδος θηλαστικού των θαλασσών ανακαλύφθηκε, που ομοιάζει με εκείνα, που είχαν εμφανιστεί κατά την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου στις ακτές του Ινδικού Ωκεανού και των οποίων η ύπαρξη δεν είχε εξακριβωθεί ποτέ έως τώρα. Οι ιστορικές καταγραφές έδωσαν αφορμή να θεωρηθούν ως αποκυήματα της ζωηρής φαντασίας, αν και έρχονταν σε απόλυτη αντίθεση με τη σοβαρότητα και την ιστορική ακρίβεια των περιγραφών, που έκανε πάντα ο έγκριτος ιστορικός της εποχής, Φλάβιος Αρριανός”.

Ο ανταποκριτής της εφημερίδας “ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ” στην Αφρική, Α. Αγγελόπουλος, κλείνοντας το εν λόγω άρθρο, κατέληγε:

“Εάν η αφήγηση δε γινόταν από τόσο αξιόπιστα πρόσωπα και δεν επιβεβαιωνόταν από όσους ρώτησα ο ίδιος στο Γιοχάνεσμπουργκ, οι οποίοι είχαν δει με τα μάτια τους το ζεύγος των Γοργόνων, δε θα είχα καμιά απολύτως διάθεση να δώσω πίστη. Οι αναγνώστες, πάντως, είναι ελεύθεροι να κρατήσουν τις επιφυλάξεις τους”.

Η είδηση δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ”, στις 09/10/1939…

Το άρθρο, όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ", στις 09/10/1939
Το άρθρο, όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ”, στις 09/10/1939

Σχετικά άρθρα

Εμφάνιση πιθηκανθρώπων στη ζούγκλα της Μαλαισίας… Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Σιγκαπούρης, μιλώντας για την εμφάνιση...πιθηκανθρώπων στη Μαλαισία, δήλωσε ότι κατά το 1915 οι ιθαγενείς κάτοικοι του...ποταμού Slim βεβαίωναν την ύπαρξη μιας φυλής τριχωτών όντων στην περιοχή Pahang, της...οποίας η ζούγκλα είχε ελάχιστα εξερευνηθεί...
Το πλάσμα της λίμνης Labynkyr, στη Σιβηρία… Στις 2 Ιουνίου του 1964, η είδηση για τον εντοπισμό ενός μυστηριώδους πλάσματος στη...λίμνη Labynkyr της Σιβηρίας, μεταδιδόταν από τη Μόσχα...
Το τέρας των Πυρηναίων… Σύμφωνα με πληροφορίες των γαλλικών εφημερίδων, που είχαν κυκλοφορήσει την...άνοιξη του 1939, οι ορεσίβιοι κάτοικοι πολλών χωριών των Άνω Πυρηναίων ήταν...τρομοκρατημένοι από την εμφάνιση ενός παράδοξου τέρατος...
Οι άνθρωποι των δασών… Το πλάσμα φορούσε ένα μανδύα από ακατέργαστο δέρμα και κρατούσε ένα μεγάλο τόξο...και δηλητηριασμένα βέλη ενός τύπου, αγνώστου στους ανθρώπους που ζουσαν κοντά στα...δάση...
Το “ακέφαλο φάντασμα”… Ντόπιοι μαζί με αστυνομικούς πήγαν στον τόπο που εμφανίστηκε το πλάσμα και...ανακάλυψαν τρία ίχνη σχήματος γιγαντιαίας αράχνης...
Το Θηρίο της Ζεβοντάν… Το Θηρίο της Ζεβοντάν ήταν ένα μυστηριώδες αιμοβόρο πλάσμα, λυκόμορφο και σε...μέγεθος αγελάδας, που εμφανίστηκε το 1764 στην περιοχή Ζεβοντάν της Γαλλίας...
Το τέρας του Μίσιγκαν… Σύμφωνα επίσης με τις περιγραφές, ήταν κάτι ανάμεσα σε ουρακοτάγκο και αρκούδα, με...ύψος που ξεπερνούσε τα τρία μέτρα...
Το τέρας του Girvan… ...τρία τρομερά τέρατα "με κεφαλή θηρίου της Αποκάλυψης" και τεράστια ουρά, τα οποία...κινούνταν σαν φίδια, είχαν κάνει την εμφάνισή τους σε απόσταση ενός μιλίου από την...ακτή...
Ίχνη στο χιόνι… Με βάση αυτό το γεγονός, κατέληγε στο συμπέρασμα ότι υπήρχαν δύο διαφορετικά είδη...Γέτι, τα οποία διέφεραν στο ανάστημα...
Περίεργα πλάσματα που ζουν ακόμα… Μήπως προϊστορικά όντα κατάφεραν να επιβιώσουν μέχρι τη σύγχρονη εποχή, σε κάποια...άγνωστη γωνιά του κόσμου;
Μοιραστείτε το άρθρο...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

Σχολιάστε το άρθρο

avatar

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.