Τα αλλόκοσμα οράματα του Emanuel Swedenborg (Μέρος Α’)…

Τα αλλόκοσμα οράματα του Emanuel Swedenborg (Μέρος Α')...
Μοιραστείτε το άρθρο...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

Σύμφωνα με τον Φώτη Κόντογλου, ο πλέον παράδοξος άνθρωπος, που μελέτησε και κήρυξε τον λόγο του Θεού στη Γηραιά Ήπειρο, ήταν ο Σουηδός Emanuel Swedenborg. Ήταν ένας πολυγραφότατος και πολυπράγμων φιλόσοφος, θεολόγος, επιστήμονας και εφευρέτης.

Ο Emanuel Swedenborg γεννήθηκε στη Στοκχόλμη το 1688. Ο πατέρας του ήταν ιεροκήρυκας και καθηγητής Θεολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ουψάλα και μετέπειτα, έγινε επίσκοπος. Ο Emanuel από μικρό παιδί αγαπούσε τη θρησκεία, αλλά συγχρόνως, το κοφτερό μυαλό του διψούσε για γνώση. Έτσι, επιδόθηκε στην επιστήμη και καταστάθηκε φημισμένος φιλόσοφος, μαθηματικός, αστρονόμος, φυσικός μηχανικός.

Έγραψε πλήθος επιστημονικών βιβλίων, δημιούργησε ιδιαιτέρως καινοτόμες εφευρέσεις για την εποχή του και εν γένει, το έργο του θαυμάστηκε πολύ. Μάλιστα, το 1741 έγινε εξέχον μέλος της Βασιλικής Ακαδημίας της Στοκχόλμης.

Emanuel Swedenborg (29/01/1688 - 29/03/1772)
Emanuel Swedenborg (29/01/1688 – 29/03/1772)

Ξαφνικά κι ενώ βρισκόταν στο απόγειο της καριέρας του, ο Swedenborg αποτραβήχτηκε από τις κοινωνικές και επαγγελματικές του συναναστροφές, ενώ παράτησε μονομιάς την ενασχόλησή του με τις επιστήμες.

Το 1745, όμως, ο Emanuel Swedenborg επανήλθε και ισχυρίστηκε πως είχε φανερωθεί εμπρός του ένας άνθρωπος απαστράπτων, ντυμένος με πορφύρα και του είπε: «Είμαι ο Κύριος και Θεός, Δημιουργός και Λυτρωτής. Σε διάλεξα, για να εξηγήσεις στους ανθρώπους το πνευματικό νόημα της Αγίας Γραφής. Θα σου λέγω εγώ τι να γράψεις».

Ο Swedenborg έγραψε: «Ένιωσα να ανοίγουν διάπλατα τα μάτια του ανθρώπου, που έκρυβα μέσα μου βαθιά και έτσι, μπόρεσα να δω μέσα τον ουρανό, τον κόσμο των πνευμάτων, αλλά και την κόλαση. Από εκείνη την ημέρα, απαρνήθηκα κάθε κοσμική σοφία, για να συμμορφωθώ με την εντολή που έλαβα».

Από το 1745 ως το 1748, ο Swedenborg δεν εξέδωσε κανένα βιβλίο, όλως παραδόξως. Αλλά, το 1749 εξέδωσε ένα μεγάλο έργο, με τίτλο: «Ουράνια Μυστήρια της Αγίας Γραφής, όπερ ο Λόγος του Κυρίου ξεσκεπασμένος, καθώς και τα Θαύματα, που φανερώθηκαν στον Κόσμο των Πνευμάτων και των Αγγέλων».

Είχε παρατηρηθεί πως ο Σουηδός επιστήμονας έγραφε πια με εντελώς διαφορετική χρήση της γλώσσας, σαν να είχε λάβει θεϊκή επιφοίτηση, κατά τα λεγόμενα των μελετητών του. Σε εκείνο το βιβλίο, με το όνομα «Κύριος», λεγόταν μονάχα ο Σωτήρας του κόσμου, Ιησούς Χριστός, καθώς Αυτός είχε την αποκλειστική εξουσία στον Ουρανό και στη Γη, κατά τον Swedenborg.

Υποστήριζε, δε, πως κάθε λέξη της Αγίας Γραφής είχε πίσω της κάποια κρυμμένη έννοια, την οποία δεν την γνώριζαν οι περισσότεροι Χριστιανοί. Επομένως, ο Swedenborg χρησιμοποιούσε εκείνη την κρυφή σημασία, ώστε να εξηγήσει ολόκληρη την Αγία Γραφή. Πίστευε, ακόμη, πως την απόκρυφη έννοια δε μπορούσε να την αισθανθεί κανένας θνητός, εάν δε φωτιζόταν πρώτα από τον Κύριο.

Συνήθιζε να λέει: «Με αξίωσε ο φιλεύσπλαχνος Κύριος, εδώ και λίγα χρόνια, να βρίσκομαι αδιάκοπα, έως και σήμερα, σε απόλυτη συνάφεια και συνεργασία με τα Πνεύματα και τους Αγγέλους, να τους ακούω να μιλάνε και να μιλώ κι εγώ μαζί τους. Κι έτσι, αξιώθηκα να ακούω και να βλέπω πράγματα θαυμαστά, που γίνονται στην άλλη ζωή, πράγματα που δεν έφταναν στην αντίληψη κανενός ανθρώπου ούτε να τα ψυχανεμιστεί, αλλά ούτε και να κατανοήσει».

Για τους Αγγέλους, έγραφε με λόγια καθαρά και με βεβαιότητα αταλάντευτη: «Οι Άγγελοι έχουν σχήμα όμοιο με τους ανθρώπους. Έχουν πρόσωπο, μάτια, αυτιά, στήθος, πόδια, χέρια, βλέπουν ο ένας τον άλλον και ακούν ο ένας τον άλλον και μπορούν, φυσικά, να μιλούν μεταξύ τους, μόνο που δεν είναι ντυμένοι με σώμα υλικό. Τους είδα μέσα σ’ ένα φως, που είναι πολύ δυνατότερο από το φως τούτου του κόσμου και μέσα σε αυτή την πανίσχυρη φωταψία, ξεχώριζα ολοκάθαρα όλα τα χαρακτηριστικά τους, πολύ πιο καθαρά από όσο ξεχωρίζω τους ανθρώπους της Γης.

Μάλιστα, αξιώθηκα να δω κι έναν Άγγελο από τον πιο βαθύ Ουρανό και η όψη του ήταν ακόμα πιο λαμπερή και αστραφτερή, από όσο ήταν οι Άγγελοι που ζούνε στους χαμηλότερους ουρανούς. Τον κοίταξα προσεκτικά και ήταν ολόιδιος με άνθρωπο».

Αλλού λέγει ο Σουηδός επιστήμονας: «Ο άνθρωπος είναι πλασμένος με τέτοιον τρόπο στην εσωτερική ύπαρξή του και στην ουσία του, που δε δύναται να πεθάνει. Είναι ολωσδιόλου ανέφικτο. Μόνο το εξωτερικό ένδυμά του, το κορμί του δηλαδή, που το φοράει σε αυτόν τον κόσμο, φθείρεται και το βγάζει από πάνω του με τον θάνατο του σώματος. Έτσι, το πνεύμα του εξακολουθεί και υφίσταται και στην άλλη ζωή και παίρνει σχήμα ανθρώπινο, πανομοιότυπο με αυτό που κατέχουμε. Κι εκεί βλέπει, ακούει, μιλάει και νιώθει. Επίσης, συνεχίζει να σκέπτεται και να θέλει, όπως και σε αυτόν τον κόσμο τον υλικό».

Εξηγώντας τις Γραφές, ανέφερε ότι όλη η ιστορία της ανθρωπότητας κρύβει ένα μυστηριώδες νόημα, που το κλειδί της κατανόησής του το κατέχει όποιος αξιώθηκε από τον Χριστό να του ανοίξει διάπλατα τα πνευματικά του μάτια. Εξηγούσε μακροσκελώς τι σημαίνουν τα ιουδαϊκά ονόματα του Αδάμ, του Αβραάμ, του Νώε, του Μιχαήλ, του Γαβριήλ κλπ. Μιλούσε λεπτομερέστατα για τον Παράδεισο και την Κόλαση, σαν να τα έβλεπε μπροστά του ολοζώντανα και διατεινόταν πως ο Ιησούς είναι ο Υιός του Θεού, που ήρθε στη Γη και πήρε πάνω του όλες τις ανθρώπινες αμαρτίες για τη σωτηρία του κόσμου.

Κατέστησε σαφές πως η πνευματική αλήθεια είναι άλλη από τη φυσική αλήθεια, όπως την ερμηνεύουν οι επιστήμονες. Η πνευματική αλήθεια βιώνεται μονάχα με την Αγάπη, που είναι η αληθινή ζωή. Η κακία και η αμαρτία είναι ο θάνατος. Οι εγωιστές και οι φιλόδοξοι, που επιθυμούν διακαώς να εξουσιάζουν τους άλλους, είναι εκείνοι που κολάζονται πολύ σκληρά και τιμωρούνται αέναα.

Η είδηση δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ», στις 20/05/1951…

Το άρθρο, όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ", στις 20/05/1951
Το άρθρο, όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ», στις 20/05/1951

Αξιολογήστε το άρθρο

Επιλογή βαθμολογίας

Μέση βαθμολογία / 5. Βαθμολογία - σύνολο αξιολογήσεων:

Σχετικά άρθρα

Οι βρυκόλακες της Σλαβονίας… Ο ήλιος του Μαΐου του 1732 πλημμύριζε με το ξανθό του φως την πολυτελή αίθουσα των...ανακτόρων του Βελιγραδίου, όπου ο Δούκας Κάρολος Αλέξανδρος...
Το φάντασμα της Άνδρου… Ενίοτε, το καντήλι έβγαζε έναν δυνατό κρότο, σαν να έσπαγε με σφοδρότητα το γυαλί...του, αλλά όταν έσπευδαν οι γυναίκες, για να διαπιστώσουν τη ζημιά, δεν έβλεπαν...τίποτα ασυνήθιστο...
Το φοβερό πόλτεργκαϊστ της Λαμίας, τη δεκαετία του 1920… Μα, τότε, τα φαινόμενα άλλαξαν πια μορφή. Ο φρενήρης λιθοβολισμός σταμάτησε και τη...θέση του πήραν οι μετακινήσεις αντικειμένων. Πρώτη, ξεκίνησε η βαριά...
Τα περίφημα πειράματα Τηλεπάθειας του Gilbert Murray… Μεγάλου ενδιαφέροντος πειράματα τηλεπάθειας πραγματοποιήθηκαν στο Λονδίνο από...τον περίφημο Καθηγητή και διακεκριμένο λόγιο, Gilbert Murray. Συγκεκριμένα, από το 1916 έως...το 1924, διεξήγαγε 236 πειράματα τηλεπάθειας...
Οι απαρχές του Υπνωτισμού… Υπάρχει αψευδής μαρτυρία ότι ο Braid, μέσω του υπνωτισμού, κατάφερε να αποκοιμίσει...έναν ασθενή και να πραγματοποιήσει μια πολύπλοκη εγχείρηση...
Επικοινωνία με το πνεύμα του Βρετανού μεγιστάνα του Τύπου… Η Louise Owen, πρώην γραμματέας του αποθανόντος Λόρδου Northcliffe, ο οποίος υπήρξε...μεγιστάνας του βρετανικού Τύπου και στυλοβάτης της εντόπιας...
Τηλεκινητικά φαινόμενα σε χωριό της Κρήτης… Έπιπλα και γεωργικά εργαλεία μετακινούνταν και συγκεντρώνονταν, κατά μυστηριώδη...τρόπο, πότε στον περίβολο του Ναού και πότε στην πλατεία του χωριού...
Το πόλτεργκαϊστ της Αγίας Βαρβάρας, το 1933… Το ταπεινό σπιτάκι, στο οποίο παρατηρήθηκαν τα ανορθόδοξα αυτά γεγονότα,...βρισκόταν πολύ κοντά στο εκκλησάκι της Αγίας Βαρβάρας, ήταν ισόγειο...
Η περίπτωση τηλεπάθειας, που ερευνήθηκε από τον Άγγελο Τανάγρα, το 1925… Το 1925, ο Πρόεδρος της Εταιρίας Ψυχικών Ερευνών, Άγγελος Τανάγρας, αφηγήθηκε ένα...συγκλονιστικό φαινόμενο τηλεπάθειας, που αφορούσε στον διακεκριμένο...
Τα στοιχειωμένα κάστρα της Ελλάδας – Μπούρτζι (Μέρος Γ)… Δεν πρόλαβε καλά-καλά να ολοκληρώσει τη φράση του κι ολόκληρο το Μπούρτζι...ταρακουνήθηκε από ένα καινούριο ξεφωνητό, μια άγρια κραυγή και ταυτοχρόνως...
Μοιραστείτε το άρθρο...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

Σχολιάστε το άρθρο

avatar

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.