Τα αλλόκοσμα οράματα του Emanuel Swedenborg (Μέρος Β’)…

Τα αλλόκοσμα οράματα του Emanuel Swedenborg (Μέρος Β')...
Μοιραστείτε το άρθρο...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

Ο Emanuel Swedenborg, ο διάσημος αυτός Σουηδός επιστήμονας και πρωτοπόρος εφευρέτης, γεννημένος στη Στοκχόλμη το 1688, εντελώς ξαφνικά κι ενώ βρισκόταν στο απόγειο της καριέρας του και της δημιουργικότητάς του, αποτραβήχτηκε από τις κοινωνικές και επαγγελματικές του συναναστροφές, ενώ παράτησε μονομιάς την ενασχόλησή του με τις επιστήμες.

Το 1745, όμως, ο Emanuel Swedenborg επανήλθε και ισχυρίστηκε πως είχε φανερωθεί εμπρός του ένας άνθρωπος απαστράπτων, ντυμένος με πορφύρα και του είπε: «Είμαι ο Κύριος και Θεός, Δημιουργός και Λυτρωτής. Σε διάλεξα, για να εξηγήσεις στους ανθρώπους το πνευματικό νόημα της Αγίας Γραφής. Θα σου λέγω εγώ τι να γράψεις».

Emanuel Swedenborg (29/01/1688 - 29/03/1772)
Emanuel Swedenborg (29/01/1688 – 29/03/1772)

Ο Swedenborg, στο βιβλίο του «Ουράνια Μυστήρια», έγραφε πως η ζωή είναι το ίδιο με την Αγάπη και τη Σοφία. Ακόμη, το Δέντρο της Ζωής σημαίνει τον Θεό μέσα στον άνθρωπο και τον άνθρωπο μέσα στον Θεό. Από τους καρπούς του, τρέφονται όσοι αγαπάνε τον Θεό περισσότερο από όλα τα πράγματα και τον πλησίον τους, σαν τον εαυτό τους.

Επίσης, σημείωνε πως στα χρόνια του Ιησού, το κακό είχε τόσο μεγάλη δύναμη, που μόνο αν ερχόταν ο Θεός στον κόσμο και γινόταν άνθρωπος, θα μπορούσε να σώσει τους ανθρώπους από την επιρροή του.

Ενώ οι πρώτοι Χριστιανοί είχαν στην ψυχή τους την αγάπη για τον Δημιουργό και τον πλησίον τους, με τον καιρό κυρίεψε τις καρδιές τους η αγάπη του εαυτού τους κι αυτό το κακό μπήκε στην Εκκλησία του Χριστού και την απομάκρυνε από την Αλήθεια. Έτσι, οι αρχηγοί της Εκκλησίας χρησιμοποίησαν την Αγία Γραφή, για να αποκτήσουν σταδιακά οι ίδιοι δύναμη και εξουσία.

Μα, στο τέλος, ο Emanuel Swedenborg προφήτεψε πως η αληθινή Εκκλησία του Χριστού θα γίνει πραγματικότητα, κατά την προφητεία του Δανιήλ και σύμφωνα με την Αποκάλυψη του Ιωάννη:

«Κι εγώ, ο Ιωάννης, είδα την αγιασμένη πολιτεία, τη Νέα Ιερουσαλήμ, να κατεβαίνει από τον Θεό, από τον ουρανό. Κι άκουσα μια μεγάλη φωνή από τον ουρανό, που έλεγε: «Να η Σκηνή του Θεού μαζί με τους ανθρώπους και θα κατοικήσει ο Θεός μαζί τους και θα είναι ο Θεός τους».

Ο Emanuel Swedenborg ήταν στη ζωή του ένας άνθρωπος γλυκομίλητος και καλοκάγαθος. Ήταν ευγενικός, με λεπτούς τρόπους και κυρίως, ολιγαρκής, γι’ αυτό και χαρακτηριζόταν πάντα από ένα αίσθημα ικανοποίησης. Δεν του έλειπε τίποτα και ευχαριστούσε τον Θεό για όσα του δίνονταν. Δεν αγαπούσε τις τιμές και τα χρήματα και έδινε όσα είχε, για να βοηθήσει εκείνους που είχαν ανάγκη. Ήταν απολύτως υγιής και δεν είχε αρρωστήσει ποτέ του. Δεν ήταν ούτε μελαγχολικός, ούτε νευρικός. Γενικά, το όλο του παρουσιαστικό καταδείκνυε πως βασίλευε μέσα του η ηρεμία, η γλυκύτητα, η ταπεινότητα και η καλοσύνη.

Ο Swedenborg είχε εξαιρετικό χαρακτήρα και ήταν οπαδός της αλήθειας. Δεν είχε κάνει οικογένεια, επειδή ήθελε να αφοσιωθεί στο επιστημονικό του και μετέπειτα, στο πνευματικό του έργο, με απόλυτη αυταπάρνηση.

Μολαταύτα, είχε κάποιες μυστηριώδεις ευαισθησίες και μια παράδοξη διαίσθηση. Κάποτε, ήταν καλεσμένος σε δείπνο, στο σπίτι ενός φίλου του στο Γκέτεμποργκ, όπου βρίσκονταν και άλλα άτομα. Ενώ είχε άριστη διάθεση και περνούσε ευχάριστα, ξαφνικά πετάχτηκε επάνω ταραγμένος και βγήκε στον κήπο περίπου στις 6 το απόγευμα. Στράφηκε στους φίλους του και τους ανακοίνωσε πως ακριβώς εκείνη τη στιγμή μια μεγάλη φωτιά είχε ξεσπάσει στη Στοκχόλμη και εξαπλωνόταν ταχύτατα. Είπε πως το σπίτι ενός καλού του φίλου είχε γίνει ήδη στάχτη, ενώ και το δικό του κινδύνευε από τη φωτιά.

Μετά από δύο ώρες, ξαναβγήκε στον κήπο, αλλά εκείνη τη φορά επέστρεψε χαρούμενος, ανακοινώνοντάς τους ότι η πυρκαγιά είχε σβήσει μόλις στην τρίτη πόρτα από το σπίτι του. Όλοι οι προσκεκλημένοι ήταν φανερά αναστατωμένοι, καθώς οι περισσότεροι είχαν φίλους και συγγενείς στη Στοκχόλμη.

Η μεγάλη πυρκαγιά της Στοκχόλμης, το 1751 (γκραβούρα εποχής)
Η μεγάλη πυρκαγιά της Στοκχόλμης, το 1751 (γκραβούρα εποχής)

Η αστυνομία τον κάλεσε να πει τι είχε δει και εκείνος, με περισσή ευχέρεια, εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από τη Στοκχόλμη, παρέθεσε λεπτομερείς εξιστορήσεις για το πώς και πού ξεκίνησε η πυρκαγιά, πόση ώρα διήρκησε και πώς κατασβήστηκε τελικά. Όταν, μετά από δύο μέρες, κατέφτασε με το Βασιλικό Ταχυδρομείο η επίσημη έκθεση σχετικά με τη φωτιά, όλα όσα είχε περιγράψει ο Emanuel Swedenborg, που τα είχε δει σε όραμα, αποδείχτηκαν πέρα για πέρα αληθινά, ως και την παραμικρή τους λεπτομέρεια, αφήνοντας τους πάντες άφωνους και κατάπληκτους.

Τον Ιούλιο του 1771, ο Emanuel Swedenborg επισκέφτηκε τον φίλο του Richard Shearsmith, που έμενε στο Coldbath Fields του Λονδίνου. Έμεινε εκεί για αρκετούς μήνες. Λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα, υπέστη παράλυση και στις 29 Μαρτίου του 1772 τελικά πέθανε, στην ηλικία των 84 ετών, τόσο ήσυχα και γαλήνια, που ήταν σαν απλώς να αποκοιμήθηκε. Το παράδοξο ήταν πως ένα μήνα νωρίτερα, είχε προφητέψει την ακριβή ημερομηνία και ώρα, όπου θα άφηνε την τελευταία του πνοή.

Μέχρι την ύστατη στιγμή, ο σπουδαίος αυτός επιστήμονας και φιλόσοφος παρέμενε νοήμων και οξυδερκής, ενώ συνέχιζε να βλέπει προφητικά όνειρα και οράματα. Η περίπτωση του Emanuel Swedenborg εξακολουθεί να αποτελεί αντικείμενο μελέτης για τους ειδικούς.

Η είδηση δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ», στις 27/05/1951…

Το άρθρο, όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ", στις 27/05/1951
Το άρθρο, όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ», στις 27/05/1951

Αξιολογήστε το άρθρο

Επιλογή βαθμολογίας

Μέση βαθμολογία / 5. Βαθμολογία - σύνολο αξιολογήσεων:

Σχετικά άρθρα

Το στοιχειωμένο σπίτι των Σπετσών… "Ο γέρος είναι εκεί...αυτός που είδα στο όνειρό μου! Να ΄τος!"
Πόλτεργκαϊστ στο χωριό Ορθονιές της Ζακύνθου, το 1933… Τον Σεπτέμβριο του 1933, το χωριό Ορθονιές της Ζακύνθου ήταν αναστατωμένο. Κάθε...βράδυ, μετά τις έντεκα και μέχρι και μετά τα μεσάνυχτα, ένα από τα σπίτια...
Τα πελώρια πέτρινα στοιχειά των Ελβετικών Άλπεων… Οι χωρικοί, μάλιστα, διηγούνταν ένα σωρό παράξενες ιστορίες. Τη νύχτα, έλεγαν, όταν...γύριζαν από τις στάνες τους, έβλεπαν συχνά μέσα στην αστροφεγγιά...
Οι προφητείες του μυστηριώδους Βαυαρού Stormberger, τον 18ο αιώνα… Ο Matthias Stormberger, γεννημένος στη Βαυαρία το 1753, υπήρξε ένας χωρικός, αλλά όχι τόσο...απλοϊκός, καθώς έγινε διάσημος για τις προφητείες του...
Το στοιχειωμένο Πρεσβυτέριο του Μπόρλεϊ… Το πιο στοιχειωμένο σπίτι της Αγγλίας, όπως το χαρακτήρισε ο διάσημος ερευνητής...Χάρι Πράις, μετά την έρευνα που διεξήγαγε το 1929...
Αποσπάσματα του 4ου Διεθνούς Συνεδρίου Ψυχικών Ερευνών που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα το 1930…... Κατά τη διάρκεια του 4ου Διεθνούς Συνεδρίου Ψυχικών Ερευνών, που πραγματοποιήθηκε...στην Αθήνα το 1930 και διοργανώθηκε από τον Άγγελο Τανάγρα, έγιναν σημαντικές...ανακοινώσεις από τους συμμετέχοντες σε αυτό...
Τα όνειρα κατά τους αρχαίους συγγραφείς… Τα "θεϊκά όνειρα" απασχολούσαν τους συγγραφείς και πρώτον απ' όλους τον...Αριστοτέλη. Άλλωστε, για την εξήγησή τους υπήρχαν οι "υποκριτές", δηλαδή οι...ερμηνευτές των ονείρων...
Δύο περιστατικά τηλεπάθειας, που καταδεικνύουν τη δύναμη του νου… Ιδού ένα ακόμη φαινόμενο τηλεπάθειας: Ο Αντισυνταγματάρχης Στεφάν Περό...υπηρετούσε στη Nyagasola του Σουδάν. Έμεινε πολλούς μήνες εκεί πολιορκημένος...
Έντονα τηλεκινητικά φαινόμενα στην Αθήνα, το 1937 (Μέρος Β)… Τα τηλεκινητικά φαινόμενα, που προκαλούσε, δεν αποδίδονταν επ' ουδενί σε απάτη ή...σε κάτι το υπερφυσικό, αλλά όλα ενεργούνταν στο φως της ημέρας...
Το πόλτεργκαϊστ του Καλαμακίου, το 1937… Ο Πρόεδρος της Εταιρίας Ψυχικών Ερευνών διατεινόταν ότι μερικά άτομα, τα οποία...υπό την επίδρασιν της ήβης ή ψυχικών κλονισμών ή απλώς, μιας αναστάτωσης του...οργανισμού τους, γίνονταν ραδιενεργά σώματα και πάθαιναν δυναμόλυση...
Μοιραστείτε το άρθρο...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

Σχολιάστε το άρθρο

avatar

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.