Τα αλλόκοσμα οράματα του Emanuel Swedenborg (Μέρος Β’)…

Τα αλλόκοσμα οράματα του Emanuel Swedenborg (Μέρος Β')...
Μοιραστείτε το άρθρο...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

Ο Emanuel Swedenborg, ο διάσημος αυτός Σουηδός επιστήμονας και πρωτοπόρος εφευρέτης, γεννημένος στη Στοκχόλμη το 1688, εντελώς ξαφνικά κι ενώ βρισκόταν στο απόγειο της καριέρας του και της δημιουργικότητάς του, αποτραβήχτηκε από τις κοινωνικές και επαγγελματικές του συναναστροφές, ενώ παράτησε μονομιάς την ενασχόλησή του με τις επιστήμες.

Το 1745, όμως, ο Emanuel Swedenborg επανήλθε και ισχυρίστηκε πως είχε φανερωθεί εμπρός του ένας άνθρωπος απαστράπτων, ντυμένος με πορφύρα και του είπε: “Είμαι ο Κύριος και Θεός, Δημιουργός και Λυτρωτής. Σε διάλεξα, για να εξηγήσεις στους ανθρώπους το πνευματικό νόημα της Αγίας Γραφής. Θα σου λέγω εγώ τι να γράψεις”.

Emanuel Swedenborg (29/01/1688 - 29/03/1772)
Emanuel Swedenborg (29/01/1688 – 29/03/1772)

Ο Swedenborg, στο βιβλίο του “Ουράνια Μυστήρια”, έγραφε πως η ζωή είναι το ίδιο με την Αγάπη και τη Σοφία. Ακόμη, το Δέντρο της Ζωής σημαίνει τον Θεό μέσα στον άνθρωπο και τον άνθρωπο μέσα στον Θεό. Από τους καρπούς του, τρέφονται όσοι αγαπάνε τον Θεό περισσότερο από όλα τα πράγματα και τον πλησίον τους, σαν τον εαυτό τους.

Επίσης, σημείωνε πως στα χρόνια του Ιησού, το κακό είχε τόσο μεγάλη δύναμη, που μόνο αν ερχόταν ο Θεός στον κόσμο και γινόταν άνθρωπος, θα μπορούσε να σώσει τους ανθρώπους από την επιρροή του.

Ενώ οι πρώτοι Χριστιανοί είχαν στην ψυχή τους την αγάπη για τον Δημιουργό και τον πλησίον τους, με τον καιρό κυρίεψε τις καρδιές τους η αγάπη του εαυτού τους κι αυτό το κακό μπήκε στην Εκκλησία του Χριστού και την απομάκρυνε από την Αλήθεια. Έτσι, οι αρχηγοί της Εκκλησίας χρησιμοποίησαν την Αγία Γραφή, για να αποκτήσουν σταδιακά οι ίδιοι δύναμη και εξουσία.

Μα, στο τέλος, ο Emanuel Swedenborg προφήτεψε πως η αληθινή Εκκλησία του Χριστού θα γίνει πραγματικότητα, κατά την προφητεία του Δανιήλ και σύμφωνα με την Αποκάλυψη του Ιωάννη:

“Κι εγώ, ο Ιωάννης, είδα την αγιασμένη πολιτεία, τη Νέα Ιερουσαλήμ, να κατεβαίνει από τον Θεό, από τον ουρανό. Κι άκουσα μια μεγάλη φωνή από τον ουρανό, που έλεγε: “Να η Σκηνή του Θεού μαζί με τους ανθρώπους και θα κατοικήσει ο Θεός μαζί τους και θα είναι ο Θεός τους”.

Ο Emanuel Swedenborg ήταν στη ζωή του ένας άνθρωπος γλυκομίλητος και καλοκάγαθος. Ήταν ευγενικός, με λεπτούς τρόπους και κυρίως, ολιγαρκής, γι’ αυτό και χαρακτηριζόταν πάντα από ένα αίσθημα ικανοποίησης. Δεν του έλειπε τίποτα και ευχαριστούσε τον Θεό για όσα του δίνονταν. Δεν αγαπούσε τις τιμές και τα χρήματα και έδινε όσα είχε, για να βοηθήσει εκείνους που είχαν ανάγκη. Ήταν απολύτως υγιής και δεν είχε αρρωστήσει ποτέ του. Δεν ήταν ούτε μελαγχολικός, ούτε νευρικός. Γενικά, το όλο του παρουσιαστικό καταδείκνυε πως βασίλευε μέσα του η ηρεμία, η γλυκύτητα, η ταπεινότητα και η καλοσύνη.

Ο Swedenborg είχε εξαιρετικό χαρακτήρα και ήταν οπαδός της αλήθειας. Δεν είχε κάνει οικογένεια, επειδή ήθελε να αφοσιωθεί στο επιστημονικό του και μετέπειτα, στο πνευματικό του έργο, με απόλυτη αυταπάρνηση.

Μολαταύτα, είχε κάποιες μυστηριώδεις ευαισθησίες και μια παράδοξη διαίσθηση. Κάποτε, ήταν καλεσμένος σε δείπνο, στο σπίτι ενός φίλου του στο Γκέτεμποργκ, όπου βρίσκονταν και άλλα άτομα. Ενώ είχε άριστη διάθεση και περνούσε ευχάριστα, ξαφνικά πετάχτηκε επάνω ταραγμένος και βγήκε στον κήπο περίπου στις 6 το απόγευμα. Στράφηκε στους φίλους του και τους ανακοίνωσε πως ακριβώς εκείνη τη στιγμή μια μεγάλη φωτιά είχε ξεσπάσει στη Στοκχόλμη και εξαπλωνόταν ταχύτατα. Είπε πως το σπίτι ενός καλού του φίλου είχε γίνει ήδη στάχτη, ενώ και το δικό του κινδύνευε από τη φωτιά.

Μετά από δύο ώρες, ξαναβγήκε στον κήπο, αλλά εκείνη τη φορά επέστρεψε χαρούμενος, ανακοινώνοντάς τους ότι η πυρκαγιά είχε σβήσει μόλις στην τρίτη πόρτα από το σπίτι του. Όλοι οι προσκεκλημένοι ήταν φανερά αναστατωμένοι, καθώς οι περισσότεροι είχαν φίλους και συγγενείς στη Στοκχόλμη.

Η μεγάλη πυρκαγιά της Στοκχόλμης, το 1751 (γκραβούρα εποχής)
Η μεγάλη πυρκαγιά της Στοκχόλμης, το 1751 (γκραβούρα εποχής)

Η αστυνομία τον κάλεσε να πει τι είχε δει και εκείνος, με περισσή ευχέρεια, εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από τη Στοκχόλμη, παρέθεσε λεπτομερείς εξιστορήσεις για το πώς και πού ξεκίνησε η πυρκαγιά, πόση ώρα διήρκησε και πώς κατασβήστηκε τελικά. Όταν, μετά από δύο μέρες, κατέφτασε με το Βασιλικό Ταχυδρομείο η επίσημη έκθεση σχετικά με τη φωτιά, όλα όσα είχε περιγράψει ο Emanuel Swedenborg, που τα είχε δει σε όραμα, αποδείχτηκαν πέρα για πέρα αληθινά, ως και την παραμικρή τους λεπτομέρεια, αφήνοντας τους πάντες άφωνους και κατάπληκτους.

Τον Ιούλιο του 1771, ο Emanuel Swedenborg επισκέφτηκε τον φίλο του Richard Shearsmith, που έμενε στο Coldbath Fields του Λονδίνου. Έμεινε εκεί για αρκετούς μήνες. Λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα, υπέστη παράλυση και στις 29 Μαρτίου του 1772 τελικά πέθανε, στην ηλικία των 84 ετών, τόσο ήσυχα και γαλήνια, που ήταν σαν απλώς να αποκοιμήθηκε. Το παράδοξο ήταν πως ένα μήνα νωρίτερα, είχε προφητέψει την ακριβή ημερομηνία και ώρα, όπου θα άφηνε την τελευταία του πνοή.

Μέχρι την ύστατη στιγμή, ο σπουδαίος αυτός επιστήμονας και φιλόσοφος παρέμενε νοήμων και οξυδερκής, ενώ συνέχιζε να βλέπει προφητικά όνειρα και οράματα. Η περίπτωση του Emanuel Swedenborg εξακολουθεί να αποτελεί αντικείμενο μελέτης για τους ειδικούς.

Η είδηση δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ”, στις 27/05/1951…

Το άρθρο, όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ", στις 27/05/1951
Το άρθρο, όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ”, στις 27/05/1951

Σχετικά άρθρα

Τα διάσημα φαντάσματα του Βρετανικού Κοινοβουλίου… Πολλοί εργαζόμενοι της Βουλής επιβεβαίωναν τα λόγια του υπηρέτη, μαρτυρώντας πως...και οι ίδιοι είχαν συναντήσει την κυρία του να περιφέρεται στους διαδρόμους, τη...στιγμή που εκείνη κι ο υπηρέτης της συνομιλούσαν στο διαμέρισμά της...
Φαντάσματα και στοιχειωμένοι τόποι, που προκαλούν ανατριχίλα… Μετά από συστηματική έρευνα, που είχε πραγματοποιήσει Άγγλος δημοσιογράφος τη...δεκαετία του 1930, αποδείχτηκε ότι σχεδόν σε κάθε αγγλική επαρχία υπήρχαν...στοιχειωμένα σπίτια ή τόποι, που κυριεύονταν από φαντάσματα...
Το αίνιγμα του τάφου του Μεγάλου Αλεξάνδρου… Η χρυσή σαρκοφάγος, στην οποία τοποθετήθηκε η σορός του Μεγάλου Αλεξάνδρου,...αντικαταστάθηκε από μια γυάλινη από τον Πτολεμαίο ΧΙ και φαίνεται πως αργότερα...λεηλατήθηκαν όλα τα πολύτιμα κτερίσματα..
Υπερφυσικές μαζικές επιθέσεις σε χωριό της Γιουγκοσλαβίας… Όταν όμως έφτασαν σε ένα σημείο και αφού είχαν δει μερικές σκιές να χάνονται στο...σκοτάδι, δε μπορούσαν πλέον να προχωρήσουν, καθώς δεν τους το επέτρεπαν οι...δυνάμεις τους...
“Το Παιδί και οι Αδελφοί”… Το βιβλίο "Το Παιδί και οι Αδελφοί" (The Boy and the Brothers) που εκδόθηκε το 1959, γνώριζε μία...άνευ προηγουμένου κυκλοφορία στις Ηνωμένες Πολιτείες...
Μυστηριώδεις λιθοβολισμοί στην Καράτουλα Ηλείας, το 1936… Τον χειμώνα του 1936, στο χωριό Καράτουλα του Πύργου Ηλείας, σημειώνονταν για...αρκετές ημέρες αθρόοι και αναίτιοι λιθοβολισμοί εναντίον διάφορων οικιών...
Το φάντασμα του “Έφιππου Βαρόνου” Ακούγονταν πρώτα άγρια ποδοβολητά και μετά τον έβλεπαν να ιππεύει το άσπρο του...άλογο που έτρεχε με γρήγορους καλπασμούς...
Εξωγήινα όντα, επονομαζόμενα “Ουρανίδες”… Οι "Ουρανίδες", λοιπόν, είπε περαιτέρω ο διαπρεπής επιστήμονας, πιθανότατα μας...ξεπερνούν σε πολιτισμό και γνώσεις κατά πολλές δεκάδες χιλιάδες χρόνια!
Το στοίχειωμα στη Δυτική Μακεδονία… Σε μια πόλη της Δυτικής Μακεδονίας, που παραλείπεται επίτηδες το όνομα της...περιοχής, αλλά και των προσώπων, επειδή ήταν περίπου σύγχρονο με την περίοδο...
Το φάντασμα του Σερ Άρθουρ Κόναν Ντόυλ… Κάθε φορά που ένας ασθενής επισκεπτόταν τον δόκτορα Ρίτσαρντ Τίμπεργκ, τα...παραθυρόφυλλα χτυπούσαν με τέτοια δύναμη και μανία, λες και ξαφνικά ξεσπούσε...ισχυρότατη θύελλα...
Μοιραστείτε το άρθρο...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

Σχολιάστε το άρθρο

avatar

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.