Η Βίβλος του Διαβόλου…

Η Βίβλος του Διαβόλου...
Μοιραστείτε το άρθρο...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

Ένα από τα πιο περίεργα έργα της Βασιλικής Βιβλιοθήκης της Στοκχόλμης, αλλά και του κόσμου ολόκληρου, είναι ένας υπερογκωδέστατος νομικός κώδικας, ο Codex Gigas, ευρέως γνωστός με το θρυλικό όνομα “Βίβλος του Διαβόλου”.

Ο Κώδικας αυτός θεωρείται ως το μεγαλύτερο μεσαιωνικό χειρόγραφο του κόσμου. Ονομάζεται, επίσης, “Βίβλος του Διαβόλου” εξαιτίας μια τεράστιας απεικόνισης του Σατανά στο εσωτερικό του, αλλά και του θρύλου που το περιβάλλει εδώ και αιώνες.

Codex Gigas
Codex Gigas

Σύμφωνα με την παράδοση, η ιστορία αυτού του σπάνιου και μοναδικού χειρόγραφου, που είναι γραμμένο καλλιγραφικότατα, είναι εξίσου σπάνια και μοναδική.

Κάποτε, στις αρχές του 12ου αιώνα, στο Μοναστήρι του Podlazice της Βοημίας, ένας Βενεδικτίνος μοναχός καταδικάστηκε σε θάνατο ως αιρετικός. Η εκτέλεσή του θα γινόταν κιόλας την επόμενη ημέρα, εκτός αν κατόρθωνε να αντιγράψει μέσα σε μια νύχτα ολόκληρο τον Κρατικό Νομικό Κώδικα, οπότε η θανατική ποινή του θα μεταβαλλόταν σε ισόβια δεσμά.

Δείγμα της σχολαστικής και καλλιτεχνικής εργασίας του άγνωστου Βενεδικτίνου μοναχού
Δείγμα της σχολαστικής και καλλιτεχνικής εργασίας του άγνωστου Βενεδικτίνου μοναχού

Οι δικαστές, λοιπόν, φρόντισαν να εφοδιαστεί ο μελλοθάνατος με όλη την απαραίτητη γραφική ύλη, αν και γνώριζαν εκ των προτέρων ότι ήταν ανθρωπίνως αδύνατο να καταφέρει μέσα σε μια νύχτα να αντιγράψει ένα τόσο ογκώδες έργο.

Ωστόσο, ο δύστυχος καλόγερος στρώθηκε αμέσως στη δουλειά. Ύστερα από λίγο και αφού συνειδητοποίησε ότι ματαιοπονούσε και ότι του κάκου παιδευόταν, αποφάσισε να επικαλεστεί τη βοήθεια των καταχθόνιων δυνάμεων.

Πραγματικά, παρουσιάστηκε μπροστά του ο ίδιος ο Σατανάς, ο οποίος του υποσχέθηκε την αμέριστη συνδρομή του, αρκεί ο Βενεδικτίνος μοναχός να του παραχωρούσε την ψυχή του.

Η σελίδα του μυστηριώδους βιβλίου, στην οποία απεικονίζεται η μορφή του Διαβόλου
Η σελίδα του μυστηριώδους βιβλίου, στην οποία απεικονίζεται η μορφή του Διαβόλου

Ο μοναχός αποδέχτηκε τους όρους του απόκοσμου συμβολαίου κι έτσι, την άλλη μέρα, χάρις στη συνέργεια του Σατανά, παρουσίασε ενώπιον των κατάπληκτων μοναχών και δικαστών ολόκληρο τον Κώδικα αντιγραμμένο, φιλοτεχνημένο και διακοσμημένο καλλιτεχνικά.

Από τότε, ο Codex Gigas έγινε περισσότερο γνωστός ως “Βίβλος του Διαβόλου” και εικάζεται ότι η επισφράγιση της μεταξύ τους συμφωνίας αποτυπώνεται στην περίφημη απεικόνιση του Σατανά, που θεωρείται αυτοπροσωπογραφία του και πολλοί φρονούν ότι την πρόσθεσε μόνος του ο κακοποιός δαίμων, ως την χαρακτηριστική υπογραφή του σε εκείνον τον υπερφυσικό διακανονισμό.

Φωτογραφία του 1929, στην οποία διακρίνεται το μέγεθος του βιβλίου
Φωτογραφία του 1929, στην οποία διακρίνεται το μέγεθος του βιβλίου

Πάντως, μεταγενέστερες δοκιμές για την αναπαραγωγή του ίδιου εκείνου κολοσσιαίου έργου απέδειξαν ότι θα χρειάζονταν τουλάχιστον πέντε χρόνια ασταμάτητης γραφής, για να ολοκληρωθεί από ένα μόνο άτομο, χωρίς να συνυπολογιστούν, φυσικά, η καλλιγραφία και οι απεικονίσεις.

Η είδηση δημοσιεύθηκε στο περιοδικό “ΜΠΟΥΚΕΤΟ”, στις 14/08/1932…

Το άρθρο, όπως δημοσιεύθηκε στο περιοδικό "ΜΠΟΥΚΕΤΟ", στις 14/08/1932
Το άρθρο, όπως δημοσιεύθηκε στο περιοδικό “ΜΠΟΥΚΕΤΟ”, στις 14/08/1932

Σχετικά άρθρα

Ένα σπάνιο βιβλίο… "Υπάρχει ένα βιβλίο με έργα μου το οποίο θα ήθελα να το έχεις εσύ. Βρίσκεται στην...Σουηδία. Ψάξε στα παλαιοπωλεία και θα το βρεις."
Τα αλλόκοσμα οράματα του Emanuel Swedenborg (Μέρος Α’)… Σύμφωνα με τον Φώτη Κόντογλου, ο πλέον παράδοξος άνθρωπος, που μελέτησε και κήρυξε...τον λόγο του Θεού στη Γηραιά Ήπειρο, ήταν ο Σουηδός Emanuel Swedenborg...
Τα αλλόκοσμα οράματα του Emanuel Swedenborg (Μέρος Β’)… Ο Emanuel Swedenborg, ο διάσημος αυτός Σουηδός επιστήμονας και πρωτοπόρος εφευρέτης,...γεννημένος στη Στοκχόλμη το 1688, εντελώς ξαφνικά κι ενώ βρισκόταν...
Οι περίφημες διώρυγες του Άρη, σύμφωνα με τον Νομπελίστα Arrhenius… Ο Arrhenius υποστήριζε ότι συνεπεία διαφόρων μεταβολών πάνω στον Κόκκινο Πλανήτη και...εξαιτίας της μεγάλης μεταβλητότητας της στερεότητας του φλοιού του,...σχηματίστηκαν πάνω στην επιφάνειά του πελώριες σχισμές, οι οποίες βαθμηδόν...γέμισαν με άμμο...
Οι “βόμβες-φαντάσματα”… Τεχνικοί εμπειρογνώμονες έλεγαν ότι με την ταχύτητα που έτρεχαν οι "βολίδες",...σύμφωνα με τις περιγραφές των αυτοπτών μαρτύρων", δεν ήταν δυνατό να διευθύνονταν...από πιλότους...
Τα φαντάσματα του Βασιλικού Οίκου της Σουηδίας… Οι δύο μετέωρες γυναίκες δεν άγγιζαν το έδαφος...
Ο σπουδαίος Έλληνας Αστρονόμος Ευγένιος Αντωνιάδης και οι παρατηρήσεις του για τον Άρη…... Το 1931, ο Ευγένιος Αντωνιάδης εξέδωσε σε τόμο τις παρατηρήσεις του για τον πλανήτη...Άρη. Ο Έλληνας Αστρονόμος, απονέμοντας τιμή στον Ιταλό ομόλογό του...
Το άγνωστο μυθιστόρημα του Ναπολέοντα Βοναπάρτη… Η αποκάλυψη αυτή έγινε σε μια διάλεξη που είχε δώσει το 1939 ο έγκριτος Γάλλος...ιστορικός και διπλωμάτης, Emile Dard. Ο Dard εξήρε το μέχρι τότε άγνωστο μυθιστόρημα "Clisson...et Eugenie" του Ναπολέοντα...
Το μικρότερο βιβλίο του κόσμου… Επρόκειτο περί ενός βιβλίου λιλιπούτειων διαστάσεων, μήκους ενός περίπου...εκατοστού και πλάτους τριών χιλιοστών, ενώ το βάρος του δεν υπερέβαινε...
“Οι φωτογραφίες των φαντασμάτων”, το βιβλίο που προκάλεσε αίσθηση το 1912… Το βιβλίο, με τίτλο "Οι φωτογραφίες των φαντασμάτων", του Ιταλού γιατρού και...ερευνητή παραψυχικών φαινομένων, Δρ. Ενρίκο Ιμόντα, προκάλεσε το ενδιαφέρον της...Διεθνούς Εταιρίας Ψυχικών Σπουδών...
Μοιραστείτε το άρθρο...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

Σχολιάστε το άρθρο

avatar

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.