Το χειρόγραφο του 1558 που εξιστορεί την εμφάνιση του καφέ…

Το χειρόγραφο του 1558 που εξιστορεί την εμφάνιση του καφέ...
0
(0)

Στη βιβλιοθήκη του Βασιλιά Ιμπν Σαούντ της Σαουδικής Αραβίας, υπήρχε, μεταξύ άλλων πολύτιμων θησαυρών, κάποιο σπάνιο χειρόγραφο, χρονολογούμενο από το έτος 1558 μ.Χ.

Το χειρόγραφο αυτό αποδιδόταν σε κάποιον Άμπντελ Κάντερ – Ελ Ζαζίρι και εξιστορούσε το πώς εμφανίστηκε ο καφές στην Αραβική Χερσόνησο και ακολούθως, το πώς εξαπλώθηκε, αλλά και αγαπήθηκε σε ολόκληρο τον κόσμο. Κατά τον συγγραφέα του χειρογράφου, η ανθρωπότητα οφείλει την ανακάλυψη του δημοφιλούς ροφήματος στον Τζαμάλ-Αντ-Ντιν Αλλά-Μωαχαμέτ-Ιμπν Σαιντ, γεννημένο στο μικρό λιμάνι της Χετζάζης.

Αρχικά, ο παρασκευαστής του καφέ, προόριζε το ρόφημα μόνο για όσους επιζητούσαν διαύγεια πνεύματος, για να μπορούν να προσευχηθούν άνετα. Αργότερα, η διάδοση του ροφήματος έλαβε καταπληκτική έκταση. Στην Ευρώπη εμφανίστηκε περίπου το 1555, όταν κάποιος Λιβανέζος άνοιξε το πρώτο καφέ, με τον τίτλο “Σχολή Σωφροσύνης”.

Ήταν τέτοια η επιτυχία του κέντρου αυτού, ώστε, περί το 1600, άνοιξαν παρόμοια κέντρα στη Μασσαλία, στη Βιένη και στη Γένοβα, τα οποία είχαν τεράστια κέρδη. Τα καφέ αυτά βρήκαν σύντομα μιμητές σε όλες τις πόλεις της υφηλίου.

Η είδηση δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “ΝΕΟΛΟΓΟΣ ΠΑΤΡΩΝ”, στις 05/01/1958…

Το άρθρο, όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "ΝΕΟΛΟΓΟΣ ΠΑΤΡΩΝ", στις 05/01/1958
Το άρθρο, όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “ΝΕΟΛΟΓΟΣ ΠΑΤΡΩΝ”, στις 05/01/1958

Αξιολογήστε το άρθρο

Επιλογή βαθμολογίας

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Βαθμολογία - σύνολο αξιολογήσεων: 0

Καμία αξιολόγηση ως τώρα...

Αν βρίσκετε ενδιαφέρουσα τη θεματολογία μας...

Ακολουθήστε μας στα social media!

guest

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments