Άρθρο του Άγγελου Τανάγρα για την εμφάνιση των νεκρών, το 1925…

Άρθρο του Άγγελου Τανάγρα για την εμφάνιση των νεκρών, το 1925...

Στις 24 Μαΐου του 1925, δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “ΕΘΝΟΣ” ένα άρθρο του Προέδρου της Εταιρείας Ψυχικών Ερευνών, Άγγελου Τανάγρα, με τίτλο: “Εμφανίζονται οι νεκροί;”

Ο Άγγελος Τανάγρας ανέφερε τα εξής σχετικά με το θέμα:

“Όσοι περιμένουν κάτω από τον τίτλο αυτό να τους βεβαιώσω ή να τους αρνηθώ την πραγματική “εμφάνιση” νεκρών, θα έχουν έντονη απογοήτευση. Οι πνευματιστές την παραδέχονται απολύτως και εξηγούν μ’ αυτή τις επικοινωνίες και τα οράματα. Η ψυχοφυσική ομιλεί περί εκτοπλάσματος, δηλαδή μέρους του δυναμισμού που αποτελεί το ζωντανό σώμα, το οποίο εκλυόμενο από το σώμα του μέντιουμ, όπως η ραδιοακτινοβολία, σχηματίζει υπό την επίδραση της φαντασίας (ιδεοπλασία) παροδικά άμορφα ή και έμμορφα σχήματα.

Άγγελος Τανάγρας (07/03/1877 - 05/02/1971)
Άγγελος Τανάγρας (07/03/1877 – 05/02/1971)

Προπάντων, όμως, ομιλεί περί υποβολής και παραισθήσεως και εάν λάβουμε τη βάση αυτή, μπορούμε να απαντήσουμε θετικώς. Ναι, είναι αλήθεια πως υπό την επίδραση της υποβολής, ειδικά σε μια κατάσταση ύπνωσης, μπορεί ο άνθρωπος να δει τους νεκρούς του.

Όντως, όσοι παρέστησαν στα περυσινά και εφετινά φαινόμενα της Εταιρείας Ψυχικών Ερευνών, θα είδαν με πόση ευκολία ο υπνωτισμένος δέχεται την υποβολή, όποια και να είναι αυτή.

Του υποβάλλει κανείς εν υπνώσει ότι μόλις ξυπνήσει, θα δει το σπίτι να καίγεται ή ότι θα δει εμπρός του τον τάδε νεκρό συγγενή ή φίλο του και η παραίσθηση είναι ενίοτε τόσο ζωντανή και γλαφυρή, ώστε πράγματι καταπλήσσει τους παρισταμένους.

Διότι το μέντιουμ έχει μεν ξυπνήσει, αλλά εξακολουθεί να βρίσκεται σε μια ενδιάμεση κατάσταση μεθύπνωσης κι επομένως, βλέπει την πυρκαγιά ή ό,τι άλλο του υποβάλει κανείς και εξωτερικεύει την εντύπωσή του, όπως μόνο ο καλύτερος ηθοποιός που θα μπορούσε να υπάρξει.

Εσχάτως, μάλιστα, ο φωτογράφος Σακελλαρίου κατόρθωσε να αποτυπώσει σε σειρά πλακών ορισμένες μεθυπνωτικές υποβολές, που αφορούσαν στο καλύτερο μέντιουμ της Εταιρείας Ψυχικών Ερευνών, την Κωνσταντία.

Έτσι, αν κάποιος υποβάλει στον υπνωτισμένο ότι θα εμφανιστεί ενώπιόν του ένας νεκρός, θα τον δει ασφαλώς! Αμέσως, όμως, έρχεται εδώ η σκέψη του αντίκτυπου που επιφέρει η εντύπωση αυτή στον οργανισμό ενός ατόμου, αν τύχει να πιστέψει ότι είδε πράγματι τον αγαπημένο του νεκρό. Γι’ αυτό, λοιπόν, νομίζω ότι όσοι ασχολούνται με τα ψυχικά φαινόμενα, θα πρέπει να αρνούνται οπωσδήποτε να ασχολούνται με τον θάνατο ενός προσφιλούς ανθρώπου.

Το κοινό θα πρέπει, με τη σειρά του, να είναι ιδιαιτέρως επιφυλακτικό με εκείνους που ευαγγελίζονται ότι μπορούν να επιτύχουν επικοινωνία με τους νεκρούς, έναντι αδράς αμοιβής βεβαίως, και οι οποίοι αναμιγνύουν άφθονες αγυρτείες με απλά ψυχοφυσικά φαινόμενα, που μπορούν να προκαλέσουν δυσάρεστες νευρικές κρίσεις σε άτομα υστερικά ή επιληπτικά”.

Η είδηση δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “ΕΘΝΟΣ”, στις 24/05/1925…

Το άρθρο, όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "ΕΘΝΟΣ", στις 24/05/1925
Το άρθρο, όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “ΕΘΝΟΣ”, στις 24/05/1925
0 0 ψήφοι
Αξιολόγηση άρθρου
Subscribe
Notify of
guest

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments