Το στοιχειωμένο ναυάγιο…

Το στοιχειωμένο ναυάγιο...

Στις 5 Δεκεμβρίου του 1958, το ειδησεογραφικό πρακτορείο Associated Press μετέδιδε από τη Σιγκαπούρη μια παράξενη είδηση που είχε να κάνει με τις προσπάθειες ανέλκυσης ενός ιαπωνικού καταδρομικού, το οποίο είχε βυθιστεί κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Το ιαπωνικό βοηθητικό καταδρομικό Shiretoko Maru είχε βυθιστεί το 1945 από αμερικανικά καταδιωκτικά αεροπλάνα. Ένας Κινέζος επιχειρηματίας, ονόματι Λη Γιούνγκ, ο οποίος ήταν ένας εκ των διευθυντών της εταιρίας ανελκύσεως ναυαγίων που είχε αναλάβει την ανέλκυση του συγκεκριμένου πλοίου, είχε βρεθεί προ διλήμματος:

Ή να κρατούσε τους ανακαλυφθέντες επί του ναυαγίου 30 σκελετούς Ιαπώνων ναυτών, συμμορφούμενος με την αξίωση των φαντασμάτων των νεκρών που του είχαν εμφανιστεί, ή να παρέδιδε τα οστά στις οικογένειες των νεκρών, στην Ιαπωνία, όπως αξίωνε το ιαπωνικό Προξενείο.

Ο Γιούνγκ ισχυριζόταν ότι είχε αποφασίσει την ανέλκυση του ναυαγίου έπειτα από την επιμονή και μόνο των πνευμάτων των νεκρών, δαπανώντας το ποσό των 200.000 μαλαισιανών δολαρίων.

Όπως ανέφερε, οι τεράστιοι χαλύβδινοι γερανοί που συγκρατούσαν το ναυάγιο είχαν σπάσει τέσσερις φορές, προκαλώντας μετατόπιση του υπό ανέλκυση πλοίου. Εργάτες είχαν χτυπηθεί από κάποιο αόρατο χέρι, ενώ έξι φρουροί είχαν εγκαταλείψει τη θέση τους, διότι είχαν ενοχληθεί από φαντάσματα.

Συνεχίζοντας, ο Γιούνγκ δήλωνε ότι και ο ίδιος είχε δει φαντάσματα εντός του ναυαγίου, τα οποία φορούσαν σορτς, πουκάμισα και ψηλά καπέλα.

“Στις 25 Οκτωβρίου, τα φαντάσματα αυτά εμφανίστηκαν μπροστά μου και μου είπαν με επιτακτικό τόνο: Εάν θελήσεις να συνεχίσεις τις εργασίες ανέλκυσης, πρέπει να βρεις για εμάς μια θέση αναπαύσεως στη Σιγκαπούρη. Δε θέλουμε να επιστρέψουμε στην Ιαπωνία!

Ακολούθως, όπως ο ίδιος ανέφερε, αγόρασε ένα σπίτι κοντά στη ναυτική βάση όπου είχε βυθιστεί το ιαπωνικό καταδρομικό και αποφάσισε να τοποθετήσει σε αυτό τους 30 σκελετούς.

Στη συνέχεια, πήγε το βράδυ στη θέση του ναυαγίου, άναψε κεριά και προσευχήθηκε ρωτώντας εάν το σχέδιό του ήταν αποδεκτό από τα πνεύματα των νεκρών. Έριξε και δύο νομίσματα, τα οποία έπεσαν από την ίδια πλευρά. Ο Γιούνγκ το ερμήνευσε αυτό ως ένδειξη ότι τα πνεύματα συμφωνούσαν.

Ο ίδιος διαπραγματευόταν με το ιαπωνικό Προξενείο προκειμένου να κρατήσει τα οστά. Εκπρόσωπος, όμως, του Προξενείου είχε ανακοινώσει ότι τα οστά των νεκρών είχαν ζητηθεί από τους συγγενείς τους, προκειμένου να τα εναποθέσουν σε οικογενειακούς τάφους.

Η είδηση δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ”, στις 06/12/1958…

Το άρθρο, όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ", στις 06/12/1958
Το άρθρο, όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ”, στις 06/12/1958
0 0 ψήφοι
Αξιολόγηση άρθρου
Subscribe
Notify of
guest

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments