Τι ήταν άραγε το Άστρο της Βηθλεέμ;

Τι ήταν άραγε το Άστρο της Βηθλεέμ;
5
(1)

Τι ήταν άραγε το Άστρο της Βηθλεέμ, που ο οδήγησε τους τρεις Μάγους στο λίκνο του Θεανθρώπου; Πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό ερώτημα, που απασχόλησε εντόνως τους μεγαλύτερους σοφούς της ανθρωπότητας.

Εν πρώτοις, προβάλλει ένα άλλο προκαταρκτικό ζήτημα: πότε γεννήθηκε ο Ιησούς; Μόνο η ακριβής χρονολογία της Γέννησης, θα μας κατευθύνει να εξετάσουμε το μοναδικό φαινόμενο, που παρατηρήθηκε και καταγράφηκε από πλήθος αναφορών στον ουρανό κατά την εποχή εκείνη. Πολλοί σοφοί, σύμφωνα με τους υπολογισμούς τους, συμπέραναν πως ο Ιησούς γεννήθηκε από το 11 έως το 4 π.Χ.

Τι ήταν όμως εκείνο το υπέρλαμπρο άστρο, που από τα πέρατα της Ανατολής κατηύθυνε τους μεγάλους σοφούς στην άσημη Βηθλεέμ;

Οι ειδικοί προβληματίστηκαν αν επρόκειτο για άστρο ή για πλανήτη. Στην αρχή, εξέτασαν μήπως ευθυνόταν ο Σείριος, ο Ωρίωνας ή ο αστερισμός του Υδροχόου. Αργότερα, υπέθεσαν πως ίσως ήταν η Αφροδίτη, που σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα αποκτά μια ιδιαίτερη λαμπρότητα, μεγαλύτερη από του Σείριου. Επίσης, σκέφτηκαν μήπως ήταν κάποιος διάττοντας αστέρας, που έλαμψε στο στερέωμα.

Αστερισμός Ωρίωνα
Αστερισμός Ωρίωνα

Όμως, ήταν ποτέ δυνατό οι σοφοί Μάγοι, που θεωρούνταν οι σπουδαιότεροι επιστήμονες της εποχής τους, να αναζητούν στον ουράνιο θόλο ένα κοινό άστρο ως οδηγό τους; Γι’ αυτόν τον λόγο, κι άλλες επιστημονικές υποθέσεις συζητούνταν ευρέως.

Ο Κομήτης του Χάλλεϋ
Ο Κομήτης του Χάλλεϋ

Μήπως το άστρο της Βηθλεέμ ήταν κομήτης, όπως πίστευε ο Ωριγένης; Κατά τη χρονική περίοδο από το 11 έως το 4 π.Χ. που μας ενδιαφέρει, τα Κινεζικά Χρονικά αναφέρουν ότι το περίεργο αυτό ουράνιο σώμα εμφανίστηκε δύο φορές. Μάλιστα, ο πρώτος κομήτης φάνηκε τον Φεβρουάριο ή Μάρτιο του 4 π.Χ., ενώ ο δεύτερος κομήτης εμφανίστηκε το 11 π.Χ. και μετά από 17 ολόκληρους αιώνες ονομάστηκε Κομήτης του Χάλλεϋ.

Ωριγένης Αδαμάντιος
Ωριγένης Αδαμάντιος

Το 1682, ο Άγγλος αστρονόμος Έντμουντ Χάλλεϋ ήταν ο πρώτος που παρατήρησε και μελέτησε εκτενώς τον γνωστό κομήτη. Σύμφωνα με τις μελέτες, από το 467 π.Χ. έως το 1910 μ.Χ. ο κομήτης πέρασε κοντά από τη Γη 30 φορές, δεδομένου ότι εμφανίζεται περιοδικά κάθε 76 έτη και είναι ο μόνος κομήτης από τους 55 γνωστούς, που διακρίνεται με γυμνό οφθαλμό. Τελικά, ο Κομήτης του Χάλλεϋ δεν φαίνεται να σχετίζεται με το άστρο της Βηθλεέμ.

Έντμουντ Χάλλεϋ (08/11/1656 - 14/01/1742)
Έντμουντ Χάλλεϋ (08/11/1656 – 14/01/1742)

Μια άλλη υπόθεση έγινε από τον Γιοχάνες Κέπλερ, ο οποίος συμπέρανε ότι ίσως επρόκειτο για τη σύνοδο τριών πλανητών, του Δία, του Κρόνου και του Άρη, που συμβαίνει κάθε 100 χρόνια σε διάφορα σημεία του ουρανού, ενώ κάθε 805 χρόνια η σύνοδος τελείται στον Αστερισμό των Ιχθύων, εκπέμποντας ένα εκτυφλωτικό φως.

Γιοχάνες Κέπλερ (27/12/1571 - 15/11/1630)
Γιοχάνες Κέπλερ (27/12/1571 – 15/11/1630)

Ο Αστερισμός των Ιχθύων είναι το ιερό ζώδιο του Οίκου των Εβραίων, γι’ αυτό και οι προφήτες αστρολόγοι πρόσεχαν ιδιαιτέρως τα εκεί τεκταινόμενα, προκειμένου να ερμηνεύσουν την επιρροή τους πάνω στον άνθρωπο.

Αστερισμός Ιχθύων
Αστερισμός Ιχθύων

Εν τέλει, μπορεί ένας συνδυασμός αστέρων, όπως η μεγάλη σύνοδος των συγκεκριμένων πλανητών, να θεωρηθεί ένα ενιαίο άστρο, σαν το Άστρο της Βηθλεέμ;

Χάρολντ Σπένσερ Τζόουνς (29/03/1890 - 03/11/1960)
Χάρολντ Σπένσερ Τζόουνς (29/03/1890 – 03/11/1960)

Την αδυναμία για τον απόλυτο και σίγουρο καθορισμό του Άστρου της Βηθλεέμ διακήρυσσε και ο Άγγλος αστρονόμος Χάρολντ Σπένσερ Τζόουνς, λέγοντας: “Κανείς δε δύναται να υποστηρίξει με βεβαιότητα τι πραγματικά ήταν το Άστρο της Βηθλεέμ. Η αφήγηση των Μάγων είναι πολύ σύντομη, για να μας βοηθήσει να καταλήξουμε σε ασφαλές συμπέρασμα. Πάντως, δεν είναι απίθανο κάποια ασυνήθιστη εμφάνιση ενός υπέρλαμπρου ουράνιου σώματος να συνέβη πραγματικά. Κατά την επιστημονική γνώμη μου, το αστέρι των Μάγων δεν είναι αποκύημα της φαντασίας. Σίγουρα δεν πρόκειται για λαϊκό παραμύθι. Η επιστήμη της Αστρονομίας που εκπροσωπώ, πιστεύει πως όντως υπήρξε κάποιο ασυνήθιστο και μοναδικό ουράνιο φαινόμενο, που συγκλόνισε τους ανθρώπους εκείνης της μακρινής εποχής”.

Μήπως το Άστρο της Βηθλεέμ δε σχετίζεται καθόλου με τη λογική της επιστήμης, αλλά υπήρξε ένα έκτακτο και πρωτοφανές φαινόμενο, που σηματοδοτούσε κάτι μοναδικό και υπέροχο;

Η είδηση δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ”, στις 25/12/1958…

Το άρθρο, όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ", στις 25/12/1958
Το άρθρο, όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ”, στις 25/12/1958

Αξιολογήστε το άρθρο

Επιλογή βαθμολογίας

Μέση βαθμολογία 5 / 5. Βαθμολογία - σύνολο αξιολογήσεων: 1

Καμία αξιολόγηση ως τώρα...

Αν βρίσκετε ενδιαφέρουσα τη θεματολογία μας...

Ακολουθήστε μας στα social media!

guest

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments