Τα μυστήρια του Παρνασσού…

Τα μυστήρια του Παρνασσού…
3
(1)

Ένα πολύ περίεργο φαινόμενο, το οποίο δε μπορούσε να συμπεριληφθεί μεταξύ των γνωστών φωτογραφικών, μετεωρολογικών και χημικών φαινομένων, απασχόλησε τον επιστημονικό κόσμο της χώρας μας, στις αρχές του 20ου αιώνα.

Μία παρέα επιφανών προσώπων της αθηναϊκής κοινωνίας του 1905, μεταξύ των οποίων και γνωστοί επιστήμονες, πήγαν εκδρομή στον Παρνασσό με σκοπό να ανέβουν στην κορυφή του όρους.

Ξεκίνησαν, πριν ακόμη ξημερώσει και έφτασαν στον προορισμό τους λίγο πριν την ανατολή του ηλίου. Μεταξύ των εκδρομέων ήταν και ένας επιστήμονας που είχε μαζί του μία φωτογραφική μηχανή.

Φτάνοντας στην κορυφή του Παρνασσού, λίγο πριν το ξημέρωμα, η παρέα πήρε θέση με σκοπό τη λήψη μίας αναμνηστικής φωτογραφίας.

Την επομένη και αφού οι εκδρομείς είχαν επιστρέψει στην Αθήνα, ο επιστήμονας που είχε τραβήξει την φωτογραφία ξεκίνησε την διαδικασία εμφανίσεώς της.

Καρτ-ποστάλ από τις αρχές του 1900
Καρτ-ποστάλ από τις αρχές του 1900

Μόλις, όμως, άρχισε η εμφάνιση, παρατήρησε ότι τα σώματα των απεικονιζόμενων ατόμων δε διαγράφονταν στην πλάκα καθαρά, αλλά αμυδρά σαν σκιές. Αντιθέτως, τα αντικείμενα γύρω τους φαίνονταν καθαρότατα. Το ίδιο φαινόμενο παρατηρήθηκε και στις υπόλοιπες πλάκες που εμφάνισε.

Η μεγαλύτερη έκπληξη που ένιωσε ο ερασιτέχνης φωτογράφος εκείνης της εποχής, προήλθε από την τύπωση σε χαρτί των αποξηραμένων πλακών. Τα σώματα των φίλων του εκδρομέων ήταν τέλειες σκιές, αληθινά φαντάσματα! Διακρίνονταν τα χαρακτηριστικά τους, τα ρούχα τους, αλλά φαίνονταν και τα αντικείμενα, διά μέσου αυτών, που βρίσκονταν πίσω τους, σαν να ήταν όλοι τους διάφανοι!

Ο κατάπληκτος επιστήμονας έσπευσε να παρουσιάσει τα ευρήματά του στους υπόλοιπους φίλους του που συμμετείχαν στην εκδρομή. Κανείς δε μπορούσε να ερμηνεύσει το φαινόμενο αυτό.

Οι εικασίες ήταν πολλές και είχαν να κάνουν με το είδος της ακτινοβολίας που διαπέρασε τα σώματα των ατόμων που φωτογραφίστηκαν.

Μία άποψη ήταν ότι το φαινόμενο προκλήθηκε από την υπεριώδη ακτινοβολία του ηλιακού φωτός, η οποία πριν προβάλει ο ήλιος είναι διαθλαστικότερη. Το περίεργο ήταν ότι η ακτινοβολία αυτή διαπέρασε και τα οστά των απεικονιζόμενων προσώπων, καθώς οστά δεν διαγράφησαν στην φωτογραφική πλάκα.

Μία άλλη άποψη ανέφερε την πιθανή εκπομπή μίας άγνωστης ακτινοβολίας, προερχόμενης από το ίδιο το βουνό.

Η αθηναϊκή συντροφιά που πρωταγωνίστησε στο περιστατικό αυτό, είχε αποφασίσει να ζητήσει την γνώμη και άλλων κορυφαίων επιστημόνων εκείνης της εποχής, πριν προβούν σε οποιαδήποτε ανακοίνωση. Σκέφτονταν, μάλιστα, να ονομάσουν την άγνωστη ακτινοβολία, αν επρόκειτο περί νέου τύπου ακτίνων, “ακτίνες Π”, από το όνομα του Παρνασσού, που για πρώτη φορά παρατηρήθηκαν.

Η είδηση δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “ΣΚΡΙΠ”, στις 28/08/1905…

Το άρθρο, όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "ΣΚΡΙΠ", στις 28/08/1905
Το άρθρο, όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “ΣΚΡΙΠ”, στις 28/08/1905

Αξιολογήστε το άρθρο

Επιλογή βαθμολογίας

Μέση βαθμολογία 3 / 5. Βαθμολογία - σύνολο αξιολογήσεων: 1

Καμία αξιολόγηση ως τώρα...

Αν βρίσκετε ενδιαφέρουσα τη θεματολογία μας...

Ακολουθήστε μας στα social media!

guest

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments