Τα άλυτα μυστήρια της Νήσου του Πάσχα…

Τα άλυτα μυστήρια της Νήσου του Πάσχα...
Μοιραστείτε το άρθρο...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

Η Νήσος του Πάσχα είναι νησί της Πολυνησίας, που βρίσκεται στον Ειρηνικό Ωκεανό και ανήκει διοικητικά στη Χιλή. Το όνομά του οφείλεται στον Ολλανδό θαλασσοπόρο και εξερευνητή Jacob Roggeveen, ο οποίος έφτασε εκεί το Πάσχα του 1722.

Jacob Roggeveen (01/02/1659 - 31/01/1729)
Jacob Roggeveen (01/02/1659 – 31/01/1729)

Αν και η νήσος αυτή θεωρείται το πλέον απομονωμένο νησί του κόσμου, με έκταση μικρότερη από το λεκανοπέδιο της Αττικής, έχει εν τούτοις πανάρχαια μνημεία, για τα οποία οι ελάχιστοι ιθαγενείς της δεν ήταν σε θέση να δώσουν καμιά απολύτως σχετική πληροφορία, καθώς και για τους ίδιους αποτελούν γρίφο.

Εκατοντάδες κολοσσιαία αγάλματα, κατασκευασμένα από λάβα, στέκονται διάσπαρτα στο νησί, του οποίου ο πληθυσμός-μυστήριο το πώς βρέθηκε κι αυτός εκεί-δεν είχε υπερβεί ποτέ τις 10 χιλιάδες. Ακόμα πιο περίεργο είναι ότι στη Νήσο του Πάσχα ανακαλύφθηκαν ενεπίγραφες ξύλινες πλάκες, των οποίων αρχικά η γραφή δε φαινόταν να μοιάζει με καμιά άλλη γνωστή γραφή του πλανήτη.

Πάντως, επιστήμονες που μελέτησαν μια από τις ξύλινες πλάκες στο Παρίσι, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η γραφή τους παρουσίαζε κάποιες ομοιότητες με τις επιγραφές πλακών, που είχαν έρθει στο φως στις Ινδίες, στα ερείπια πόλεων που άκμασαν 2.500 χρόνια πριν από τη γέννηση του Χριστού!

Παράξενες επιγραφές, δηλαδή γραπτή γλώσσα, άφθονα γιγαντιαία αγάλματα και ογκώδη μεγαλοπρεπή μνημεία σε μια μικρότατη νήσο, η οποία απέχει περισσότερο από 4.000 χιλιόμετρα από τις Ινδίες, σχεδόν 3.000 χιλιόμετρα από την Αμερική, σε μια κατοικημένη μολαταύτα από ιθαγενή πληθυσμό νήσο, της οποίας η βλάστηση είναι πενιχρή, το πόσιμο νερό ελάχιστο, η ιστορία του άγνωστη, δημιουργούν ένα άλυτο μυστήριο.

Το άλυτο αυτό μυστήριο της Νήσου του Πάσχα, προκειμένου να απαντηθεί, απαιτούνταν η συνεργασία πολλών επιστημονικών κλάδων, όπως η Προϊστορική Αρχαιολογία, η Προϊστορική Ζωολογία και Βοτανική, αλλά και η Γεωλογία. Αυτός ήταν, λοιπόν, ο σκοπός της γαλλοβελγικής αποστολής, που μετέβη στην απόμερη αυτή άκρη του κόσμου το 1934, ώστε να πραγματοποιήσει επιτόπιες έρευνες.

Οι εργασίες, πάντως, που είχαν ήδη συντελεστεί από προηγούμενες αποστολές, ελάχιστα είχαν ανακαλύψει, τα οποία θα βοηθούσαν να αποκωδικοποιήσουν τα αινίγματα της Νήσου του Πάσχα.

Καμιά επιστημονική ομάδα και κανένας μεμονωμένος επιστήμονας δεν ήταν σε θέση να κατανοήσει τι πραγματικά παρίσταναν εκείνα τα επιβλητικά κολοσσιαία αγάλματα, που προκαλούν δέος και κατάπληξη στον θεατή. Όμως, τα λατομεία, από τα οποία είχε προέλθει ο λίθος των αγαλμάτων, είχαν ήδη ανακαλυφθεί. Και από την κατάστασή τους, συμπεραινόταν ότι το έργο των πανάρχαιων χαρισματικών γλυπτών και λιθοξόων τους είχε διακοπεί εντελώς ξαφνικά και για εντελώς άγνωστο και μυστηριώδη λόγο. Επίσης, εντελώς ξαφνικά κι απότομα και οι εργάτες των λατομείων είχαν εγκαταλείψει την εργασία τους. Μάλιστα, στα λατομεία είχαν εντοπιστεί ημιτελή αγάλματα και προχείρως εγκαταλελειμμένα εργαλεία.

Τα μυστηριώδη κολοσσιαία αγάλματα της Νήσου του Πάσχα
Τα μυστηριώδη κολοσσιαία αγάλματα της Νήσου του Πάσχα

Άραγε, ποιο μυστηριώδες γεγονός έδιωξε τόσο βίαια τους εργάτες; Εξάλλου, το πιο παράξενο ίσως ήταν το πώς μπορούσαν οι άνθρωποι αυτοί να μεταφέρουν από τη μια άκρη του νησιού στην άλλη εκείνα τα τεράστια αγάλματα, εκ των οποίων μερικά ζύγιζαν περισσότερο από 50 ολόκληρους τόνους, με πρωτόγονα μέσα; Και γιατί άραγε υπήρχαν τόσα πολλά από αυτά, διασκορπισμένα σε κάθε γωνιά του νησιού; Συμβόλιζαν κάτι; Προστάτευαν από κάτι; Κι από τι;

Μερικοί επιστήμονες φρονούσαν ότι η σημερινή Νήσος του Πάσχα είναι η κορυφή κάποιας καταποντισμένης ηπείρου, ενώ άλλοι διερωτήθηκαν μήπως αποτελούσε τη νεκρόπολη ενός επίσης βυθισμένου αρχιπελάγους.

Εν τούτοις, οι βυθομετρήσεις απέδειξαν ότι σε μικρή απόσταση από τις ακτές, το βάθος της θάλασσας κατερχόταν σε 3-4 χιλιάδες μέτρα. Το γεγονός αυτό αποδείκνυε, λοιπόν, ότι δε θα μπορούσε να έχει βυθιστεί εκεί καμιά ξηρά, η οποία, σε αντίθετη περίπτωση, θα βρισκόταν οπωσδήποτε σε μικρό βάθος.

Οι ξύλινες επιγραφές που είχαν ανακαλυφθεί στη Νήσο του Πάσχα οδηγούσαν στην πιθανότητα ότι ο αχανής Ειρηνικός Ωκεανός διαπλεόταν από τον άνθρωπο πριν από περίπου 5.000 χρόνια! Ίσως ο άνθρωπος των Ινδιών, ο οποίος διασκορπίστηκε από τις Ινδίες τόσο στην Ευρώπη, όσο και στην Ωκεανία, να είχε κατορθώσει να διασχίσει τον Ειρηνικό Ωκεανό και να φτάσει τελικά στην περίφημη Νήσο του Πάσχα.

Εκεί, τα λείψανα του πολιτισμού του κατάφεραν να διασωθούν λόγω της απομόνωσης και ίσως από εκεί να έφτασε μέχρι και την Αμερική.

Προφανώς, όλες αυτές οι θεωρίες αποτελούν απλές εικασίες και υποθέσεις, που δεν αποκαλύπτουν ούτε εξηγούν τίποτε επί του παρόντος. Η Νήσος του Πάσχα θα εξακολουθεί να ταλανίζει την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα, μέχρι να απαντηθούν όλοι οι δυσεπίλυτοι γρίφοι της.

Η είδηση δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Η ΒΡΑΔΥΝΗ», στις 07/06/1934…

Το άρθρο, όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "Η ΒΡΑΔΥΝΗ", στις 07/06/1934
Το άρθρο, όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Η ΒΡΑΔΥΝΗ», στις 07/06/1934

Αξιολογήστε το άρθρο

Επιλογή βαθμολογίας

Μέση βαθμολογία / 5. Βαθμολογία - σύνολο αξιολογήσεων:

Σχετικά άρθρα

Ήταν η Σαντορίνη η μυθική Ατλαντίδα; "Ο Μινωικός Πολιτισμός, ο πολιτισμός της Εποχής του Χαλκού στην περιοχή αυτή του...Νοτίου Αιγαίου, μπορεί να ταυτιστεί με την Ατλαντίδα..."
Είχαν πράγματι στην κατοχή τους οι Σοβιετικοί και οι Αμερικανοί ιπτάμενους δίσκους;... Είχαν πράγματι στην κατοχή τους οι Σοβιετικοί και οι Αμερικανοί ιπτάμενους...δίσκους; Ήταν ένα ερώτημα που είχε σηκώσει θύελλα αντιδράσεων και συζητήσεων...
Ανακάλυψη μυστηριώδους πράσινου σκελετού στη Λυών, το 1935… Κατόπιν προσεκτικής χημικής ανάλυσης, ο Δόκτωρ Λοκάρ διαπίστωσε ότι επρόκειτο...περί απορροφήσεως χαλκού σε μεγάλη ποσότητα από τα οστά του σκελετού. Επειδή,...βεβαίως, ήταν απίθανο ένα άτομο να απορροφήσει χαλκό σε τόσο μεγάλη δόση, ώστε τα...οστά του να εμποτιστούν κατά τέτοιον τρόπο...
Ανεξιχνίαστη έκρηξη στον Αργοσαρωνικό… ...στα ανοιχτά του Σαρωνικού, προς την Αίγινα, θεάθηκε αρχικά μία μεγάλη λάμψη και...στη συνέχεια ακούστηκε ένας εκκωφαντικός κρότος...
Η Λίμνη του Διαβόλου στη Βοημία… Τον Μάρτιο του 1957, ένα τηλεγράφημα από την Πράγα ανήγγειλε ότι ένας δύτης...ανακάλυψε στον πυθμένα της λίμνης Cerne Jezero ή αλλιώς γνωστή με το δυσοίωνο όνομα..."Λίμνη του Διαβόλου"...
Οιδίποδας και Ακενατόν: Μία παράξενη θεωρία… Με την έκδοση του βιβλίου του "Οιδίπους και Ακενατόν" το 1960, ο Ρώσος συγγραφέας...Immanuel Velikovsky εξέταζε τον θρύλο του Οιδίποδα, δίνοντας μία άλλη διάσταση...
Zerzura – Η μυθική κατάλευκη όαση… Την όαση αυτή δεν την είχε δει ποτέ κανείς, μολονότι αναφερόταν συχνά σε όλες τις...λαϊκές παραδόσεις. Οι Άραβες την αποκαλούσαν "Zerzura" και όπως έλεγαν...
Το δολοφονικό στοίχειωμα σε χωριό της Σερβίας, το 1932… Το δολοφονικό αυτό στοίχειωμα του χωριού Kobilje της Σερβίας είχε αποτελέσει μέγα...γεγονός και αναπαραγόταν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων του Βελιγραδίου...
Το παράδοξο μετέωρο, που έπληξε το Portland, το 1939… Μάλιστα, ο κρότος της πρώτης έκρηξης ήταν τόσο ισχυρός, ώστε ακούστηκε μέχρι τα...περίχωρα του Portland και συνοδευόταν από δονήσεις...
Η Βασίλισσα της ερήμου… Ο Κόμης Prorok αρχικά πίστεψε ότι ανακάλυψε τη μυθώδη Ατλαντίδα στην καρδιά της...ερήμου, μιας και για αυτόν ακριβώς τον σκοπό είχε οργανώσει τη συγκεκριμένη...αρχαιολογική αποστολή στην έρημο...
Μοιραστείτε το άρθρο...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

Σχολιάστε το άρθρο

avatar

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.