Οι μορφές του Σατανά μέσα στους αιώνες…

Οι μορφές του Σατανά μέσα στους αιώνες...
0
(0)

Μύριοι μάγοι διατείνονταν ότι ο Διάβολος μπορούσε να αλλάζει μορφές όποτε το επιθυμούσε. Υπήρξαν περιώνυμες μάγισσες που ισχυρίζονταν ότι τον έβλεπαν με τη μορφή κριαριού κι άλλες με τη μορφή ενός τεράστιου πτώματος.

Άλλοι, πάλι, έλεγαν ότι μεταμορφωνόταν σε κορμό δέντρου με ανθρώπινα χαρακτηριστικά κι άλλοι τον παρίσταναν διπρόσωπο, σαν τον Ιανό των αρχαίων. Άλλοτε ο Διάβολος εμφανιζόταν ως απλός βάτραχος ή ως ταπεινός όνος κι άλλοτε, ως επιβλητικός δράκος.

Ο Γερμανός μοναχός Caesarius of Heisterbach διατεινόταν πως πολλές φορές ο Σατανάς παρουσιαζόταν και με ανθρώπινη μορφή. Τότε, είχε μακριά και γαμψά νύχια, στριφογυριστά κέρατα και στραβά πόδια τράγου ή πάπιας, αλλά δεν είχε ποτέ οπίσθια.

Πολλές φυλές ιθαγενών κυρίως της Αφρικής απέδιδαν αληθινή λατρεία στον Σατανά, για να τον εξιλεώνουν και για να αποτρέπουν την οργή του, εκτελώντας αλλόκοτες τελετουργίες.

Στην Ιαπωνία, ο Διάβολος κρυβόταν μες στις αλεπούδες, ενώ στις Μαλδίβες θυσίαζαν πουλερικά, κότες και κοκόρια, για να τον εξευμενίζουν, ώστε να μη βλάπτει την υγεία τους.

Επίσης, ο Άγιος Αντώνιος είδε τον Σατανά να ανυψώνει τη γιγάντια κεφαλή του πάνω από τα σύννεφα και να εκτείνει τα πελώρια χέρια του, για να γραπώσει τις ψυχές των νεκρών, που ανέβαιναν προς τον ουρανό.

Στην Αγία Γουδούλη παρουσιαζόταν ως πονηρός πίθηκος, προσπαθώντας να την παρασύρει μακριά από τα όρια της αγνότητας. Και της έσβηνε το φως κάθε νύχτα που προσπαθούσε να προσευχηθεί.

Ο λόγιος Μιχαήλ Ψελλός, πάντως, υποστήριζε ότι οι δαίμονες διαιρούνται σε έξι μεγάλες τάξεις: του πυρός, του αέρος, της γης, των υδάτων, των υποχθόνιων και του ερέβους.

Ο Μιχαήλ Ψελλός (αριστερά) με τον μαθητή του, αυτοκράτορα Μιχαήλ Ζ' Δούκα
Ο Μιχαήλ Ψελλός (αριστερά) με τον μαθητή του, αυτοκράτορα Μιχαήλ Ζ’ Δούκα

Οι μορφές του Σατανά μέσα στους αιώνες μπορεί να άλλαζαν, αλλά για όλους, όμως, ήταν ισχυρός και αθάνατος, αποσκοπώντας μονάχα στο να προξενήσει το κακό.

Η είδηση δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “ΧΡΟΝΟΣ”, στις 19/01/1904…

Το άρθρο, όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "ΧΡΟΝΟΣ", στις 19/01/1904
Το άρθρο, όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “ΧΡΟΝΟΣ”, στις 19/01/1904

Αξιολογήστε το άρθρο

Επιλογή βαθμολογίας

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Βαθμολογία - σύνολο αξιολογήσεων: 0

Καμία αξιολόγηση ως τώρα...

Αν βρίσκετε ενδιαφέρουσα τη θεματολογία μας...

Ακολουθήστε μας στα social media!

guest

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments